|

Vachtcontrole. De manier om klitten en vilt te voorkomen! + Video!

Vachtcontrole? Wat is het? Hoe doe je dat? En waarom is dat zo belangrijk? Op al deze vragen ga ik antwoord geven!

Mijn trimklanten kennen mijn advies betreft een vachtcontrole al. Dit is namelijk wat ik al mijn klanten adviseer. Dagelijks moet ik helaas regelmatig katten gedeeltelijk of helemaal scheren wegens viltvorming. En dan krijg ik de vraag: Hoe kan ik dit in de toekomst voorkomen? Juist, met een dagelijkse vachtcontrole! Lees je mee?

Vachtcontrole

Klitten en viltvorming

Deze blog schrijf ik in januari. Ik bezoek in deze maanden een record aantal katten. Dit omdat de vacht op volle sterkte is door de winter. De kat houdt de vacht vast om warm te blijven, een natuurlijk proces. Daarnaast hebben wij de verwarming lekker aan in huis, hierdoor is de luchtvochtigheid erg laag. De haren worden broos en oud. Resultaat kan zijn dat vachten binnen een paar dagen klitten kunnen ontwikkelen. En als je niet oplet kunnen deze klitten zo verkleefd raken dat er (winter)vilt ontstaat.

Heb je zelf wel eens een klit in je haar gehad? Dan weet je wel hoe pijnlijk dit is. Katten laten pijn nauwelijks merken, maar geloof mij, klitten en vilt trekken enorm aan die tere huid. Zij hebben wel degelijk last van deze plekken in de vacht. Het kan zelfs de beweging van de kat beperken. Ontlasting kan in de vacht blijven hangen, katten kunnen lusteloos worden etc etc etc.

Maar niet alleen in de koude maanden heb ik katten met klitten en vilt op tafel. Het hele jaar door moet ik katten scheren. De enige manier om scheren voor te zijn is een dagelijkse vachtcontrole. (Lees vooral deze blog waar ik dieper in ga over vilt bij katten)

LET OP! Vilt kan ook een teken zijn van een slechte gezondheid of ziekte. Denk aan tandproblemen, gewichtsproblemen en gewrichtsproblemen! Een extra bezoekje aan een dierenarts is raadzaam.

YouTube video!

In onderstaande video kun je extra uitleg vinden over de vachtcontrole!

Vachtcontrole?

Tijdens een vachtcontrole, controleer je ook de huid. Eigenlijk moet ik het een vacht en huid controle noemen. Je spoort niet alleen klitten op, maar je bent gelijk alert op huidproblemen, vlooien, teken, wondjes en andere dingen die kunnen opvallen die je in eerste instantie niet kunt zien aan de kat, maar wel kunt voelen! Niet alleen langharige katten hebben trouwens baat bij een vachtcontrole. Ook bij kortharen is het belangrijk om dagelijks de vacht en huid te controleren.

Voer een vachtcontrole dagelijks uit. Klitten kunnen namelijk binnen een mum van tijd samenkleven. Dit kan met een paar dagen al gebeuren. Resultaat: VILT!

vervilt

Met een vachtcontrole bedoel ik niet dat je elke dag als een gek de kat moet kammen. Hoe meer je gaat kammen, hoe erger een kat gaat verharen. Ik zeg altijd tegen mijn klanten: De beste kam heb je al in huis! Dat zijn namelijk je handen!
Als je dagelijks de vacht controleert met jouw vingers, kun je klitten opsporen. Je hoeft hier niet een bepaald moment voor in te lassen. Doe dit gewoon tijdens het knuffelen en aaien van de kat. Komt de kat langs voor een knuffel? Voelen! Ligt hij lekker relaxed in zijn mandje en kan hij een aai waarderen? Voelen! Zit hij lekker naast je op de bank? Voelen! Voel goed met je vingers tot op de huid, want daar beginnen klitten over het algemeen.

Kom je klitten tegen? Pluis deze dan uit met de handen of een metalen combikam. Ga niet als een gek eraan trekken, neem je tijd om de klitten te verwijderen. Blijf je kat lekker afleiden met speeltjes, snoepjes en lekker kroelen.

Verhaart

Heb je een kat die niet snel in de stress schiet en geniet van de aandacht? Knip dan desnoods de klit voorzichtig weg met een klein schaartje. Houd dan je vingers tussen de klit en de huid en knip met kleine stukjes de klit eruit. Als je hier niet zeker van bent, doe dit dan niet. Inknippen in de huid is namelijk snel gebeurd en hierdoor kun je de kat traumatiseren en bovenal veel pijn doen! Vooral oksels en de onderkant van de kat zijn niet aan te raden om te gaan knippen.

vervilt

Aandachtsgebieden

Er zijn verschillende gebieden waar je extra alert moet zijn tijdens de vachtcontroles:

  • De borst
  • Oksels
  • Flanken
  • Tussen de achterpoten
  • Achterzijde

korthaar

Gebruik de juiste materialen

Zoals je hebt kunnen lezen, ben ik om klitten te verwijderen fan van de metalen combikam. Een andere kam voor dit werkje kan ik eigenlijk niet adviseren. Laat je niet verleiden om de Furminator, scherpe klittenkammen of andere materialen met mesjes aan te schaffen. Hiermee kun je de kat verwonden. Maar je kunt ook juist in de klit blijven hangen met de kam en dit doet de kat zeer!

Korthaar

Wat als de kat niet gekamd wilt worden?

Maak vooral geen strijd van het kammen! Want hoe meer je de kat dwingt, hoe minder hij gaat uitkijken naar de controle momenten. Als de kat aangeeft er geen zin meer in te hebben, stop dan altijd direct. Word nooit boos op de kat en neem hem niet in de houdgreep, ook dit zal namelijk zorgen dat de kat een hekel krijgt aan kammen. Voer de controles eventueel uit in etappes.

Leg de kammen op een plekje waar de kat graag ligt, dan heb je ze altijd snel bij de hand. Zo kun je als de kat ontspannen is, eerst even voelen met jouw vingers en mocht je een klit tegen komen, deze uitpluizen.
Maak van de vachtcontroles een feestje! Gebruik bijvoorbeeld het favoriete speeltje van de kat.

NU vilt in de vacht? Schakel NU hulp in!

Lees je deze blog NU en heeft jouw kat NU vilt in de vacht? Dan kun je er vanuit gaan dat jouw kat NU pijn heeft door deze plekken, en nee, daar merk je helemaal niets van. Vilt kun je meestal niet zelf verwijderen. Uitkammen gaat namelijk niet lukken. Vilt zit te vast en kammen doet de kat alleen maar pijn! Ga niet zelf aan de slag met een scheerapparaat (Lees hier waarom niet).

Schakel de hulp in van een vachtvriendelijk trimster. Mijn werkgebied ligt in Flevoland, Utrecht en Noord-Holland. Woon je daarbuiten? Dan heb ik voor jou een lijst samengesteld met collega trimsters in Nederland die jou graag van dienst zijn. Schaam je vooral niet dat jouw kat viltvorming heeft, het is juist super dat je ingrijpt en hulp inschakelt!

Mijn collega’s en ik geven tijdens een trimbehandeling tips en uitleg hoe je de vacht van jouw kat het beste kunt verzorgen en de vachtcontroles moet uitvoeren.

Eemnes

Shop vachtvriendelijke kammen!

Je shopt de beste kammen voor jouw kat hier, voor een klein prijsje!

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Stuur dan een mailtje naar: info@perfectekat.nl.

Meer info over vachtverzorging? Lees dan deze blogs!

4 Tips voor een gezonde kattenvacht
6 fabels over de vachtverzorging van katten
Een vachtvriendelijke trimbehandeling
Vilt in de vacht, een serieuze kwestie

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Vergelijkbare berichten