Wat is vachtbesparend trimmen? – PerfecteKat.nl

Hulde! Vachtbesparend trimmen wordt steeds bekender in Nederland. Echter krijg ik nog steeds vragen over deze manier van werken. Graag leg ik aan jou uit hoe ik vachtvriendelijk trimmen zie.

Gelukkig gaan meer en meer kattentrimsters op een huid- vacht- en katvriendelijke manier werken, ook wel non-invasief trimmen of vachtbesparend genoemd. Daar word ik zo blij van! Voorheen was het de normaalste zaak van de wereld om een kat volledig te ontwollen of te scheren. Nu worden katteneigenaren zich er steeds bewuster van, dat er ook een andere methode bestaat. Lees hier meer over het leed dat plukken en ontwollen heet.

De vacht van de kat heeft een functie.

Een kat heeft zijn vacht nodig. Eindeloos kammen/ontwollen/scheren zorgt zelfs voor slechtere kwaliteit van de vacht. Lees vooral deze blog over waarom je moet stoppen met het ontwollen van jouw kat. Alles wat je niet beschadigt, hoeft zich ook niet te herstellen. Met veel kammen ontregel je de natuurlijke ruicyclus van de kat. Lees eens deze tips over hoe je de vacht zelf in goede conditie kunt houden: De kat lekker scheren in de zomer want dan heeft hij het niet zo warm? Nope! De vacht beschermt de huid juist tegen invloeden van buitenaf.

Vachtbesparend

Kort samengevat:
Ontwollen/teveel kammen ontregelt de vachtcyclus en zorgt voor slechtere kwaliteit van het haar.
Een kat heeft zijn vacht nodig om de huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf, denk aan scherpe takjes, UV straling, koud en warm weer.

Wat doet een vachtbesparend trimster?

Een trimbehandeling door mij houdt in dat alleen de vervilte vacht en klitten worden uitgeplozen of weggeschoren. Gezonde vacht wordt gecontroleerd en met een grove kam of slickerborstel kort doorgekamd.
Als dat gedaan is bekijk ik uiteraard of de kat het aankan om eventueel nog een beetje bijgeknipt/geschoren te worden. Voor ons menselijk oog ziet het er dan misschien iets beter uit. Echter ben ik voorstander van een kat zo kort mogelijk op de trimtafel te hebben. Zodra de probleemgebieden verwijderd zijn, kan de kat weer lekker in zijn eigen omgeving zichzelf wassen en ontstressen.

Vachtbesparend

Bijzondere kapsels.

Alleen de vervilte delen scheren levert veelal hele bijzondere kapsels op bij de kat. Om de huid te beschermen, is zaak om de goede vacht te laten zitten. Daarnaast vinden katten het helemaal niet prettig om helemaal “naakt” rond te lopen. Mooi? Zeker niet. Beter voor de kat? Zeker weten! Hieronder enkele voorbeelden van mijn “creaties”.

Vachtbesparend

Vachtbesparend

Vachtbesparend

Pauzes tijdens het trimmen.

Ik las waar nodig pauzes in, om de kat gerust te stellen en te ontstressen. Een vachtbesparend trimster wil zo min mogelijk stress op de tafel. Er wordt gewerkt met dekentjes, met de geur van de kat, op de trimtafel. Dit kan stress reducerend werken.
Lukt het trimmen van een kat echt niet, ervaart deze teveel stress of laat de kat zich niet benaderen? Dan wordt er doorverwezen naar een dierenarts. Wellicht is trimmen onder een roesje dan verstandiger, ipv een kat te fixeren op de tafel. De kat kun je ook twee uur voor de trimbehandeling gabapentine toedienen, dit kan de kat helpen om deze te kalmeren en het trimmen te vergemakkelijken. Van een vachtbesparend trimster kun je ook uitgaan dat zij het gebit en de algehele gezondheid van de kat controleert. Is er twijfel over de gezondheid? Wederom wordt dan het advies gegeven om naar een dierenarts te gaan.

Vachtbesparend

Beschadigde vachten door overmatig kammen/ontwollen/scheren.

Wist je dat van overmatig scheren de vacht niet beter wordt? Ik heb vachten gezien die elk jaar geschoren, ontwolt of bewerkt zijn met de Furminator. Hierbij zie je dat het haar duidelijk brozer is, sneller klit en veel kleurverschillen vertoont.
Close-up van van geplukte vacht. Zie je de beschadigingen? Foto via: Hennie Schuit

Vachtbesparend

Vachtbesparend
Close-up van van geplukte vacht. Zie je de beschadigingen? Foto via: Hennie Schuit

Vachtbesparend

Het is nooit te laat om vachtbesparend te gaan trimmen.

Laat jij jouw kat momenteel om de paar maanden ontwollen? Het is nooit te laat om toch nog naar een vachtbesparend trimster te gaan. Er zal wat tijd overheen gaan, de vachtcyclus is waarschijnlijk nogal ontregeld. Maar met voldoende geduld kan de vacht toch nog redelijk herstellen. Hoe? Door vooral van de vacht af te blijven en alleen de klitten en vilt plekken voorzichtig te verwijderen.

Vachtbesparend

Minder naar de trimster = bespaard geld!

Wist je trouwens dat het geld kan besparen om een vacht- huid en katvriendelijk trimster in te schakelen? De kat hoeft namelijk veel minder vaak naar een trimster (explosieve vachten daargelaten). Daarnaast krijg je altijd voldoende advies mee om de vacht zelf bij te houden. Wellicht is een bezoek aan een trimster daarna helemaal niet meer nodig! Nog een belangrijk voordeel: omdat een kat minder vaak op de trimtafel gaat, scheelt dit stress voor jouw poezenbeest. Ik ken namelijk weinig katten die het getrimd worden als een feestje zien.

Wil je vachtvriendelijke kammen aanschaffen?

Shop deze voor een klein prijsje, inclusief gratis thuisverzorgingsadvies hier!

Heb je deze blogs al gelezen?

5 Redenen om GEEN Furminator te kopen
Interview: Huiskater Bert
5 Tips om mooie kattenfoto’s te maken
Deze blog schreef ik eerder voor Cattish.nl

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Vergelijkbare berichten