Een nieuwe kat? Waarom, wanneer, wat voor kat en hoe koos ik deze?

Teddy, mijn nieuwe huisgenootje. Graag laat ik met jullie kennismaken met hem en deel ik waarom ik een nieuwe kat heb genomen. Ook lees je in deze blog hoe dit proces is gegaan en hoe Jip op hem reageert!

Heb je mijn vorige blog gelezen? Hierin vertel ik het hele verhaal over mijn lieve Bo die ik heb moeten laten inslapen. Van zijn ziekte, behandeling, afscheid nemen, rouwen en de verwerking. Met deze laatste twee dingen ben ik nog steeds volop bezig uiteraard. Elke dag huil ik om hem en mis hem zo erg. Overdag houd ik mij groot, maar s’avonds breek ik, vooral als ik in bed lig en Bo zo verschrikkelijk mis.

Teddy

Ik mis Bo en zijn vrolijkheid in huis

Het heeft zo een enorme impact op mij, dat Bo er niet meer is. Het is soms zelfs nauwelijks te bevatten dat hij echt weg is. Het was echt het zonnetje en mijn schaduw in huis. Ik merkte dat dit mijn gemoedstoestand geen goed deed. Zelfs toen ik Bo nog levend bij mij had en wist dat hij er snel niet meer zou zijn, merkte ik dat het mijn normaal zo vrolijke karakter wegnam. Alleen al het idee dat ik hem moest gaan missen, maar ook nu hij er niet meer is. Zoveel tranen heb ik gelaten en nog steeds. Nu is dat niet gek, het is nog maar net gebeurt allemaal. Ik hoor hem vaak nog miauwen in mijn hoofd, zie hem in mijn dromen, denk soms dat hij er nog is, roep hem nog als ik thuis kom en het voelt alsof ik een stukje uit mijn leven mis. Het is zo kort geleden en zie hem zo nog naast mij zitten, op de tafel springen en onder mijn arm slapen. Ik moet weer huilen als ik dit schrijf.

Helaas kom ik veel treurige gevallen tegen op de trimtafel, denk aan zieke katten, verwaarloosd of extreem vervilt. Eerst kon ik de eigenaar hier normaal op aanspreken en adviseren. Dit om dit in de toekomst te voorkomen. Maar nu moest ik mij inhouden om niet boos te worden en een enkele keer werd ik het ook. Mijn Bo is weg en jij laat je kat zo rondlopen?! Totaal niet eerlijk tegenover het baasje. Want veel kateigenaren weten soms niet een dat hun kat ziek is of dat de vacht zo slecht is. Ik werd elke keer overmand door emoties.

Ook aan Jip merkte ik dat hij zijn maatje mistte. Hij heeft planten uitgegraven, ging ineens naast de bak poepen en schreeuwde s’nachts. Wat mij weer aan het huilen bracht, Ik keek op om naar huis te gaan, omdat ik daar een huis zonder Bo zou aantreffen.
Dit wil ik niet, ik wil de vrolijke Desiree zijn die positief in het leven staat!

Geen vervanging, wel een aanvulling

Bo is nimmer nooit te vervangen. Hij heeft een speciaal plekje in mijn hart, ik zal hem nooit vergeten en er zal nooit een kat komen zoals Bo. Elke dag pink ik meerdere tranen weg als ik zijn foto zie. Maar ik had besloten om er een kat bij te nemen. Weer een positieve wind door mijn huis te laten waaien. Het klinkt misschien stom, maar merkte echt dat ik mijzelf kwijtraakte omdat ik hem zo mistte. Misschien vinden sommige van jullie het te snel, voor mij voelt dit wel goed.

Sommige mensen wachten maanden al dan niet jaren met een nieuwe kat nemen na het overlijden van hun geliefde huisdier. Ik denk dat dat voor iedereen heel erg persoonlijk is. Ik zit nog midden in het rouwproces van Bo, maar ik denk dat het mij helpt om afleiding te hebben in de vorm van een andere kat. Daarnaast denk ik dat Jip een nieuw maatje erg gaat waarderen.

Teddy

Afstreeplijstje wel of niet een kat erbij?

Mijn besluit stond vast, ik wil een nieuw kattenmaatje erbij. Ik denk dat als je een kat overweegt je hier goed over na moet denken. Daarom heb ik in mijn hoofd mijzelf nog de volgende vragen gesteld.

  • Heb je voldoende budget om een kat te kunnen verzorgen? Ook naarmate hij ouder wordt?

Bo heeft mij in de laatste 2 maanden ongeveer 2200 euro gekost, met zijn ziekte, behandelingen, speciaal eten, medicijnen, inslapen en uitvaart. Ik besefte mij heel goed dat ik de aanschaf plus alle bijkomende kosten moest kunnen betalen.

  • Kun je een goede huisvesting bieden?

Ik woon inmiddels in een ruim appartement. Hier kan ik de katten tijdens de introductie makkelijk gescheiden houden zodat ze hun eigen plekje hebben.

  • Wil je een raskat of HTK?

Ik geef zelf niet echt iets om een stamboom. (Edit: Ik hoef niet perse een raskat, ik weet nu de waarde van een stamboom.) Maar zoals vaste klanten van mij weten, ben ik gek op Ragdolls. Een kruising zou al prima zijn, maar mijn voorkeur gaat toch wel naar een langharige kat. Dit ook met oogpunt dat ik trimster ben.

Kitten, asiel of herplaatser?

Ik ben groot voorstander om een asielkat of herplaatser via een fokker bijvoorbeeld, in huis te nemen. Zij verdienen ook een nieuw huis! Ik heb meerdere opties bekeken. Ik heb enkele herplaatsers overwogen, maar deze waren al best op leeftijd. De asielkatten die mijn interesse hadden, kon ik niet het geschikte huis bieden, omdat ik geen tuin had of al een andere kat heb.
Gezien mijn lieve Bo maar 11 jaar is geworden, heeft dit mijn keuze wel beïnvloed. Het is nooit een garantie, een kat kan overlijden op elke leeftijd, maar ik wil wel het liefste een kat zo lang mogelijk kunnen verzorgen en liefhebben. Helaas is er dus geen herplaatser of asielkat geworden die bij mij, mijn wensen of bij mijn thuis situatie paste.

Teddy!

Mijn zoektocht bracht mij bij een kitten. Maak kennis met Teddy! Een Ragdoll (zonder stamboom) mannetje. (Edit: Naar aanleiding van deze blog kreeg ik veel berichtjes over dat een stamboom belangrijk is om het bloed zuiver te houden en te zorgen dat er bewijs is dat er geen ziektes etc. in worden gefokt. Daarom hierbij nog een extra nuance in mijn keuze voor Teddy: Hij heeft geen stamboom, maar de ouders van Teddy zijn uitvoerig medisch gecheckt en hier was ook bewijs van.) Teddy is keurig gechipt en ingeënt (een vereiste van mij!) door de fokker. Elke kitten is natuurlijk schattig, maar ik was gelijk verliefd op zijn koppie. Ik voelde direct mijn catlover bloed sneller stromen.
En zo geschiede! Mag ik jullie voorstellen aan mijn nieuwe huisgenootje. Ik ben heel erg benieuwd hoe hij gaat worden qua karakter en kleur.

En hoe reageert Jip?

Jip reageerde eigenlijk zoals ik dacht en hoopte. Uiteraard heb ik de introductie heel rustig aangepakt. Eerst heb ik Jip en Teddy elkaar hun geur laten ruiken via een dekentje. Hier kwam eigenlijk geen reactie op van beide kanten. Jip had al stiekem bij het mandje gekeken van Teddy en ook hier was alleen maar nieuwsgierigheid.
Daarna heb ik Teddy losgelaten in de woonkamer, hij liep direct rond alsof hij nergens anders gewoond heeft. Al trippelend verkend hij de woonkamer.

Aangezien Jip nauwelijks reageerde op Ted, liet ik ze voorzichtig bij elkaar. ZO SCHATTIG! Jip was nieuwsgierig en kon lekker aan hem snuffelen. Het is eigenlijk allemaal vlekkeloos verlopen. ‘s Nachts of als ik er niet ben, gaat Ted in de “kattenkamer”. Een veilig plekje met speeltjes, mandjes, een bed, kattenbak, krabpaal, krabplank en natuurlijk eten en drinken. Geen planten, elektriciteitsdraden of andere onveilige dingen. Zo kan er niks met hem gebeuren en Jip kan zijn eigen ruimte behouden, zonder dat Ted in de weg loopt.

Teddy

Ben ik blij met mijn keuze?

Ted eet goed, speelt, poept, slaapt en komt regelmatig een knuffel halen. Jip heeft Tedje helemaal geaccepteerd, als hij hem te druk vindt, geeft hij dat aan en loopt weg. Maar vaker nog blijft ie van een afstandje kijken wat die kleine druktemaker uitspookt.
Mijn lieve Bo ga ik niet meer terugkrijgen, maar mijn verdriet is wel iets dragelijker nu ik Ted heb. Elke dag moet ik nog wel slikken als ik Bo zijn urn zie en moet ik huilen. Maar mijn positieve vibe is weer  een beetje terug. En dat voelt heel goed.

Ik vind het heel fijn dat ik nu meer van katten weet als toen Jip en Bo klein waren. Nu kan ik direct beter handelen qua opvoeding en verzorging. Ik hoop dat jullie deze kleine baby ook in jullie hart sluiten, want verwacht een hele hoop foto’s op mijn social media.

Daarnaast zal ik jullie meenemen in zijn hele opgroei proces via Facebook, Instagram en YouTube. Ik ben zo blij met mijn keuze om relatief snel een nieuwe kat te nemen. Ik kan weer een beetje lachen en blij zijn!

Tot snel en veel liefs,

Desiree, Jip en Teddy!

Lees ook deze blogs!

Wat vind ik de beste plakrollers / kledingrollers? Die van Ikea!
Dag lieve Bo… Mijn verhaal over zijn ziekte, inslapen, afscheid nemen en rouwen.
Interview: Het belang van een Seniorencheck – Dierenarts Kyra

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Vergelijkbare berichten