Inpakken en wegwezen, stress voor de katten? – Verhuisblog #1

Dat verhuizen stressvol is, dat weten jullie waarschijnlijk al. Maar het brengt ook stress met zich mee voor katten. Ik heb mijn uiterste best gedaan om dit voor Jip en Bo zo dragelijk mogelijk te houden.

Van een appartementje van 30 m2 ging ik verhuizen naar een ruime maisonnette woning die meer dan het dubbele aan oppervlakte heeft. Geweldig! Mijn katten kregen zoveel meer ruimte, dat moesten Jip en Bo wel geweldig vinden.

Regel stress

Mijn nieuwe huis was een opknaphuis. Oftewel: klussen, klussen, klussen. Vrienden hebben mij geholpen met schilderen en sommige dingen heb ik laten doen. Gelukkig zijn mijn oude en nieuwe huis 15 minuten van elkaar verwijderd. Voor mijn gevoel ben ik wel 1000 keer heen en weer gereden.

stress

Naast al het geregel, moet er natuurlijk ook gewerkt worden. Ik stond afgelopen maand bomvol met trimklanten, vooral in de avond. Aan mijn lieve katten was duidelijk te merken dat zij aandacht te kort kwamen. Ik was immers alleen nog maar thuis om te slapen. Zodra ik thuis kwam, probeerde ik ze zoveel mogelijk aandacht te geven. Ze zaten letterlijk aan mij vast geplakt wanneer ik binnenkwam. Nog even volhouden Jip en Bo, straks wordt het rustiger.

Inpakstress

Hoe meer de verhuizing naderde, hoe voller mijn huis kwam te staan met dozen. Dat laatste vonden Jip en Bo wel vermakelijk. Ze konden hier lekker overheen klauteren. Hoewel Jip de stresskip is van de twee, heeft hij zich eigenlijk makkelijk opgesteld. Hij is dus duidelijk niet heel erg onder de indruk van veranderingen. Bo daarentegen, begon wat klitvorming in de vacht te ontwikkelen. Duidelijk door de stress.

stress

Mijn oude huis was veranderd in een dozenparadijs, ik had op een gegeven moment nog maar 2 m2 om te zitten haha! Bo was duidelijk van streek, zijn vaste wandelroute in huis was geblokkeerd. De kattenbakken heb ik nog zo strategisch mogelijk opgesteld. Gelukkig bleven ze deze goed gebruiken.

stress

Verhuisstress

Wat moet je doen met de katten als je een verhuisbedrijf hebt rond stampen. Ik heb overwogen om Jip en Bo in een pension te doen voor 2 dagen. Echter hadden ze hier dan ook weer stress van. Ik had besloten de katten op de dag van de verhuizing, ‘s morgens alvast naar het nieuwe huis te brengen. Ik had de badkamer voor de katten ingericht, hier was voldoende ruimte voor een paar uurtjes. Hierin had ik de kattenbakken staan, de transportmandjes waarin ze konden verstoppen, een krabpaal en natuurlijk eten en drinken.Stress

stress

Een nieuw huis = wennen

Nadat de verhuizers weg waren, heb ik één slaapkamer voor de katten ingericht. Lekker met ligplekjes en dekentjes met hun eigen geur. Eerst maar eens wennen in deze kamer en daarna de rest van het huis.
Het blijft mij verbazen, Jip was zoals gezegd altijd een stresser. Echter in het nieuwe huis, liep hij binnen een dag al vrolijk rond te snuffelen. Bo was een heel ander verhaal, bijna apathisch zat hij in een hoekje. De klitten schoten direct in de vacht. Hij wilde niet bewegen, niet eten en niet drinken. Aangezien ik nog steeds druk was met uitpakken en werken, kon ik er ook niet de hele tijd bij blijven.

Bo
Bo

Na 1,5 dag heb ik mijn agenda een paar uurtjes leeggemaakt en ben er bij gaan zitten. Ik maakte mij namelijk toch wel ongerust, katten moeten namelijk wel blijven eten en drinken. Ik stond al met de telefoon in de hand om de dierenarts te bellen. Maar dat beetje aandacht deed Bo erg goed. Voorzichtig kwam hij een beetje bij en begon te eten en te drinken. Ik was zo opgelucht!

Gesetteld

Eén ding weet ik zeker, voorlopig ga ik niet meer verhuizen. Van verkeerd geleverde vloeren, kapot bezorgd witgoed, tegenvallers met klussen en misschien nog wel het vervelendste: stress voor mijn katten. Ik ben er helemaal klaar mee!

Ik woon nu iets meer dan een week in mijn nieuwe paleisje. Gelukkig zijn alle dozen nu uitgepakt en staan alle nieuwe meubels in huis. Jip en Bo moeten nog steeds wennen. Alles is nieuw en spannend, geluid van een vaatwasser, nieuwe luchtjes en ander meubilair. Ze zitten nu voornamelijk nog boven. ‘s Avonds komen ze voorzichtig beneden verkennen.
Ik geef het nog een weekje en dan verwacht ik dat ze weer door het huis stormen.

Tips van kattengedragsdeskundige José Dieker

Jose Dieker
José Dieker

Kattengedragsdeskundige.nl
info@kattengedragsdeskundige.nl

Stressvrij verhuizen: dat is eigenlijk onmogelijk. Enkele tips om stress zoveel mogelijk te beperken:
1. Richt een kamer in het nieuwe huis in voor je katten, zodat de ze daar rustig kunnen wennen.
2. Doe daar 2 weken van tevoren een Feliway verdamper in het stopcontact.
3. Verhuis je katten voor de verhuizers komen naar deze kamer, samen met hun eigen kattenbakken, eten, drinken, mandjes en hun vertrouwde krabpalen (koop nog geen nieuwe spullen).
4. Zorg in deze kamer voor voldoende hoogtes en schuilplekken, zodat ze zich zo veilig mogelijk kunnen voelen.
5. Zorg dat er tijdens de verhuizing niemand in deze kamer hoeft te zijn (plak een briefje op de deur)!
6. Is je kat gechipt? Controleer dan of de gegevens in de databank kloppen (www.chipnummer.nl). Is je kat niet gechipt, laat dat dan ruim voor de verhuizing doen.
7. Laat je katten eerst in hun kamer tot rust komen en geef ze, als de grote drukte voorbij is, na enkele dagen langzaam meer ruimte. Zorg er wel voor dat er altijd een vluchtweg terug is naar de vertrouwde kamer.
8. Zorg ervoor dat ramen en deuren gesloten zijn.
9. Je kunt je katten natuurlijk ook tijdelijk in een pension doen.
10. Houd je katten als het lukt minimaal 4 weken binnen, zodat ze kunnen wennen aan hun nieuwe huis en probeer zoveel mogelijk vertrouwde gewoontes in stand te houden.

Nieuwe blogs

Het was even stil rondom blogs op mijn site. Ik ben weer aan het vlammen achter de toetsen! Er komen leuke verhuisblogs aan over een stofzuiger, krabpalen, kattenbakken etc etc etc. Sorry voor het wachten, maar snel meer leesvoer op mijn site!

Hoe was jouw verhuizing met katten?

Ik ben heel benieuwd hoe jij jouw verhuizing hebt aangepakt. Heb jij jouw katten in een pension ondergebracht tijdens het verhuizen? Waren ze gestresst of ging het feilloos? Let me know!

Heb je deze blogs al gelezen?

Hoe houd je de vacht van jouw kat gezond? 5 tips!
Review: Drinkwell drinkfontein
5x Cattoys van WC rolletjes

Like PerfecteKat.nl op Facebook!


zooplus.nl

Vergelijkbare berichten