Zelf scheren? Je bent een rund als je met een scheerapparaat stunt!

Wow, heftige titel. Maar helaas, ik MOET deze blog schrijven. Want teveel mensen gaan zelf aan de slag met een scheerapparaat op hun kat!

Wekelijks zie ik de meest afgrijselijke wonden bij katten door scheermachines en doordat mensen gaan knippen, omdat mensen zelf gaan proberen. Ik snap het wel, scheren ziet er makkelijk uit op mijn YouTubefilmpjes. Waarom zou je geld uitgeven aan een trimster? Dat kun je toch prima zelf even doen? Hoe moeilijk kan het zijn? Je hebt je vriend vaak genoeg een korte coupe gegeven! Eitje!

Maar is het wel zo simpel? En is een kat hetzelfde als de schedel van jouw echtgenoot kortwieken?
Helaas.. je boyfriend kun je nog commanderen om stil te zitten. Een eigenwijze kat gaat niet luisteren naar jouw commando’s. Daarnaast mag ik hopen dat jouw man niet zoveel plooien in zijn hoofdhuid heeft als een kattenhuid… inscheren ligt dus op de loer. Daarnaast is zijn de scheerkoppen op mijn scheerapparaat speciaal voor kattenharen en niet voor mensen!

Om jou te behoeden voor wonden, infecties en bovendien: stress en misschien wel een trauma voor je kat… heb ik deze blog geschreven.

Huidplooien en inscheren?

“Ik koop gewoon een scheerapparaat bij de Blokker en ga die vervelende klitten wegscheren bij de kat!”
Ten eerste zijn deze apparaten gemaakt voor mensen haar en dus niet voor de fijne kattenharen die een compleet andere textuur hebben. De mensen scheerapparaten hebben andere scheerkoppen dan die voor katten.

Ten tweede kun je hier wel een mensenschedel mee scheren. Maar het losse velletje van een kat is andere koek.
Onder die vacht van jouw kat zitten namelijk huidplooien, die zie je niet door het vachtje, maar vooral onder de oksels, buik, borst en bibs zit een tere, dunne huid. En laat dat nou precies de plek zijn waar viltplekken het vaakst voor komen.

Daarnaast zitten hier tepeltjes… Het klinkt luguber, maar die scheer je er zo af als je niet uitkijkt. AUW! Zoals je je kunt voorstellen, doet dit pijn bij de kat. Er ontstaat een wondje en hierdoor heb je kans op infecties. De kans dat een kat hierna een scheerapparaat associeert met een nare gebeurtenis is aanwezig. Een trauma is zo gemaakt!

Een mooi voorbeeld om te zien wat voor soort huidplooien ik bedoel, is een foto van een naaktkat. Hier kun je goed zien wat voor plooien onze poezebeesten hebben onder die furry laag.

Trauma

Over een trauma gesproken, een scheerapparaat maakt geluid. De “mensen scheerapparaten” maken meer herrie. Een kat die dit geluid niet kent, kan hiervan enorm schrikken. Katvriendelijk trimsters zijn opgeleid om dit op een rustige en vriendelijke manier te introduceren aan katten.

Maar als je dit niet weet en je zet gelijk een scheerapparaat aan op de kat, dan schrikt hij zich een hoedje. Vooral katten die al angstig van zichzelf zijn, kun je heel makkelijk traumatiseren. De kans is aanwezig dat hij gaat proberen te vluchten of te vechten, met alle gevolgen van dien.

Voorbeeld uit de praktijk: Een tijdje terug was ik bij een klant en zij vertelde mij dat zij had geprobeerd zelf de kat te scheren. De kat raakte zo in paniek dat hij haar heeft gebeten. De eigenaresse moest naar het ziekenhuis en durft sindsdien de kat niet meer te kammen. Ik kwam op bezoek om de kat te trimmen, mijn scheerapparaat kon ik niet gebruiken, de kat was doodsbang geworden hiervoor. De klitten heb ik allemaal eruit moeten knippen, een tijdrovend klusje.

Wat kun je wél doen als jouw kat viltvorming heeft?

Uiteraard heb je uitzonderingen, sommige katten laten alles toe en is de eigenaar heel handig met een scheerapparaat. En dan bedoel ik een apparaat speciaal voor katten.

Maar helaas kom ik merendeels alleen maar narigheid tegen als iemand zonder ervaring aan het scheren gaat. Ik kan dus alleen maar afraden om zelf aan de slag te gaan.
Maar wat kun je wel doen als jouw kat gevoelig is voor viltvorming? Hierbij mijn tips:

1. Ga naar de dierenarts!
Viltvorming kan komen doordat de kat iets onder de leden heeft. Over het algemeen kan een kat de vacht goed zelf bijhouden. Als er vilt ontstaat, kan het zijn dat de kat zichzelf niet goed kan wassen. Aan een kat kun je nauwelijks merken of hij/zij pijn heeft. Dus een extra check bij de dierenarts is een absolute aanrader.

vakantie

2. Dagelijkse vachtcontrole
De enige manier om vilt te voorkomen is door een dagelijkse vachtcontrole uit te voeren. Dit doe je door tijdens de dagelijkse “knuffelmomenten” goed met je vingers door de vacht te woelen. Voel goed tot op de huid, want daar beginnen klitten. En als je klitten niet op tijd opspoort, kunnen ze op een gegeven moment veranderen in vilt. Vilten zijn harde samenklonterende stukken vacht. Klitten kun je nog uitpluizen met je vingers of een combikam en een slickerborstel. Vilt moet helaas meestal geschoren worden. Hier vind je nog meer tips om de vacht te verzorgen.

3. Vilt? Wacht niet te lang!
Voel je klitten, of erger: vilt in de vacht? Wacht dan niet te lang. Vilt trekt aan de huid, dit doet heel veel pijn bij de kat. Vilt zit vaak zo dicht op de huid, dat dit echt weggeschoren moet worden. Maak zo snel mogelijk een afspraak bij een vachtvriendelijk trimster. Mocht je interesse hebben om zelf te leren scheren, geef dit dan aan bij de trimster. Zij kan jou namelijk extra tekst en uitleg geven of dit mogelijk is bij jouw kat om het zelf te doen, welk apparaat je het beste kunt kopen en hoe je dit aanpakt.

vervilt
vilt

Geen budget (over) voor een trimster?

Nog even een extra tip voor mensen die geen geld hebben of willen uitgeven aan een trimster om hun kat te helpen. Als je toch overweegt om zelf jouw kat te gaan scheren, bedenk dan het volgende: Als je inscheert bij jouw kat, dan moet je naar de dierenarts om de wond te verplegen. Deze kosten zullen hoger zijn dan een trimster.

Een bezoekje aan een vachtvriendelijk trimster is het geld meer dan waard, je voorkomt namelijk lelijke wonden of een getraumatiseerde kat.
Mocht je echt geen geld hebben voor een trimbehandeling, neem dan alsnog contact op met een trimster. Wellicht is er een regeling mogelijk of kan zij je per telefoon adviseren.

Afspraak maken?

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Stuur gerust een mailtje naar: info@perfectekat.nl

Vergelijkbare berichten