Interview: Hennie Schuit de dierentolk

Ik hoor je denken: DIERENTOLK?! Jazeker, Hennie Schuit is een dierentolk. Voor mij een ver van mijn bed show. Maar wel interessant om eens te horen hoe dat werkt.Hennie

Zelf ben ik enorm nuchter. Mij zul je niet vinden bij een waarzegger, ik laat geen tarotkaarten leggen en geloof niet zo in dat soort zaken. Maar ik vind wel dat iedereen dat voor zichzelf moet bepalen. En nieuwsgierigheid wekt dat natuurlijk wel.

Tijdens een bijeenkomst voor kattentrimsters, ontmoette ik Hennie Schuit. Een super leuke en enthousiaste vrouw en zij is een collega kattentrimster, eigenaresse van de Kattentrimbus. (Die bus is trouwens awesome!) Tijdens haar super toffe lezing vertelde zij meer over dierentolken. Stiekem moest ik wel lachen, zou ze echt kunnen communiceren met dieren? Ik bedacht mij direct dat ik eigenlijk zelf hele gesprekken voer met mijn katten. En ik ben er uiteraard heilig van overtuigd dat ze mij begrijpen haha! Doe jij dat ook? Maar of ik daadwerkelijk begrepen word door Jip en Bo… geen idee…

Ik vroeg Hennie of zij het leuk vond om geïnterviewd te worden over haar werkzaamheden als dierentolk, daarnaast was ik benieuwd of zij ook met mijn katten kon kletsen. En daar wilde ze graag aan meewerken. Ben je al nieuwsgierig geworden naar haar verhaal? Lees snel verder!

Kun je vertellen wie je bent en wat je precies allemaal doet?

Mijn naam is Hennie Schuit, en ik ben gedragstherapeut voor katten, kattentrimster en dierentolk. Als gedragstherapeut leer je alles over het kattengedrag en daarmee ook de problemen die kunnen voortkomen uit het houden van katten in en om ons huis. Door aanpassingen te maken in de leefomgeving van de kat en de mens bewust te maken van de nood aan goede kattenvoorzieningen probeer ik een bijdrage te leveren aan het welzijn van de kat!

Als kattentrimster rij ik met de kattentrimbus door het halve land om eigenaren en hun katten veelal te verlossen van vachtproblemen zoals klitten en vilt en geef ik voorlichting over welke vachtverzorging het beste past bij hun kat.

Hennie

Dierentolk, voor veel mensen (including myself) toch wel een beetje ver van mijn bed show. Hoe ben je erachter gekomen dat je met dieren kunt communiceren?

Hoe kom je erachter? Goede vraag! Het heeft altijd al mijn interesse gehad en op een vreemde manier voelde ik mij er wel goed bij! Zo ging ik een jaar of 10 geleden naar een infomiddag en daar zaten mensen die allerlei “dingen” deden op dit gebied. Samen met een vriendin liepen we daar rond en konden we ons inschrijven voor een snuffel workshop communiceren met dieren. Wij dachten; gewoon eens doen!

Terwijl we daar zaten heb ik met eigen ogen gezien hoe het werkt. Op gevoel en afstemming van de energie van die persoon op dat moment. De workshop leider zei dingen die regelrecht aankwamen bij de deelnemer. Ik zat er bovenop en heb geen trucje kunnen ontdekken.

De workshop werd gegeven door dierentolk en gedragsbioloog Mariët Broné en tot op de dag van vandaag kom ik nog bij haar om gecoacht te worden als dierentolk. Samen met haar organiseer ik een startersworkshop communiceren met dieren op zaterdag 16 september. Dus mocht iemand het eens willen proberen onder deskundige leiding dan kan dat! Mail naar hennie@kattentrimbus.nl voor meer informatie.

Hennie

Mensen zullen vast wel eens het als “raar” bestempelen dat je met dieren kunt praten. Wanneer begon je het te vertellen aan jouw omgeving?

Het grappige is dat als je zelf ergens achter staat dat je omgeving dan ook niet vreemd opkijkt. Nou zijn mensen best wel eens vreemde dingen van mij gewend maar het valt ook wel op zijn plek. Bekenden en familie weten het wel maar niet iedereen gaat er in mee! En dat hoeft ook niet want het gaat erom wat ik wil en hoe ik wil leven. Gek genoeg zijn het vaak de grootste sceptici die om hulp vragen, hihi!

Hennie

Tijdens de Cats, coats & coffee dag van afgelopen mei heb ik hierover ook een lezing gegeven. Als uitgangspunt het kattentrimmen en kattengedrag waarbij er meer is dan alleen kammen, scheren of gedragstherapie. Katten zijn bij uitstek zeer energetisch gevoelige dieren en kunnen veel van onze emoties met zich meedragen. Hierdoor kan een katvriendelijke trimbeurt toch nog op een fiasco uitlopen als de energieën niet goed staan.

Ken je dat gevoel? Dat onderbuik gevoel? Iedereen heeft dat maar de één ontwikkelt het meer dan de ander. Ik heb gedurig mijn onderbuik gevoel genegeerd in het verleden en kwam dan altijd bedrogen uit! De balans tussen gevoel en ratio moet goed zijn. Voor mij was het belangrijk om in dit proces ook zeker te leren dat mijn eigen emoties ook kunnen spreken. Door deze leermomenten door te maken loopt het kattentrimmen ook veel beter en soepeler! Katten voelen het direct als er iets is en reageren daar instinctief op. Niet voor niets is de kattentrimbus nu met het derde jaar bezig en we groeien nog!

Hennie

Met welke dieren kun je allemaal communiceren? Beperkt het zich tot honden/katten/paarden?

Dat is het mooie van diercommunicatie, iedereen kan met alle dieren communiceren. Het zijn vooral de honden, katten en paarden maar in feite kan je met alle dieren praten! Dit zijn ook de meest gehouden dieren. Nou is het heus niet zo dat ik de hele dag met alles en iedereen loop te kletsen hoor. Meestal gaat het gewoon op verzoek van de eigenaar en soms gaat het zoals het gaat. Dan heb ik een kat op de trimtafel en dan is de drang om een boodschap over te brengen te groot en kan ik me niet inhouden! ( of eigenlijk de kat dan)!

Hennie

Hoe gaat dat tolken in zijn werk? Ga je naar het dier toe? En krijg je dan beelden of daadwerkelijk stemmen door? (Of kun je daadwerkelijk gemiauw, geblaf en gehinnik verstaan?)

Iedere dierentolk heeft zijn eigen manier van werken. Alles kan en mag dat is het mooie van dierentolken. Meestal werk ik met een foto die ik opgestuurd krijg met al dan niet een vraag. Die print ik uit op a4 en alles wat doorkomt schrijf ik op dat papier op. Zo hou ik alles bij elkaar en neem ik geen energieën van iedereen mee.

Bij de dierentolk sessie stem ik mij af op de energie van het dier van de foto op dat moment. Dan krijg ik teksten door, die ik opschrijf. Vaak begrijp ik de teksten niet maar dat is ook wel logisch. Het zijn de boodschappen van het dier voor het baasje. Heel af en toe krijg ik beelden door maar die zijn lastig te interpreteren omdat ik die nog wel eens verwar met mijn eigen denkbeelden.

Hennie

Bijna altijd krijg ik ook gevoelens door, vooral de boosheid, angst en verdriet. Dit voel ik dan ook fysiek even en dan is het belangrijk dat ik deze energieën ook weer van me af kan zetten. Deze gevoelens kunnen soms hardnekkig stand houden bij baasjes en via de dieren komt dat naar boven. Meestal is het dan al genoeg dat zo’n gevoel gezien mag worden en kan men het loslaten.

Ter plekke kan ik ook met dieren werken maar vaak zijn daar baasjes bij of andere mensen en dan wordt het zo’n groepsgesprek! Ik sta dan open om energie te lezen maar iedereen heeft zijn of haar energie en dan is het lastig om de juiste energie bij de juiste persoon of dier te houden…….Dus om het zuiver te houden vraag ik om een foto en zonder ik mij even af om mijn ding te doen!

Hennie

Kun je ook met overleden dieren kletsen ala Derek Ogilvie?

Ja dat kan ik. Alhoewel ik mijzelf absoluut niet vergelijk met meneer Ogilvie.
Met overleden dieren en mensen kan ik ook kletsen en ik kan ook de energieën in huizen oppikken. Het belangrijkste is dat ik me er voor af kan sluiten want anders heb je geen leven meer. Dit blijft zich ontwikkelen of je nu wil of niet. En ik ben zeker nog lang niet uitgeleerd en klaar met het ontdekken van deze wereld.

Steeds als ik iets onder de knie heb dan dient een ander onderwerp zich weer aan! Nu komt steeds het dierentolken in combinatie met stervensbegeleiding/ rouwverwerking voorbij en daarbij heb ik een enorme fascinatie voor dieren die vermist zijn. Vermissingen zijn echter het moeilijkste op dierentolkgebied wat er is.

Soms maak ik wastekeningen met boodschappen daarop geschreven. Die boodschappen zijn dan van overleden dierbaren van een bepaald persoon. Met die tekening en boodschap kan de energie weer gaan stromen voor die persoon en zo het verwerkingsproces op gang te houden.

Hennie

Hennie

 

Hennie Schuit in gesprek met mijn katten Jip en Bo?

Tromgeroffel! Ik heb deze twee foto’s naar Hennie gemaild.

Hennie
Jip
Bo
Bo

Ik mocht ook twee vragen doorsturen die ik Jip en Bo mocht stellen. Jip bleek niet zo spraakzaam, maar Bo wilde best kletsen.
Mijn vragen waren:

  • Waarom miauwt Bo zoveel?
  • Is hij wel gelukkig?

Ik kreeg het volgende foto’s doorgestuurd, Hennie heeft er bijgeschreven wat zij doorkreeg.

Hennie

Hennie

Kort samengevat Is Bo tevreden in zijn omgeving, hij houdt van pesten en wilt meer aandacht/kroelen. Hij pest graag en zou wel wat meer uitdaging in huis kunnen gebruiken. Hij geeft aan dat ik zelf wel weet waarom hij zoveel miauwt, aandacht! Jip is verstandig, voorzichtig en observeert alles.

Hoe sceptisch ik ook ben, ik moet in alle eerlijkheid toegeven dat (potverdorie) ik mij heel erg kan vinden in de antwoorden van Hennie. Ik had eigenlijk helemaal geen verwachtingen. Maar Bo is inderdaad een enorme kletskous en pest Jip heel erg graag. Hij wilt altijd op schoot en wijkt geen moment van mijn zijde in huis. Jip is ook echt een knuffelkont, maar heel erg angstig en terughoudend.

Meer informatie over de werkzaamheden van Hennie?

Ik weet nog steeds niet wat ik van het dierentolken moet denken. Maar ik vond het wel super leuk en het heeft mij eigenlijk alleen nog maar nieuwsgieriger gemaakt. Wil jij meer informatie over dierentolken, een afspraak maken bij Hennie om jouw kat te laten trimmen of meer weten over kattengedrag? Neem dan contact op via: hennie@kattentrimbus.nl
Bezoek Hennie haar website: Kattentrimbus.nl
Volg haar op Instagram
Lik de pagina op Facebook

Hennie

Lees ook deze blogs:
Review: Drinkwell drinkfontein
Kattenoppas aan huis: Hoe kies je de juiste?
4 tips voor een gezonde kattenvacht

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Vergelijkbare berichten