GASTBLOG van Patrick – Muziek voor katten?
In deze gastblog zal Patrick wat vertellen over zijn favoriete hulpmiddel: kattenmuziek! Er zijn veel producten op de markt die beloven rustgevend te werken voor katten.
Spray’s, oliën, verstuivers, iedereen met een kat zal zo een aantal voorbeelden kunnen opnoemen.
Een methode die voor veel mensen vaak onder de radar blijft is kattenmuziek. Een idee wat Patrick in het begin wat vreemd vond, maar met de resultaten die hij ziet, graag onder de aandacht breng.
Wie is Patrick?
Patrick is de nieuwe gastblogger van PerfecteKat.nl en is de schrijver van dit artikel. Wie hij is? “Ik zal mij even kort voor te stellen. Ik ben Patrick, op Instagram beter bekend als de papa van Raptor en Rex. Daarnaast ben ik kattensocialiseerder. Eerst in het Dierentehuis Amstelveen, maar nadat deze tijdens de Coronacrisis sloot ben ik overgegaan naar de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten. In het kort komt het erop neer dat ik met (voornamelijk) schuwe en jonge katten werk om ze aan mensen te laten wennen, zodat ze in een gezin herplaatst kunnen worden.”
Kattenmuziek?
‘Music for Cats’ is door David Teie specifiek ontwikkeld voor katten. Hij gebruikt zijn eigen wetenschappelijke muziektheorie over bepaalde geluiden waar wij en andere soorten
instinctief op reageren, gebaseerd op onze (hersen)ontwikkeling.
Het voorbeeld dat hij geeft is dat wij mensen reageren op een ‘hartslag’ die in muziek zit omdat we dit voor de geboorte tijdens onze hersenontwikkeling maandenlang gehoord hebben. Omdat de hersenen bij kittens bij geboorte slechts ⅛ zijn van wat ze bij een leeftijd van 10 weken zijn, was dat geluid niet aanwezig bij hun hersenontwikkeling.
Hierdoor zal de kitten dus ook niet instinctief op een hartslag achtig geluid reageren. In plaats hiervan wordt het geluid van het zogen van melk nagebootst samen met andere kat eigen geluiden (spinnen is soms overduidelijk terug te horen).
Na ontwikkeling van deze specifieke muziek is er door de Universiteit van Wisconsin en Louisiana State University School of Veterinary Medicine onderzoek gedaan naar de effecten. Beide instituten hebben positief gepubliceerd over de effecten van deze kat specifieke muziek. Voor meer informatie over deze resultaten kun je lezen op de website www.musicforcats.com waar ze publicaties verzamelen.
De praktijk
Ik werd door een collega in het dierenasiel gewezen op het bestaan van ‘Music for cats’. Vervolgens zijn we in een Whatsappgroep gelijk met een aantal collega’s het thuis gaan proberen en anders dan dat de meeste katten zich gingen wassen of slapen was er weinig effect. Maar dit zijn katten in een kalme thuisomgeving waar ze gewend zijn. Al moet ik
zeggen dat tijdens het typen van deze blog Rex even heel onrustig werd en ik zijn favoriete track gebruikt heb om zijn onrust wat tot bedaren te brengen en hij lekker in de vensterbank bij me ging liggen.
Zelf moest ik in het begin wel erg wennen aan de muziek omdat de geluiden soms wat vreemd zijn. Ik ben het vervolgens gaan gebruiken in het asiel en later op de zwerfkattenopvang. Hierbij koos ik gericht voor schuwe katten van maximaal 3 jaar oud omdat ze op hun website er zelf over spreken dat het effect daarbij het sterkst is
Daar merkte ik wel dat het een handig hulpmiddel kan zijn om katten over een drempel te helpen dat er net iets makkelijker contact te maken is. Maar uiteraard verschillen de effecten per kat. En natuurlijk bepaalt de totale benadering van een kat hoe effectief het is. Een kitten die flink blazend met de oren naar achteren je begroet kan met een rustige benadering en samen met deze muziek toch flink tot bedaren komen is mijn ervaring.
Ondersteunend middel
Ik zie kattenmuziek dan ook vooral als een ondersteunend middel voor de meest stressvolle momenten, naarmate een kat minder gestresst raakt en je er beter mee kan werken neemt ook het zichtbare effect van de muziek af. Naast deze specifieke muziek weet ik ook collega’s die bij specifieke katten rustgevende yoga/meditatie muziek of vogelgeluiden gebruikten. Hier heb ik zelf minder effect bij gemerkt, maar zoals al gezegd, iedere kat kan anders reageren.
Helaas heb ik kattenmuziek pas dit jaar ontdekt, Rex is namelijk als doodsbang kitten bij mij thuis begonnen. Ik ben dan ook heel benieuwd of kattenmuziek in zo’n stressvolle beginfase geholpen had. Persoonlijk vermoed ik van wel maar ik heb het dus nog niet zelf kunnen ontdekken. Mocht iemand in zo’n situatie zitten en ‘Music for Cats’ uitproberen zou ik heel graag horen of het helpt. Ik weet in elk geval dat ik een aantal katten hiermee op weg heb kunnen helpen naar een nieuw thuis vanuit het asiel.
Lees ook deze blogs!
Review: Wasmachine haarvanger- incl. Video!
De Pers – Vachtverzorging van het Perzische kattenras + de gevaren…
Een kat er bij of toch niet? – GASTBLOG José Dieker – Kattengedragsdeskundige
Like PerfecteKat.nl op Facebook!