| |

Het leed dat plukken en ontwollen heet

STOP HET ONTWOLLEN VAN KATTEN! Helaas bestaat het plukken en ontwollen van katten nog steeds. Elke dag worden er nog bergen vacht uit de kat getrokken met harkjes met messen, Furminators en zelfs stofzuigsystemen.

Voordat je deze blog leest! Shop gelijk katvriendelijke kammen in mijn webshop die ik ook voor mijn eigen katten gebruik!

Steeds meer kattentrimsters gooien het roer om of aspirant trimsters laten zich opleiden tot vacht- huid en katvriendelijk trimmer. Deze stoppen met ontwollen. Ikzelf werk ook via deze vachtbesparende methode. Lees jij dit artikel als trimmer die ontwolt, dit is echt uit de tijd! Er is inmiddels zoveel kennis dat je dit je een kat niet meer aan kunt doen! Het is een achterhaalde trimmethode die was gebaseerd op honden trimmen.

Laat je omscholen!

Lees je dit als trimmer welke katten ontwolt? Laat jezelf omscholen! Dat kan bij mij binnen een dag!

Vachtbesparend?

Kort gezegd betekent vachtbesparend trimmen: de kat zo stressvrij mogelijk behandelen, geen scherpe materialen gebruiken en gezonde niet-klittende vacht sparen. Lees hier meer.

Veel mensen denken nog steeds dat als je een kat hebt, je zoveel mogelijk haar uit de kat moet kammen. Dit om minder haar in huis te hebben en/of klitten te voorkomen. Geen gekke gedachte. Voordat ik kattentrimster werd, dacht ik precies hetzelfde. Ontwollen, trek maar lekker veel vacht eruit, dan heb ik dat niet in huis!

Het kattentrimmen is een relatief nieuw beroep. Het ontwollen en plukken van katten, is eigenlijk afgekeken van het hondentrimmen. Echter kan een hondenvacht sterk verschillen van vachtstructuur, evenals het hanteren van honden. Een hond kun je vastzetten aan een lijntje. De meeste honden kun je wassen en föhnen. Katten zijn veel stressgevoeliger, als je die aan een lijntje zet of in een bad doet, is de kans op paniek en angst groot. Maar buiten een andere aanpak, denken mensen dat plukken en ontwollen de rui tegen gaat.

Hoewel ik regelmatig bijscholingen volg, ga ik inmiddels niet alleen meer af op kennis van anderen. Ik durf wel te zeggen dat ik na zoveel katten op de trimtafel, heel veel ervaring heb met verschillende kattenvachten. Daarom deze uitgebreide blog en eerlijke mening, opgedane kennis en advies. Houd je vast! Want het wordt een lange blog met veel tekst. Ga lekker zitten en veel leesplezier!

Wat is plukken en ontwollen?

Plukken en ontwollen is eigenlijk al de onderwol uit de kat trekken. Ontwollen gebeurt met een hark waar mesjes aan zitten. Mensen staan dan versteld van de hoeveelheid haar die van een kat afkomt. Nogal logisch dat je er een berg haar vanaf haalt, want je bent letterlijk al het haar wat de hark tegenkomt aan het afsnijden.

fabel

Bij plukken pak je met je wijsvinger en duim alle uitstekende haren vast en trek je deze eruit. Veel trimsters beweren hiermee de “oude” haren eruit te trekken. Ik wil hierbij geen collega trimsters afvallen, maar wel duiden op het volgende. Newsflash: Je kunt met het blote oog geen oude en nieuwe haren herkennen. Jonge en oude haren groeien verdeeld over de kat, allemaal door elkaar. Natuurlijk zie je wel eens doffe en poreuze vacht tijdens de rui, dan kan ik wel herkennen dat de kat zijn winterjas nog niet kwijt is geraakt. Als je een haar onder een microscoop legt, kun je wel zien of de haar jong/oud is.

Wist je dat de haartjes van de kat heel los in de haarzakjes zitten? Dit is door de natuur heel slim geregeld. Mocht een kat een vechtpartijtje hebben of langs prikkelbosjes lopen, dan laat de vacht makkelijk los en de tere huid blijft beschermd. Je kunt letterlijk een kat kammen tot ‘ie kaal is, want er zal altijd haar van een kat af blijven komen.

Furminator

Ik vind het oprecht jammer dat trimsters die nog steeds katten ontwollen en plukken, veelal niet open staan voor een andere manier van werken. In het kappersvak zijn elke maand wel nieuwe ontwikkelingen met wat een betere, vriendelijkere of innovatievere manier van werken is. Waarom zou je niet willen openstaan om een nieuwe manier van werken te ontdekken? Desnoods kijk je eens mee met een vachtvriendelijk trimster, zij staan er zeker voor open. Of je er dan wat mee doet, is aan jou. Maar het is toch interessant om meerdere manieren te bestuderen en te bekijken of het jouw werk makkelijker en fijner kan maken? Als er morgen een nieuwe techniek op de markt komt waarbij wordt beweerd dat ik katten nog beter kan helpen, sta ik als eerste op de lijst om een training te volgen. Ik nodig dus bij deze alle kattentrimsters uit die nog steeds ontwollen, plukken of een kat afhalen met stofzuigsystemen, om eens te kletsen onder het genot van een kopje koffie. Ik trakteer!

Interview met Wendy over ontwollen

Heb je even tijd? Kijk dan mijn interview met ervaren kattentrimster Wendy van kattentrimsalon van Cats Only. Zij heeft jaren katten ontwolt, maar na een eye opener haar werkwijze omgegooid. Waarom? Bekijk deze video!

Helpt ontwollen en plukken tegen de rui?

Het antwoord is nee! Hoogstens tijdelijk kan dit iets verlichting brengen. Echter is een haarwortel erop gemaakt weer een nieuw haartje aan te maken. Met ongeveer 6 weken is er weer een nieuwe wollaag aangemaakt. Met zo een hark beschadig je de vacht en de huid. Hoe vaker je ontwolt, hoe fragieler (en dus ongezonder) de vacht wordt.  Dit betekent dat de vacht op ten duur sneller klit en vilt. Ik heb bij veel katten de schade mogen zien. De jarenlange ontwolde vacht is broos, dof en ongezond. Je gaat met die scherpe kammen langs de huid, dit vinden vele katten ook totaal niet prettig. Ik ken katten die door die ontwolsessies zelfs een hekel aan kammen hebben gekregen. Dus val je kat niet lastig met een ontwolhark en trek die vacht niet uit. Naast het feit dat het geen nut heeft, is deze behandeling niet katvriendelijk.

Een kat heeft zijn vacht nodig

Wist je dat de vacht van een kat een functie heeft? Ja, ja, de natuur heeft niet voor niets een vacht op een kat bedacht. Die zit er met een reden!

Hieronder 3 belangrijke functies:

  1. Het houdt de kat koel tijdens warme dagen (lees hier waarom je de kat niet hoeft te scheren met warm weer) en warm tijdens de winter
  2. Het beschermd de huid tegen invloeden van buitenaf. Lees: vechtpartijen, scherpe takjes etc.
  3. De vacht zorgt voor een gezonde huidflora.

Vraag je af waarom je een kat hebt genomen

Steeds vaker krijg ik het verzoek om een langharige (ras)kat volledig te scheren of helemaal kaal te trekken met een ontwolhark. En dan heb ik het niet over vervilte vacht, want de enige oplossing hiervoor is scheren. Nee, dan heb ik het over gezonde, prachtige, glimmende vacht. De reden voor deze verzoekjes is… het verharen. “Scheer maar lekker af of trek er maar lekker veel vacht uit, dan heb ik die rotharen niet meer in huis.” Dus deze mensen willen die prachtige fluffy Ragdoll, imposante Maine Coon of schattig harige Pers laten scheren. Puur omdat ze die haren vervelend vinden in huis.

Bij volledig scheren hebben natuurlijk mensen dan minder haar in huis, de vacht is immers gekortwiekt. Maar ik vraag dan altijd: Waarom heb je deze (veelal dure) langharige kat in eerste instantie gekozen? Dan krijg ik als antwoord: vanwege die lange haren. Juistem, jij hebt bewust gekozen voor deze kat. Dan vind ik dat hier de verantwoordelijkheid van de vachtverzorging bij hoort. Je scheert de haren van jouw man toch ook niet af omdat je die haren in het ellendige doucheputje zat bent?

Haar in huis, dat hoort bij een kat

Twijfel je over of je een kat wilt nemen en wil je geen haar in huis? Neem dan geen kat. Elke kat verliest haar, de oude haren worden vervangen door nieuwe fitte haren. Een kat kan simpelweg niet zijn hele leven met één haar doen, dit slijt naarmate de tijd en kan niet een heel leven mee gaan. Het is de natuur dat dieren hun haren wisselen. Mensen die jou wijsmaken dat bepaalde rassen geen haar verliezen, liegen. Sorry, het klinkt hard. Natuurlijk heb je rassen die minder verharen, zoals een Abessijn en een Bengaal.

Of misschien baal je nu wel van jouw eigen pluizenbol, omdat net nadat je hebt gestofzuigd de hele woonkamer weer vol met haar ligt? Sta even stil bij het moment dat je die kleine worm hebt uitgekozen. Dat je misschien wel research hebt gedaan welk ras het beste bij je paste. En dat je bewust hebt gekozen voor zo een (langharig) baby-katje.

Nu heb je een volgroeide kat vol met haar in huis. Accepteer dat deze zijn natuurlijke vachtcyclus doorloopt, hier hoort een vachtwissel bij.

De rui is een natuurlijk systeem en hoort bij een kat in huis. Dus vergeet scheren of alle vacht uit een kat trekken. Hoe meer je kamt, hoe meer jouw kat die vacht los gaat laten. Plukken en ontwollen is een achterhaalde trimmethode. Twijfel je aan hoe je de vacht van jouw kat moet verzorgen? Bezoek of raadpleeg dan eens een vachtvriendelijk trimster. Zij kan jou adviseren over de beste vachtverzorging bij jouw kat, elke kat is namelijk anders en behoeft een andere aanpak.

Laat de gezonde vacht met rust. De natuur regelt zichzelf. Heb je een kat zonder gevoeligheid zonder klitten en vilt? Doe daar dan zo weinig mogelijk aan! Eens per week kammen en een dagelijkse vachtcontrole is voldoende. Ikzelf heb een langhaar die geen klitten heeft, nooit. Dus ik kam deze ook werkelijk nooit.

Uitzonderlijke gevallen: De ontplofte vacht

Ik ben zeker niet Roomser dan de paus. Trimmen is nou eenmaal niet zo zwart wit. In de ideale wereld waren alle katten lief op de trimtafel. Of nog beter: konden alle katten zichzelf verzorgen, werden ze niet gefokt met mega vachten en bestond het beroep kattentrimster niet eens. Hoewel ik volgens de vachtvriendelijke manier van trimmen werk, zijn er zeker uitzonderlijke gevallen. Deze vachten behoeven een andere aanpak. Sommige katten hebben zoveel vacht dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En ik wil helemaal eerlijk en transparant zijn over mijn werkwijze. Dus sla ik ook wel eens een andere weg in, omdat er geen andere mogelijkheid is.

Helaas bestaan er vachten die door bijvoorbeeld doorfokken zo explosief zijn, bijna niet zijn bij te houden en dus snel klitten. Extreem veel vacht zie ik voornamelijk aan de zijkanten van de kat. Door de jaren heen en honderden katten later, kan ik concluderen dat ik dit soort vachten, inclusief problemen zoals klitten, voornamelijk zie bij Persen en Britse Langharen. Explosieve vachten die snel klitten zijn bij katten die te dik zijn, ook een veel voorkomend probleem. Zij kunnen door hun omvang, de vacht niet goed zelf bijhouden. De eigenaar zal extra oplettend moeten zijn om klitten en vilt te voorkomen.

De aanpak van deze uitzonderingen, hangt af van verschillende factoren, waaronder deze twee belangrijke:

  1. Is de eigenaar bereid óf in de gelegenheid de vacht dagelijks te checken?
  2. Laat de kat zich kammen, borstelen en benaderen zonder dwang en stress?

Mocht het bovenstaande niet het geval zijn, dan kijk ik naar een andere katvriendelijke oplossing. Dankzij de vele 100den katten die ik inmiddels heb gezien, weet ik da er af en toe een andere aanpak nodig is. Soms kan bijvoorbeeld de zijkanten iets uitdunnen de oplossing zijn. En dan bedoel ik dus niet plukken of ontwollen. Maar wel met een vachtvriendelijke kam iets meer uitkammen. Ik gebruik dan geen ontwolhark maar een metalen combikam. Meestal poeder ik dan eerst de vacht royaal in met maizena, hierdoor is de vacht beter doorkambaar. Extra vacht voorzichtig uitkammen kan er soms voor zorgen dat de vacht niet gaat klitten of vilten. De kat verlicht ik door de vacht uit te dunnen en voorkom hiermee vilt. Nogmaals: hiervoor gebruik ik geen ontwolharken.

Maar soms neem ik nog rigoureuze maatregelen. Als een kat zich bijvoorbeeld niet laat kammen door de eigenaar op de buik, oksels of borst, dan scheer ik deze iets korter. De kat hoeft je zo voorlopig niet lastig te vallen met een kambeurt, hierdoor blijft de band tussen jou en je kat in vrede (zeer belangrijk!) Soms kies ik zelfs voor preventief de (gehele) kat scheren. Dit soort maatregelen neem ik alleen als ik de kat gezien heb en de eigenaar uitvoerig gesproken. Meestal probeer ik het eerst op de vachtbesparende manier. Als dit niet werkt, neem ik tijdens mijn tweede bezoek dit soort besluiten. Liever eens of tweemaal per jaar rigoureus scheren dan om de paar weken een stresskat op tafel of een kat die elke keer totaal vervilt is.

Plukken en ontwollen = kies voor een andere methode

Hopelijk heb je na het lezen van mijn blog je mening over plukken en ontwollen veranderd en besef je dat een kat zijn onderwol nodig heeft. Er zijn vriendelijkere manieren van katten kammen en hanteren. Baal je van die haren in huis? Accepteer het en zit die ruiperiode uit. Naja, zitten, helaas zul je extra moeten stofzuigen. Twijfel je of je jouw kat goed helpt qua vachtverzorging of denk je dat jouw kat een “ontploft geval” is wil je deskundig advies? Schakel dan een vachtvriendelijk trimster in!

Vergelijkbare berichten