Vilt in de vacht: een serieuze kwestie
Heeft jouw kat wel eens een vilt de vacht gehad? Dan weet je vast hoe vervelend dit is! Niet alleen voor jou om het eruit te krijgen, maar al helemaal voor de kat.
Want wist je dat viltplekken vaak pijn doen bij een kat? Wist je trouwens ook dat als je niet op tijd ingrijpt, de hele vacht in de vilt kan schieten en hierdoor de kat letterlijk niet meer vrij kan bewegen? In deze blog ga ik dieper in op dit onderwerp.
Video: Wat is vilt? Wat kun je eraan doen?
Is zelf scheren een idee? En wat is vilt? Dat zie je in deze video:
Gebruik de juiste kammen!
Allereerst wil ik benadrukken dat de juiste kammen cruciaal zijn om de kattenvacht klit- en viltvrij te houden. Ikzelf gebruik elke dag de metalen combikam en de slickerborstel op de trimtafel. Dé enige kammen die kat en vachtvriendelijk zijn. Verkrijgbaar in handige setjes (zo heb je gelijk alles in huis) of los. Bekijk hieronder twee video’s waarin ik vertel welke kammen beter wel en niet te gebruiken.
Vilt, wat is het?
Vilt is kort gezegd een klit die steeds vaster en heftiger met elkaar verweven raken. Het bestaat dus echt uit haar. Uiteindelijk wordt het haar zo een vast “plakkaat” dat niet meer is uit te kammen. Viltplekken zorgen dat de huid afgesloten wordt en kan gaan “broeien”. Parasieten kunnen zich heerlijk nestelen tussen de huid en het vilt. En nog erger: De huid wordt strakgetrokken door de viltplekken, dit doet pijn en beperkt de kat in zijn/haar bewegingsvrijheid.
Vilt, hoe ontstaat het?
Een klein onschuldige klit in de vacht kan, wanneer er niks aangedaan wordt, uitgroeien tot vilt. Het kan komen doordat er iets in de vacht blijft hangen en samen gaat kleven. Ik kom vervilte katten het hele jaar tegen en er zijn tal van redenen waarom dit ontstaat. Hieronder kun je enkele voorbeelden vinden.
Gefokte rassen
Vervilting komt het meeste voor bij langharige katten. Wij mensen hebben rassen gefokt die steeds langere/vollere vachten hebben, een hele klus voor de kat om dit te verzorgen. Het Perzische ras bijvoorbeeld, sommige exemplaren hebben kortere neuzen en bekjes, hierdoor kunnen zij minder goed zichzelf wassen.
Overgewicht
Veel mensen staan er niet bij stil dat klitten en vilt bij een kat ook kunnen ontstaan door overgewicht. Wanneer een kat overgewicht heeft, kan hij/zij simpelweg niet soepel genoeg bewegen om de vacht te verzorgen. Denk maar eens aan net boven de staart, de rug en op de flanken. Deze plekken zijn voor een te zware kat moeilijk te bereiken en het risico is groot dat hier dan klit/vilt ontstaat. Vaak kun je beginnende klitten/vilt herkennen aan een vettige vacht.
Pijn
Pijn herkennen bij een kat is heel erg moeilijk. Het zijn echte bikkels die niet laten merken dat ze pijn hebben. Maar wanneer een kat pijn heeft, kunnen zij soms zelf de vacht niet meer verzorgen, resultaat: slechte vacht, vilt en klitten. Redenen van pijn kunnen bijvoorbeeld zijn: Artrose, verschoven wervels, gebitsproblemen, schildklierproblemen etc. Vooral bij oudere katten zie ik vervilting door gewrichtsproblemen.
Vilt, waar moet je op letten?
Wanneer de eigenaar niet op tijd ingrijpt kan er vilt ontstaan, dit kan snel gaan!
De meeste katten kunnen de eigen vacht vaak prima zelf verzorgen. Hulp van ons qua vachtverzorging is dus zeker niet altijd nodig.
Vilt kun je herkennen door goed tot op de huid te voelen met je vingers. Kom je harde plekken tegen? Dan is de kans groot dat dit vervilting betreft. Vilt is soms moeilijk te herkennen, je aait er namelijk makkelijk overheen. Zie onderstaande foto’s:
Bovenste foto: Lijkt een mooi vachtje.
Onderste foto: Niets is minder waar, dit is een enorme viltplek!
Ga dit niet proberen uit te kammen of uit te trekken. Dit doet enorm veel pijn! Neem contact op met een vachtvriendelijk trimster. Zij kan jou adviseren wat de beste behandeling is. Het os vaak vriendelijker om de viltplekken voorzichtig weg te scheren. Ga niet zelf aan de slag met een scheermachine! Waarom niet kun je hier lezen.
Veel voorkomende vilt locaties op een kat
- Oksels, hier kunnen makkelijk klitten ontstaan die lastiger te verwijderen zijn
- Bij de bips, tricky plekje! Hier kan ontlasting in blijven hangen en de meeste katten worden hier niet graag gekamd/geborsteld
- Vlanken/achterkant rug, meestal dus een teken dat de kat pijn/overgewicht heeft en er niet goed bij kan
Wil je vachtvriendelijke kammen aanschaffen? Dan kun je bij mij de PerfecteKat.nl verzorgingsset kopen. Je shopt verschillende sets HIER.
Vilt, wat doe ik als trimster
Helaas wachten mensen toch vaak te lang met een trimster of dierenarts te bellen. De kat zit al volledig in de vilt en scheren is dan de enige optie. Besef dat vervilting reuze zeer doet bij een kat, de huid komt namelijk onder spanning te staan onder de viltplek, hierdoor kan de kat niet vrij bewegen. Zij kunnen ziek worden omdat zij pijn hebben, zelfs zo erg dat zij bijvoorbeeld niet meer naar het “toilet” gaan. Ook kan een kat erg ongelukkig raken door de pijn en minder bewegen.
Mijn ervaring uit de praktijk: Laatst had ik bijvoorbeeld een kat die volledig in de vilt zat. Zij was heel lief qua aanhalen en knuffelen. Maar toen zij op de trimtafel belande om geschoren te worden werd zij verschrikkelijk agressief, bang en wilde mij aanvallen. Voor mij is dit een teken dat er meer aan de hand is en de kat hoogstwaarschijnlijk ziek is of pijn heeft. Dit bleek na een bezoek aan de dierenarts ook het geval te zijn: Verschoven wervels.
Scheren
Scheren is soms de enige oplossing bij vilt. Natuurlijk wil je dit jouw kat liever niet aan doen. Uiteraard is het prettiger voor de kat om na het scheren van de viltvorming af te zijn. Maar scheren vinden katten niet fijn, lees: veel stress. Daarnaast raakt hij/zij zijn kostbare “jasje” kwijt die wel degelijk een functie heeft (Lees hier meer over welke functie). Het kan trouwens een half jaar tot een jaar duren voordat de vacht weer op zijn natuurlijke lengte is, ook loop je risico bij (te vaak) scheren dat dat de vacht helemaal of bijna niet meer terug groeit.
Ikzelf probeer zoveel mogelijk van de gezonde vacht te sparen bij een scheerbehandeling, dit is uiteindelijk natuurlijk geen mooi gezicht, maar wel beter voor de vacht en huid.
Schaam je niet en wacht niet te lang!
Ik heb gemerkt dat mensen zich vaak schamen als hun kat helemaal in de vilt zit. Nergens voor nodig! Er zijn alle mogelijke redenen te bedenken waarom jouw kat viltvorming heeft, het is alleen maar te prijzen dat jij hulp inschakelt.
Wacht vooral niet te lang met een afspraak maken, voel je enkele klitjes en krijg je het zelf niet uit de vacht? Jouw kat is van harte welkom in mijn katvriendelijk trimsalon in Almere-Haven. Woon je niet in de buurt? Kijk dan op Kattentrimsters.nl, hierop staan collega’s in heel Nederland! De trimmers met het oranje vinkje dragen het Kattentrimkeurmerk. Hieraan herken je de trimmers die wekelijks bijscholing krijgen.
Voorkomen is beter dan genezen!
Voer dagelijks een vachtcontrole uit. Hiermee kun je vachtproblemen voorkomen. Voel goed met je vingers door de vacht, kom je beginnende klitten tegen? Pluis deze uit met je vingers en gebruik een slickerborstel en combikam. Ook in verschillende voordelige setjes verkrijgbaar!
Welke kammen kun je beter wel en niet gebruiken?
In onderstaande video vertel ik alles over welke kammen je beter wel en niet kunt gebruiken.
Heb jij vragen over de vacht van jouw kat? Stuur vandaag nog een mailtje naar info@perfectekat.nl