“Ik kan mijn kat niet vervoeren!” Tips om jouw kat naar de trimsalon te brengen!

Een kat vervoeren in een kattenmandje is iets waar veel kateigenaren flink tegenop kunnen zien. Maar is het onmogelijk bij stresskatten?

Tijdens deze Corona tijden, kan ik helaas niet bij de mensen thuis komen. Iets wat ik normaal uiteraard wel doe. Gelukkig heb ik op dit moment maar liefst vijf locaties waar je jouw kat heen kan brengen als deze een trimbehandeling nodig heeft. Bij mijn thuissalon in Almere-Haven, Kattenkliniek Felicare te Soest, Sterkliniek Bussum, Sterkliniek Almere en Dierenartsenpraktijk de Laak te Amersfoort.

Keuze genoeg zou je zeggen. Echter stuit ik regelmatig op enorme weerstand om naar mij toe te komen. De kat kan namelijk niet vervoerd worden!
Nu zal ik zeker niet ontkennen dat zo een kattenmandje niet stressvol is. Evenals het vervoeren met de auto. Er zijn maar weinig katten die dit een feestje vinden.

Dan maar niet vervoeren?

Ondervindt jouw kat veel stress van een autorit? Maar heeft deze momenteel wel last van klitten of erger: Vervilting? Is de kat thuis niet te benaderen? Tja, dan zit er niks anders op om toch jouw kat naar de trimster te brengen.
Want vervilting in de vacht KAN niet wachten, dat doet de kat pijn en moet worden verholpen. Mijn eigen kat Jip, haat een kattenmandje en de autorit. Echter moet hij wegens blaasproblemen toch een paar keer per jaar naar de dierenarts. En dat ritje duurt een half uur. Elke keer plast hij in het mandje. Is dat erg? Nou ik vind het niet zo leuk voor hem, maar ik heb liever dat hij in het mandje plast, dan dat hij niet geholpen wordt aan zijn blaasprobleem. Ik maak hierin een bewuste keuze.

Ik trim voornamelijk katten met vachtproblemen, deze kunnen niet wachten op een behandeling. Als jouw kat ziek is of twijfelt aan zijn gezondheid, breng je die dan naar de dierenarts?

Toch zijn er voldoende trucjes om een autorit dragelijker te maken en minder stressvol te laten verlopen! Ik zal in deze blogs mijn persoonlijke tips delen, maar ik heb ook kattengedragsdeskundige José Dieker gevraagd naar haar tips. Daarnaast lees je welke mandjes ik vooral wél en niet aanraad, plus een stressreducerend middel waar ik enthousiast over ben!

Vervoeren met warm weer?

Op de locaties waar ik werk én in mijn eigen trimsalon is airco aanwezig. Dit is heel prettig voor de kat. Want katten vinden een trimbehandeling al spannend, trimmen boven de 25 graden doe ik niet. Maar dan moet de kat dus naar mij toekomen met de auto. Belangrijk is om de auto alvast voor te koelen alvorens je de kat erin zet.
Zo is de auto lekker koel en kan de auto in een heerlijke frisse ruimte getrimd worden.

Zylkene, een stressreducerend middel!

Sinds een half jaar heb ik al meerdere stresskatten goed kunnen helpen onder het middel Zylkene. Ik ben zeer enthousiast over dit middel. Katten die bijvoorbeeld autorijden of het reismandje al verschrikkelijk vinden, kunnen hierdoor veel stressvrijer en rustiger de kat vervoeren. Daarnaast heb ik ook een groot verschil gemerkt bij katten op de trimtafel. Voorbeeld: Een kat die voorheen onder een roesje werd geholpen, kan ik nu (onder uiteraard het nodige gemopper) zonder sedatie helpen. De scherpe randjes zijn ervanaf en dat is duidelijk te merken!

Voordeel van Zylkene is dat het gewoon te koop is online en je dat dus niet eerst bij de dierenarts hoeft te halen. Je geeft het 2 a 4 dagen voordat je de kat wilt vervoeren. Het is een capsule die je kunt openbreken en makkelijk over een beetje natvoer kunt toedienen.

Je shopt Zylkene via Medpets.nl vanaf € 22,25

Tips van Kattengedragsdeskundige José Dieker

Katten zijn erg gevoelig voor stress. Een ritje in de auto is daarom voor de meeste katten een spannende gebeurtenis. Hoe kun je de rit zo aangenaam mogelijk maken voor je kat?

 • Zorg ervoor dat de mand groot genoeg is voor je kat om zich te kunnen draaien, maar niet zo groot dat hij er tijdens de rit in heen en weer geslingerd kan worden.
 • Maak de mand goed schoon voor gebruik, zodat er geen stressgeurtjes meer in zitten.
 • Spuit eventueel een half uur van tevoren wat Feliway spray in de mand. Niet te veel en niet te kort ervoor, zodat de alcohol in het product kan verdampen.
 • Leg een handdoek met zijn eigen geur onderin de mand en eventueel een extra handdoek of fleecedeken waar hij zich onder kan verstoppen.
 • Leg een handdoek met vertrouwde geur over de mand, zodat hij zo min mogelijk prikkels van buiten krijgt.
 • Vervoer je katten nooit samen in een mand, maar geef ze ieder een eigen reismandje.
 • Is je kat snel misselijk tijdens het rijden, geef hem dan 4 uur voor de rit geen eten, wel drinken.
 • Zet de mand vast in de gordel of klem hem vast op de grond, zodat hij stabiel staat.
 • Praat onderweg rustig tegen je kat.
 • Zorg ervoor dat hij tijdens de rit wel in de auto kan kijken, maar niet door het raam. Alles gaat dan heel snel aan hem voorbij en dat kan onaangenaam voor je kat zijn.
 • Vervoer je kat niet los en ook niet in de achterbak van de auto.
 • Zorg ervoor dat het in de auto niet te warm, maar ook niet te koud voor hem is. Check of de blower niet in zijn richting staat.
 • Zet hem ook niet naast de geluidsbox of nog liever: zet de radio uit.
 • Kies het liefst een moment uit waarop het rustig is op de weg, zodat de rit zo kort mogelijk duurt.
 • Rij rustig en neem de bochten voorzichtig.
Jose Dieker
José Dieker

Nog meer tips van mij!

Als aanvulling op de tips van José heb ik ook nog enkele persoonlijke tips:

 • Zet het mandje in de woonkamer. Als de kat al bekend is met het mandje, is het minder eng om erin te gaan. Leg er een lekker dekentje in en eventueel wat kattenkruid of een Matatabi stokje.
 • Gebruik NOOIT dwang of geweld om een kat in een mandje te krijgen. Probeer alles zo vriendelijk en rustig mogelijk te doen. Doe het dus ook nooit als “even snel” klusje. Plan voldoende tijd in. Zet het mandje tegen een muur, zodat deze niet weg kan schuiven en leidt de kat het mandje in. Natuurlijk moet je soms even een zetje geven, maar doe de kat hierbij geen pijn.
 • Zorg niet alleen dat de mand groot genoeg is, maar dat deze ook het gewicht van jouw kat kan dragen. Een zware kat, moet ook een stevige mand hebben! Ik maak met grote regelmaat mee dat de mand al kapot is bij aankomst. Je moet er toch niet aan denken dat jouw kat ontsnapt onderweg?
 • Controleer voordat je de deur uit extra of het mandje goed dichtzit, beter het zekere voor het onzekere
 • Gebruik een kofferband om de mand extra stevig mee dicht te maken. Mocht er onverhoopt iets van de mand afbreken, dan heb je een stukje extra zekerheid. Kun je gewoon voor een paar euro bij de Action halen!
 • Vaak zie ik dat mensen van allerhande speeltjes, voerbakjes, knuffels of drinkbakjes bij de kat in het mandje proppen. Lief bedoeld, echter zijn er maar heel weinig katten die daar iets mee doen tijdens de reis, daarnaast neemt het onnodige plek in beslag
 • Is jouw kattenmandje stuk of zie je dat deze oud en versleten is? Koop een nieuwe! Ga niet lopen klooien met een kapotte mand. Hieronder vind je welke mandjes ik aanraad en welke je vooral NIET moet kopen!

Dierenarts

Welke mandjes zijn wel geschikt?

Ik zie de meest bijzondere, en sorry, idiote en onhandige mandjes voorbij komen op de trimtafel. Wil je jouw dierenarts en trimster een lol doen? Dan is het vooral heel erg prettig als de bovenkant van het mandje makkelijk verwijderd kan worden. En met gemakkelijk bedoel ik met clipjes en niet met allerhande schroefjes of vervelende constructies. Klik en los dus.

Als een kattenmandje aan de bovenkant open kan, is de kat vriendelijker en dus met minder stress uit een mandje te halen. Extreme stressers trim ik zelfs als het even kan aan het begin in het mandje.

Hieronder zie je mijn top drie met absolute aanraders:
1. Curver reismand
Dit is een zeer stevige reismand. Makkelijk te openen en te sluiten en de kat kan via de bovenkant eruit. Let op: Deze mand is niet geschikt voor grote katten zoals Maine-Coons!
Je shopt ‘m onder andere bij Pets Place voor iets meer dan 40 euro hier.
Vervoeren

2. Vervoersbox Capri Large
Deze mand kan van boven open én is geschikt voor katten tot 12 kilo. Bij grote katten adviseer ik echter wel om één a twee reiskofferbanden extra om de mand te doen. Met zoveel gewicht kun je beter zeker zijn.
Je shopt ‘m voor € 23,99 bij Brekz.nl
Vervoeren

3. Kattenbench
Ikzelf heb deze reismand. Makkelijk te openen en super makkelijk is de bovenkant te verwijderen. Lekker stevig en geschikt voor katten tot ongeveer 6,5 kilo.
Je shopt ‘m bij Zooplus.nl voor maar € 12,99

Welke mandjes moet je absoluut niet kopen?

Helaas worden er ook totaal ongeschikte mandjes verkocht. Onhandig, niet katvriendelijk, fragiel of waar een kat makkelijk uit kan ontsnappen.

Hieronder vind je mijn top 3 met absolute no go’s!
1. Rieten mand
Met stip op 1! Deze mand is echt in één woord verschrikkelijk. Hij ziet er misschien leuk uit, maar ik heb nu al tweemaal meegemaakt dat een trimkat bij de eigenaar is ontsnapt uit de mand tijdens het rijden. Een fanatieke kat kan zich namelijk prima langs de ingang wurmen. Daarnaast is het een totaal onpraktische mand om de kat er in en voor een trimster of dierenarts eruit te krijgen. Het is misschien een mooi mandje, maar ik ben er absoluut geen fan van!

2. De reistas
Er zijn vast wel goede reistassen beschikbaar. Echter zie ik voornamelijk ondingen, er zijn gewoon betere alternatieven. Tassen zijn vaak flexibel en hierdoor kan een kat worden platgedruk als je de tas optilt. De katten zitten meestal klem en hebben niet de mogelijkheid om zich om te draaien.
foto via Zooplus.nl

3. Petmate vervoersbox
Dit lijkt het ideale mandje. Echter is dit echt het typische voorbeeld van een crime om de bovenkant ervanaf te krijgen. Het gaat met gekke schroefjes. Super onhandig voor de dierenarts of trimster.

Conclussie

Als een kat ziek is of vachtproblemen heeft, dan moet deze geholpen worden. Dit kan betekenen dat de kat in vervoerd moet worden. Ik kan onder normale omstandigheden aan huis komen, echter is dit niet bij elke kat mogelijk.
Ik hoop dat je dankzij bovenstaande tips jouw kat beter en minder stress toch kan vervoeren.

Er zijn uiteraard katten die van de stress poepen of plassen in een mandje. Mijn kat Jip plast altijd tijdens de rit. Echter is dit helaas niet anders, want hij moet toch elk jaar naar de dierenarts. Beter een kat die even gestresst is, dan een zieke kat of kat met vachtproblemen die niet wordt geholpen!

Lees ook deze blogs!

YouTube aflevering 8: interview met kattengedragsdeskundige
DIY: Zelf een klimmuur maken! Maak jouw huis katvriendelijk! MET VIDEO!
PerfecteKat.nl kattenknuffels met valeriaan of kattenkruid + VIDEO!

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Vergelijkbare berichten