Goede doelen voor katten
Gastblogger Patrick schrijft deze keer over goede doelen voor katten. Er zijn er heel veel geweldige instanties die katten helpen in Nederland. Patrick licht er een paar voor je uit!
Hulp aan katten in nood
In de periode dat ik betrokken was bij het asiel in Amstelveen en Stichting Amsterdamse Zwerfkatten (SAZ), vond ik de steun van mensen altijd hartverwarmend om te zien en te lezen. Ook hoorde ik in mijn omgeving vaker dat mensen wel graag iets wilden bijdragen, maar nooit zo goed wisten waar of hoe ze dat het beste konden doen. Hieronder wil ik enkele stichtingen uitlichten die op verschillende manieren actief zijn om (zwerf)katten in Nederland een beter leven te geven.
In je eigen buurt
Hoewel het aantal de laatste jaren afneemt, zijn er nog altijd veel dierenasiels in Nederland. Gemeenten hebben de plicht ervoor te zorgen dat er iets geregeld is voor het vangen en ‘bewaren’ van zwerfdieren. De financiële vergoeding hiervoor is echter vaak bescheiden en zal bijna nooit voldoende zijn om een heel jaar een asiel te laten draaien. Hierdoor zijn asiels vaak afhankelijk van donaties. Dit kan allereerst in natura. Je kunt als je de tijd hebt bijvoorbeeld vrijwilliger worden.
Een andere optie is het doneren van spullen. Ieder asiel werkt net weer wat anders dus kijk vooral op de site of sociale media van een lokaal asiel waar ze mee te helpen zijn (of neem even contact met ze op). Vaak gaat dit om schoonmaakmiddelen, handdoeken, speeltjes, voer en dergelijke. Vooral in het voorjaar als het kittenseizoen weer in aantocht is, hebben asiels altijd kittenvoer nodig. En natuurlijk zal een financiële bijdrage aan een lokale opvang altijd welkom zijn. Naast asielen zijn er op lokaal niveau ook op veel plaatsen dierenambulances en/of dierenvoedselbanken waarvoor ongetwijfeld hetzelfde zal gelden.
Stichting Dierenlot
Bij de SAZ heb ik direct meegemaakt hoe Stichting Dierenlot werkt. Deze werkwijze spreekt mij persoonlijk meer aan dan andere grote landelijke dierenwelzijnsorganisaties. Vanuit een relatief kleine organisatie worden de onafhankelijke plaatselijke stichtingen namelijk met kennis, goederen en financieel gesteund.
Dierenorganisaties die aan de voorwaarden voldoen (waaronder dat ze vooral met vrijwilligers werken en de juiste financiële keurmerken zoals ANBI hebben) kunnen zich als ‘officieel beneficiant’ aanmelden. Na toelating kunnen ze aanvragen doen voor bijvoorbeeld bruikleen dierenambulances of bijdragen bij nodige aankopen of investeringen. Daarnaast doneren fabrikanten of grote (web)winkels restvoorraden van voer, kattengrit, krabpalen en dergelijke aan Stichting Dierenlot, die dit vervolgens onder aangesloten organisaties verdeeld afhankelijk van behoefte.
Ook zijn er trainingsdagen voor vrijwilligers of zorgen ze voor kennisdeling tussen organisaties. Tenslotte zijn er jaarlijks acties zoals de week van de dierenhulpverlening en de christmas challenge. Aangesloten organisaties zetten zich in die periodes zelf in om zoveel mogelijk donaties binnen te halen waarna dierenlot het opgehaalde bedrag tot aan een maximum verdubbeld. En zo zijn er nog vele andere voorbeelden te geven. Door deze werkwijze heb ik in elk geval altijd de indruk gekregen dat geld op een redelijk efficiënte manier echt aan dierenwelzijn besteed wordt.
Kattendorpen
Er zijn in Nederland enkele permanente opvanghuizen voor katten. Katten die minder geschikt zijn voor herplaatsing in een thuis kunnen daar in een kattendorp hun leven leiden. Dit zijn vaak oude boerderijen, omgebouwd voor de opvang van katten. Voorbeelden hiervan zijn Kattendorp Harfsen (https://kattendorp.nl/nl) of Wetland Cats in Gouderak (https://wetland-cats.nl/).
Dit zijn compleet andere opvangen dan dierenasielen. Er is veel buitenterrein en daardoor hebben de katten veel meer bewegingsvrijheid. De katten die hier terechtkomen, komen vaak vanuit dierenasielen in het hele land als blijkt dat ze dieren langdurig niet kunnen plaatsen en (vaak vanuit karakter) een succesvolle socialisatie onwaarschijnlijk lijkt. Gelukkig komt het ook bij deze kattendorpen wel voor dat katten succesvol ge(re)socialiseerd worden en er alsnog een thuis voor ze gezocht kan worden.
De (nieuwe) Poezenboot
Misschien wel de bekendste kattenopvang van Nederland is de Poezenboot in Amsterdam. De huidige boot is nodig aan vervanging toe en er wordt hard gewerkt aan een nieuwe. Dit is natuurlijk geen goedkope operatie. Hierom wil ik nog een kleine verwijzing opnemen naar hun website (https://www.denieuwepoezenboot.nl/) met verschillende donatie opties voor specifieke bestemmingen op de nieuwe poezenboot zoals de quarantaine of inrichting.
*Patrick heeft deze blog onafhankelijk geschreven op basis van eerdere ervaring en mijn eigen mening. Ik ben bij geen van deze organisaties betrokken en ben ook niet benaderd om reclame te maken. Foto’s zijn gemaakt tijdens mijn vrijwilligerswerk bij de SAZ.
Volg Patrick op Instagram!
Volg gastblogger Patrick vooral op Instagram! Hij deelt met grote regelmaat prachtige foto’s over zijn avonturen met katten Rex en Eversor. Volg Patrick op: Instagram.