De Pers – Vachtverzorging van het Perzische kattenras + de gevaren…

De Pers is een ras wat ik met grote regelmaat op de trimtafel tegen kom. Ben jij benieuwd hoe je de vacht van een Pers het beste kunt verzorgen?
Allereerst wil ik benadrukken dat alle Persjes van harte welkom zijn bij een trimsalon. Ook de kortneuzige. Wel wil ik iedereen behoeden en waarschuwen voor de nadelige effecten van het fokken van deze korte neusjes!

De Pers wordt gekenmerkt door de enorme vacht en platte neusjes. Graag geef ik je in deze blog tips en tricks met hoe je de Perzenvacht het beste kunt verzorgen. Twijfel je om een Pers aan te schaffen? Lees dan ook vooral verder, want weet waar je aan begint en waar je op moet letten!

Platte neuzen, vervormde bekkies

Ik heb geweldige Perzen in mijn klantenkring, ik vind de ene nog liever dan de andere. Maar ik zal gelijk met de deur in huis vallen… ik vind het écht niet meer van deze tijd, dat deze Perzen nog steeds met extreem platte neuzen en vervormde bekkies worden gefokt. Ik zie regelmatig Perzen voorbij komen die zelfs helemaal geen neusje hebben. Kortademigheid, extreme traanogen, smerige oortjes en slechte gebitten zijn niet vreemd voor Perzen met zo een plat kopje.

Foto via: Raskattenwijzer.nl Zie hier het verschil!

Een kat mét neus kunnen zichzelf vaak beter wassen en verzorgen. Een kat besteedt vele uren aan wassen en poetsen. Een Pers met een platte kop en vervormd bekje, kunnen dit vaak minder goed. Hierdoor liggen vachtproblemen zoals klitten en vervilting op de loer!

Pers

Vaak hopeloze vacht

Perzen worden vaak gefokt met explosieve vachten. Oftewel: HEEL VEEL HAAR! De Pers is het ras wat ik het vaakst geheel moet scheren wegens heftige vervilting. Soms is er zelfs geen beginnen aan en kan de eigenaar zelf de vacht niet goed kan bijhouden. Hoewel ik werk volgens de vachtvriendelijke trimmethode, kan het voorkomen dat ik zelfs kies voor preventief scheren. Omdat eigenaren soms moedeloos worden van deze lastige vacht, krijg ik regelmatig aanvragen om maar een leeuwenmodel te scheren. Echter is dat echt het laatste redmiddel.

Pers

Elke dag een vachtcontrole

Sommige Perzen hebben dus moeite om zelf de vacht goed bij te houden. En dan ben jij als eigenaar verantwoordelijk om de kat hierbij te ondersteunen. Dat betekent dat je elke dag de vacht moet controleren. De beste kam heb je altijd bij je, dat zijn jouw handen! Voel elke dag goed door de vacht met je vingers, tot op de huid. Hier kun je een uitgebreide beschrijving vinden, inclusief filmpje met hoe je de vacht controleert.

Pers

Gebruik de juiste kammen

Heel belangrijk is om de vacht met de juiste materialen te verzorgen. Gooi alle ontwollers, furminators en scherpe harkjes in de prullenbak. Het lijkt verleidelijk om een Pers te ontwollen of te plukken. Zoveel mogelijk haar eruit trekken is echter niet de oplossing. Hier kun je informatie vinden waarom je jouw kat niet moet ontwollen, inclusief interview op video met mijn collega Wendy.

Maar wat kun je wél het beste gebruiken om de vacht van een Pers te verzorgen? Ik adviseer de metalen combikam en de slickerborstel.

Pers
Foto via: Raskattenwijzer.nl

Hoewel ik normaal gesproken altijd zeg dat je een kat niet elke dag moet kammen, is dit bij een pluizige Perzenvacht anders. Als je elke dag de vacht controleert van de Pers en je komt beginnende klitten tegen, dan is mijn advies op dat deel met de grove kant van de combikam voorzichtig door te kammen. In de rui periode kun je tevens 1 á 2 keer de vacht doorkammen met een slickerborstel. Hiermee verwijder je de losse haren, zonder dat je onnodig veel vacht uittrekt.

Wil je de beste kammen voor jouw Pers bemachtigen? Shop dan de PerfecteKat.nl verzorgingssets, dan heb je voor een klein prijsje direct alles in huis om de vacht van een Pers goed te verzorgen.

Pers

Vervilting? Onderneem direct actie!

Lukt het jou niet om de vacht van jouw Pers bij te houden, ontdek je vervilting of zijn er klitten die je niet uitgekamd krijgt? Schakel hulp in! Vooral bij vervilting van de vacht, is het zaak om zo snel mogelijk te handelen. Daar heeft een kat namelijk veel last van. Het trekt aan de huid en doet pijn. Neem contact op met een vachtvriendelijk trimster, hier kun je een overzicht vinden met trimsters die volgens dezelfde katvriendelijke methode werken als ik.

Pers
Tijdens het scheren
Twijfel je om een Pers aan te schaffen? Lees dit eerst!

Ben jij weg van het ras? Ben je aan het rondkijken om een kitten Persje te kopen? Koop er dan alsjeblieft eentje MET EEN REDELIJKE NEUS!!! Zo een plat bekkie vinden mensen vaak “schattig”. Alle kittens zijn in mijn ogen schattig. Maar deze baby katjes worden ook groot en ik zie elke dag verschrikkelijke gezondheidsproblemen bij deze platgedrukte Persjes. Vele hebben (dure) medische zorg nodig.

Foto via: Huisdieren.nu

Maar om even terug te komen op de vacht. Heel veel platgekopte Persjes belanden op Marktplaats, in het asiel, of erger nog: worden gedumpt. Heel vaak is de reden dat de vacht enorm veel zorg nodig heeft. Daar verkijken mensen zich op. Heb jij tijd, zin of de mogelijkheid wel om jouw toekomstige kat elke dag te controleren op klitten in de vacht? Heb jij wel de portomonee om hoge rekeningen te betalen die vaak te verwachten zijn bij de “platte neuzen Perzen”?

Heb jij geen ruimte in jouw planning/budget of geen zin in enorm veel haar is huis? Dan kan ik jou alleen maar afraden om een Pers aan te schaffen. Dit klinkt misschien niet aardig, maar ik raad je wel aan om nu nog even tweemaal na te denken voordat je een Pers koopt met een platte kop.

vilt

Stop fokken van platte bekkies!

Ten eerste wil ik benadrukken dat ik niet tegen het fokken ben van Perzen. Echter wil ik wel strijden voor het fokken van dit ras mét neus.

Mijn moeder heeft vroeger (jaren 70/80) een cattery met Persen gehad. Als ik die prachtige oude foto’s terugzie, dan zie ik prachtige Perzen met gezonde neusjes en bekjes.

Wat is er in die jaren in godsnaam gebeurt? Waarom zijn die neuzen steeds korter geworden en de bekkies nog platter? Het antwoord is hard: Dat komt door de mens. Blijkbaar was het nodig dat wij steeds gekkere mondjes, oogjes en snoetjes wilde. En daarom hebben wij dit erin gefokt. Dit wordt tegenwoordig ook wel de Designerkatten genoemd.

Pers
Foto via Raskattenwijzer.nl

Het doet mij als geboren catlover enorm veel verdriet om deze stroming van Perzen te zien. Ik moet soms zelfs zoeken naar een neusje, zo ingedeukt en doorgefokt is het kopje. Dit is toch niet diervriendelijk? Dit mag toch niet meer worden toegestaan?

Ik overdrijf echt niet, want ik zie dagelijks verschrikkelijke gezondheidsproblemen met de platte neuzen Perzen. En dan bedoel ik niet alleen vachtproblemen, maar ook extreme gebitsproblemen, moeite met ademhalen, ontstoken ogen, oren die vervuild zijn en gewrichtsproblemen door vergroeiingen.

Ik ken zelfs meerdere Perzen die een operatie moeten ondergaan om de luchtwegen te verbreden. Dit is niet gezond en al helemaal niet katvriendelijk.
Hoewel ik een paar platte neuzen Perzen ken die de 16 halen, is dit echt een uitzondering. Meestal worden deze exemplaren niet oud!

Dierenarts Kelly Kessen aan het woord

Kelly Kessen zet zich zeer actief in tegen het fokken van Persen met een kort snoetje. Zij is dierenarts en adviseur bij Dier en Recht. Ik stelde haar enkele vragen hierover:

Waarom ben je zo tegen de korte snoeten van de Pers?
De korte snuiten hebben veel medische nadelen waardoor het welzijn en de gezondheid van de kat aangetast zijn. Zo komen tanden en kiezen in het gedrang, er is onvoldoende plek voor alle elementen waardoor pijnlijke problemen ontstaan en de kat niet goed kan eten.

De neuzen zijn vaak afgesloten, waardoor ze benauwd zijn. Omdat katten niet uitgelaten worden zoals honden, valt de benauwdheid misschien minder op… maar probeer zelf maar eens adem te halen door een neus waar een wasknijper op staat.

De benauwdheid maakt ook het eten moeilijker. De ogen liggen te ondiep in de oogkassen waardoor ze vaak te droog zijn en er ontstekingen ontstaan.
In dit rapport op onze website staan alle problemen verder uitgewerkt.

Mijn moeder had vroeger ook Persen. Die hadden allemaal een lange neus. Waarom is er in de loop der tijden zo een korte kop ingefokt? En waarom vinden mensen dat blijkbaar zo leuk?
Op shows winnen de katten met de kortste snuiten, dat is een van de redenen
Mensen vinden kennelijk dat babyachtige uiterlijk van een korte platte snuit mooi, en verplaatsen zich niet in het dier. Als ze zich in het dier zouden verplaatsen dan zouden ze een dergelijk uiterlijk niet verkiezen.

Wat denk jij dat de beste oplossing is voor het fokken van het Persenras?
In elk geval langere snuiten fokken, en minder inteelt gebruiken. Om mee te beginnen
Het is nodig dat de overheid regels maakt over hoe lange een snuit minimaal moet zijn, zodat fokkers weten waar ze zich aan moeten houden. Wettelijk gezien is het fokken van zulke korte snuiten al sinds 2014 verboden

Pers
Foto via: dierenkliniektiel.nl
Lees ook deze blogs!

Hygiëne? Wat doe ik om zo schoon mogelijk te werken?
Review: My Amazing Cat milieuvriendelijk kattenspeelgoed
YouTube aflevering 13: Interview PetPlan huisdierverzekering.

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Vergelijkbare berichten