De Pers – Deel 1: kennismaking en dierenarts bezoek

Kort geleden kwam ik in contact met een mevrouw die haar Pers wilde laten trimmen. We noemen de kat vanaf nu Pers, want jullie gaan meer van deze man horen. Lees hier het begin van de reeks: De Pers – Deel 1. Pers

EDIT: Helaas komen er niet meer delen over deze lieve pers. Juli 2017 is hij ingeslapen.

Tijd voor iets nieuws, ik ben van plan een reeks blogs te schrijven over deze bijzondere klant. En dit omdat het mij naar het hart gaat, maar wel interessant om de ontwikkelingen qua vachtverzorging vanaf nu op te schrijven. Pers ga ik namelijk volgen en jullie neem ik daarin mee!

Helaas heeft niet iedereen een ruime beurs om vaak een trimster laten komen. De lieve eigenaresse van deze Pers heeft een tijdje moeten sparen, zodat zij met mij een afspraak kon maken.

We noemen deze kattenvent trouwens Pers, omdat hij dan nog een beetje anoniem blijft. De eigenaresse weet overigens wel dat ik Pers in de spotlight zet en is hiermee akkoord.

Kennismaking

Pers had eigenlijk al een hele tijd eerder een bezoekje van mij moeten krijgen. Pers is ongeveer 13 jaar en een herplaatsertje. Hij woont nu al een tijdje bij de huidige eigenaresse. Wegens gezondheidsproblemen is zij niet in staat om de vacht te verzorgen. Hij is ook al een tijd niet naar de dierenarts geweest.

Als eerste is duidelijk te zien dat de kat aardig mager is. Tijdens de tandcontrole zie ik ook dat er wat tandjes missen en flinke roodheid van het tandvlees. Bij het knippen van de nagels, stootte ik op pittig ingegroeide nagels. Dit verwijder ik zelf nooit, het risico op inknippen/ontstekingen/bloedingen is te groot. Een dierenarts bezoek is dus het eerste advies wat ik heb gegeven.

Op het eerste gezicht lijkt de vacht nog in redelijke staat. Tot je gaat voelen. De vacht zit van kop tot staart volledig in de vilt, inclusief de pootjes. De kat is jaren achter elkaar ontwolt en geschoren. Dit is wel een schoolvoorbeeld van hoe schadelijk dit voor de vacht kan zijn. Reken daar het platte koppie van de Persische kat bij (lees: kan de eigen vacht hierdoor moeilijk verzorgen), dit is geen goede combi betreft een gezonde vacht.

Pers
In eerste instantie lijkt er weinig aan de hand met de vacht

De behandeling

Scheren is dus helaas de enige optie. Pers is alleen niet van plan om mee te werken. Met voldoende geduld en rust lukt het mij een deel van de vacht weg te scheren. Echter begint Pers zijn urine te lozen. Ik besluit om te stoppen. Soms is het beter om een kat in twee delen te scheren als je teveel stress merkt.

Pers
Tijdens het scheren

Dit was typisch een gevalletje: doorzetten en zelf doen in twee delen. of door naar de dierenarts om eventueel onder een roesje te laten trimmen. Gezien de gezondheid van de kat, koos ik ervoor om het zelf te doen. Een roesje bij deze kat is misschien niet veilig, een bloedonderzoek zou vooraf moeten gaan. Dit is dit nogal een kostenpost voor de eigenaar.

De dag erna kom ik terug en het al het vilt kunnen verwijderen. Door de ingegroeide nagels, moet de kat toch echt naar de dierenarts. Ik bied aan om de afspraak te maken en mee te gaan. Naast dat ik het interessant vind om mee te kijken, is het prettig voor de eigenaresse dat er iemand met haar mee gaat.

Pers
Het eindresultaat

De Dierenarts

Een paar dagen later was de afspraak bij de dierenarts en dit kwam uit de controle:

Tanden:
Meerdere tanden zijn al uitgevallen in de loop der jaren. De tanden die er nog zitten zijn redelijk, maar eentje is flink aangetast. Helaas zie ik wekelijks Persen met van die schattige platte neusjes op de tafel. 9 van de 10 hebben tandproblemen, helaas zijn ze vaak zo doorgefokt dat het gebit er niet beter van wordt.

Mager:
De kat is erg mager. Een bloedonderzoek is noodzakelijk om te achterhalen wat er aan de hand is.

Hart:
Het hartje heeft een licht ruisje. Dit kan problemen geven met eventuele narcose etc. Ook voordat er ingrepen worden gedaan, is een bloedonderzoek noodzakelijk om te checken of dit veilig kan gebeuren.

Nagels:
Het probleem waar wij in eerste instantie voor kwamen. Pers heeft twee ingegroeide nagels aan de voorpootjes. Gelukkig kan ik de dierenarts assisteren, want dit is natuurlijk geen pijnloos klusje om te verwijderen. Onder luid gebrul worden de ingegroeide nagels snel maar vakkundig geknipt. Daarna wordt alles goed ontsmet en krijgt de kat nog een prikje waar pijnstiller en ontstekingsremmer in zit. Let op: Hieronder volgen twee niet zo smakelijke foto’s van het pootje waar twee ingegroeide nagels net zijn verwijderd.

PersPers

De Pers – Deel 1

Gelukkig gaat het nu goed met hem. Hij is verlost van pijnlijke vilt en ingegroeide nagels. Dit wijst er toch maar weer op dat een jaarlijkse check bij een dierenarts zo belangrijk is. Sommige mensen hebben hier helaas niet de middelen voor en dat is natuurlijk verschrikkelijk sneu,want zij houden niet minder van hun beestjes. Daarom graag geen onaardige reacties op de eigenaresse please, ik ben namelijk trots op haar dat ze mijn hulp heeft ingeroepen.

Mijn doel als trimster is om zoveel mogelijk katten naar de dierenarts te krijgen voor een check-up. En deze kat ga ik vanaf nu zoveel mogelijk in de gaten houden. Daarnaast is het een test case om eens te kijken of ik met mijn bezoekjes, de vacht klit/vilt vrij kan houden. Ik zal jullie regelmatig een update geven over hoe het met hem gaat!

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Lees ook deze blogs:
Katmint Hairball relief, Valeriaan en Catnip – Review
Hoe houd je de vacht van jouw kat gezond? 5 tips!
5 redenen om GEEN furminator te kopenzooplus.nl

Vergelijkbare berichten