6 redenen om jouw kat binnen te houden

En met binnen bedoel ik natuurlijk niet achter slot en grendel. Maar ik bedoel wel een afgeschermde omgeving!

Ik hoor de commentaren al binnenkomen met “Maar katten horen nou eenmaal buiten!” en “Mijn kat kan ik niet binnenhouden!”. Ik schrijf deze blog puur uit liefde voor onze poezebeesten en omdat ik katten wil behoeden voor nare dingen.

In de ideale wereld kunnen onze geliefde katten overal lekker buiten wandelen, dan zijn er geen drukke wegen of kattenhaters. Wat zou dat heerlijk zijn, dat al onze katten heerlijk vrij rond konden lopen! Helaas is de realiteit anders en daar word ik verschrikkelijk verdrietig van!

Je hoeft Facebook maar te openen en ik word letterlijk misselijk van alle katten die zijn vermist, aangereden, mishandeld of ergens dood gevonden. Ik ben groot voorstander om katten in een afgeschermde omgeving te houden. Als jij jouw kat als kostbaar bezit ziet, is dit zeker te overwegen.
Er zijn tegenwoordig zulke mooie materialen op de markt om jouw tuin of balkon veilig af te schermen en dit hoeft niet eens heel veel te kosten!

Graag geef ik je 6 redenen waarom je jouw kat beter beschermd kan houden!

1. Vermissing

Op de website van Amivedi.nl is te lezen dat er in 2018 84.436 huisdieren als vermist werden opgegeven. Ongeveer de helft werd weer teruggevonden. Huisdieren en vooral loslopende katten kunnen aan de wandel gaan. Als een kat schrikt bijvoorbeeld, kan hij een flinke spurt nemen uit paniek en misschien zijn huis niet terugvinden. Je moet er toch niet aan denken dat jouw trouwe maatje op een dag van huis is en niet meer terugkomt?

2. Buren

Buren kunnen heel positief reageren op een bezoekje van jouw kat in hun tuin. Het nadeel hiervan kan zijn dat zij de kat gaan bijvoeren met allerhande eten en jij hebt dan geen idee wat de kat binnenkrijgt. Dit kan bijvoorbeeld overgewicht en/of voedselvergiftiging veroorzaken. Als een kat eenmaal ergens anders binnengelaten wordt, voer krijgt en het huisje hem bevalt, heb je kans dat hij daar gaat wonen of er een aangenaam tweede huisje aan overhoudt.

Maar helaas zijn er ook buren die het niet waarderen als er katten van anderen door de tuin wandelen en constant in de net aangelegde tuin poepen. Sommige buren zetten dan de tuinslang op de kat, maar dat gaat er vaker minder vriendelijk aan toe… Dat brengt mij gelijk op reden nummer 3.

3. Mishandeling

Die boze buurman kan namelijk ook andere maatregelen treffen, waarbij de kat niet alleen een plens water op zijn kop krijgt. Maar niet alleen die ene buurman is misschien een kattenhater. Er zijn nog meer mensen die geen catlovers zijn. Buiten het feit dat alleen totale idioten dit soort dingen doen, gebeurt het wel regelmatig.

Even een rijtje van enkele gruwelijke mishandelingen in 2018. Reden genoeg om jouw kat beschermd te houden?

4 Jarige kat Croky overleden na mishandeling (Artikel en foto’s via Omroepwest.nl)
Eigenaar: ‘Ik ging dinsdagochtend heel vroeg naar mijn werk en zag het beestje liggen. Hij is wel vaker ‘s nachts buiten en normaal komt hij dan naar binnen, zodra ik de deur opendoe.’
‘Ik zag vrijwel meteen dat dit een ‘stomp trauma’ was’, zegt dierenarts Angelina de Jong die Croky behandelde. ‘Als een kat wordt aangereden zie je altijd ook uiterlijke kenmerken omdat een beestje zich dan schrap zet. Dat was hier absoluut niet het geval’.

Kat op gruwelijke wijze opgehangen (Artikel via RTL Nieuws, foto via Wijkagent Hoge Veld)
De wijkagenten troffen de kat, die was opgehangen aan een touw, dood aan. Ze konden niets meer voor hem doen.

Kat Luna zwaargewond na mishandeling met vuurwerk (Artikel via Omroepbrabant.nl, foto via Facebook/Hisham Fahmy)
‘Krankzinnig. Hoe kunnen mensen zo harteloos zijn om een onschuldig beestje aan te vallen met vuurwerk’, zegt het baasje Hisham Fahmy tegen Omroep Brabant. ‘We hadden Luna al een dag niet gezien. Toen kwam mijn buurman op het raam tikken. Het katje was daar naar toe gevlucht.’

4. Diefstal

Naïef als ik was, dacht ik dat diefstal van katten niet echt voorkwam. Het tegendeel is waar. Vooral loslopende raskatten worden meer dan eens gestolen. Nu vind ik dat zowel raskatten als huis-tuin-en-keukenkatten beschermd gehouden moeten worden, want voor mij is elke kat even dierbaar. Maar raskatten zijn nou eenmaal gevoeliger voor diefstal, vanwege het prijskaartje.

Joep werd bijvoorbeeld op straat gestolen. Gelukkig is hij teruggevonden en weer veilig bij de eigenaar. (Foto en artikel via ad.nl)
‘Joep loopt vaak over straat en staat er in de buurt om bekend dat hij hard en vaak loopt te mauwen. Dinsdagavond belde ons overbuurmeisje, een vriendinnetje van onze dochter dat een man hem had opgepakt en in zijn rieten fietsmand deed. Ze heeft hem nog wel aangesproken maar zonder te reageren fietste hij weg’, vertelt Mayola.

5. Aanrijdingen

Deze reden hoef ik natuurlijk niet uit te leggen. De wegen worden steeds drukker en dus vooral in steden een groot risico dat katten worden aangereden. Hoewel katten negen levens schijnen te hebben, is een aanrijding met een auto meestal noodlottig. Brrr… Ik moet er niet aan denken dat mijn lieve Jip of Bo naast de weg wordt gevonden na een dodelijke aanrijding.

6. Meer controle over jouw kat

Met controle bedoel ik medische controle. Als jouw kat overal en nergens poept en plast, is het lastig om de ontlasting te controleren. Als daar iets mee aan de hand is, kun je soms net te laat zijn bij pijnlijke blaasproblemen. Sommige buitenkatten zie je maar weinig, ook dan kunnen zaken zoals vachtproblemen, gedragsveranderingen en verwondingen, minder snel opvallen. Als trimster heb ik regelmatig buitenkatten op de tafel met enorme vachtproblemen. De eigenaar heeft die dan te laat opgemerkt, omdat hij de kat heel weinig ziet en dus niet kan controleren.

Ten slotte

Misschien heb jij niet de mogelijkheden om jouw kat binnen te houden of sluipt jouw kat overal doorheen. Toch hoop ik dat je na dit artikel nog even nadenkt voordat je jouw kat los laat lopen op straat. Google eens op “tuin afzetten” of “balkon netten”, dan vind je tal van sites waar tips worden gegeven en je producten kunt kopen. En dit is voor elk budget beschikbaar. Laat in ieder geval jouw kat chippen, want ook dat wordt wel eens vergeten.

Hopelijk kunnen we met zijn allen in 2019 het aantal vermiste, vermoorde en mishandelde katten hiermee terugbrengen!

Shoptip

Op Zooplus.nl kun je voor een betaalbaar bedrag al kattennetten aanschaffen. Hiermee kun je vrij eenvoudig jouw tuin of balkon afzetten. Zeker de moeite waard om eens even te bekijken! Je shopt onderstaand kattennet HIER.

binnen

 

Lees ook deze blogs!

Review: Miaustore Keramieke Drinkfontein
Review: Matatabi stokjes
Vachtcontrole: de manier om klitten en vilt tegen te gaan

Deze blog schreef ik eerder voor Cattish.nl

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Vergelijkbare berichten