5 redenen om GEEN kat te nemen

Dat katten geweldig zijn, wisten jullie natuurlijk al. Maar een kat brengt aardig wat verantwoordelijkheid met zich mee. Twijfel jij of je een kat wilt aanschaffen? Lees dan eerst deze 5 redenen om GEEN kat te nemen.

De asiels zitten bomvol met katten. Die katten zijn daar natuurlijk om verschillende redenen terechtgekomen. Maar ik hoor als trimster ook veel verdrietige verhalen van katten die worden weggedaan of net zijn geadopteerd, die voorkomen hadden kunnen worden.

Een kitten is natuurlijk super lief (zoals elk babydier), maar deze hebben vaak meer zorg nodig en kosten meer geld dan mensen van tevoren bedenken. Ik geef je vijf redenen waar je op moet letten voordat je een kat in huis neemt.

Geen kat

1. Geld

Van katten wordt meestal gedacht dat het goedkope huisdieren zijn. Op Marktplaats zie je wel eens dat kittens gratis of voor een paar tientjes worden aangeboden. Nog beter kun je een kat uit het asiel halen, gemiddeld kost dat tussen de 60 en 100 euro. Dus qua aanschaf heb je inderdaad met weinig budget een kat in huis. Maar dat is nog maar het begin!

Wat dacht je van inenten, chippen, wormenkuur, kattenbak, voer, krabmeubel en speeltjes? En hoe ouder de kat wordt, hoe meer kosten er meestal komen. Denk bijvoorbeeld aan een castratie/sterilisatie. Radar heeft in 2014 uitgerekend dat een kat ongeveer 400 euro per jaar kost. Dit bedrag staat los van onverwachte dierenartskosten. Katten worden weggedaan omdat mensen het speciale voer, dure operatie of gebitsreiniging niet kunnen betalen.

Mijn collega trimster Wendy van Cats-Only.nl heeft in 2017 zelf ook eens een onderzoek gedaan. (Absolute aanrader om te lezen!) Zij heeft toen het volgende geconstateerd: “Wanneer ik rekening houd met bovenstaande vragen, en het feit dat katten gemiddeld gezien 14 jaar oud worden, kom ik uit op een totaalbedrag van € 15.156.- voor de levenslange kosten van 1 kat! Dit komt neer op € 1082,- per levensjaar.”

Dus… heb jij nu al moeite om zelf rond te komen of om voor jezelf te sparen? Denk dan nog eens twee keer na of je wel een kat kunt betalen.

Geen kat

 

2. Allergie

Dit is een veelgehoorde reden waarom katten worden weggedaan. Uiteraard is het niet gek dat er voor een kat een nieuw huisje wordt gezocht als jouw pasgeboren kindje allergisch blijkt te zijn. Je kind wegdoen is natuurlijk geen optie ;). Maar ik word een paar keer per maand gebeld of gemaild met de vraag of ik kattenrassen weet die “anti-allergie” zijn. Er zijn wel Hypoallergene rassen, zoals je hier kunt lezen. De volgende rassen staan op het lijstje hypoallergeen:
– Sphynx, Don Sphynx, Peterbald
– Devon Rex, Cornish Rex, LaPerm
– Siberische katten en Abessijnen
– Blauwe Rus
– Main Coon
– Allerca

Om zomaar een kat van bovenstaande rassen aan te schaffen, is echter af te raden. Je wilt een kat natuurlijk niet weg doen als blijkt dat je toch last krijgt van jouw allergie. Ga eerst testen of je werkelijk minder allergisch reageert. Vraag een cattery of je langs mag komen. Kijk in je kennissenkring of zij misschien één van bovenstaande rassen in huis hebben en probeer daar wat tijd door te brengen.

Geen kat

3. Haren in huis

Kort geleden werd ik gebeld door een mevrouw die flink teleurgesteld was. De Cattery waar ze haar Britse Korthaar had gekocht had namelijk gezegd dat Britten niet verharen. Ook over Ragdolls hoor ik vaak dat in het “verkooppraatje” wordt verteld dat dit ras niet verhaart.

Dan kom je van een koude kermis thuis met je dure raskat. Want zal ik je een geheimpje vertellen? ALLE katten verharen, de één erger dan de andere, maar verharen doen ze! Dat is ook wel nodig, ze kunnen moeilijk een heel leven met de haren doen die ze vanaf kitten af aan hebben. Haren verouderen en de kwaliteit wordt dan minder, deze haren laten los en er komen nieuwe haren voor in de plaats.

Nu kan je ervoor kiezen om een kat helemaal te scheren of te ontwollen. Mensen denken helaas nog steeds, hoe meer haar je van de kat kamt, hoe minder haren in huis. Het biedt een tijdelijke oplossing. Maar buiten het feit dat dit totaal niet prettig is voor een kat, krijgen katten na een ontwolbeurt slechtere kwaliteit vacht hiervoor terug en zal het verhaarproces alleen maar versnellen.

Wil je geen haren in huis, op je kleding of op je meubelen? Neem dan een goudvis, geen kat.

Geen kat

4. Huisvesting

Als je een kat in huis neemt, is het wel belangrijk dat jouw huis een beetje katproof is. Ook hierbij komen we weer terug op geld. Want voldoende kattenbakken en een stevige krabpaal kosten wel wat. Maar wat dacht je van je balkon afzetten? Je moet er toch niet aan denken dat jouw nieuwe vriendje naar beneden stort. Woon je in de buurt van een drukke weg of wil je niet dat je kat zijn behoefte in de tuin van je buren doet? Dan is het raadzaam om de tuin af te zetten.

Woon je heel erg klein? Dan is het ook goed om na te denken of een kat in huis nemen wel een goed idee is. Heeft de kat een plekje waar hij zich kan terugtrekken. Is er wel ruimte voor een krabpaal of een kattenbak? Allemaal vragen die je jezelf moet stellen voordat je een kat neemt!

Geen kat

5. Weinig tijd

Als je bijna nooit thuis bent, veel onderweg bent of op reis gaat, is het goed om na te denken of een kat nemen wel een goed idee is. Ook katten hebben aandacht en zorg nodig en dat kost tijd. Bij sommige rassen, zoals Ragdolls en Persen kan het ook zijn dat je een handje moet helpen met de vachtverzorging. Dit betekent dagelijks met jouw vingers controleren of er klitten zitten, zo voorkom je dat jouw kat verandert in een viltplankje. Heb je hier geen tijd/zin in? Kies dan voor een kortharig ras. Ga na of je jouw nieuwe maatje wel de aandacht kan geven die hij/zij verdient.

Geen kat

Conclusie?

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn katten geen goedkope huisdieren en moet je de voors en tegens tegen elkaar afwegen voordat je eraan begint. Heb jij geen moeite met bovenstaande punten? Neem dan vooral een kat, want het blijven natuurlijk de allerleukste dieren die er bestaan!

Heb je deze blogs al gelezen?

Blunders van een kattentrimster
De PerfecteKat.nl verzorgingsset
Review: Kruidenknuf
Deze blog schreef ik eerder voor Cattish.nl

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Vergelijkbare berichten