|

Trimmen of naar de dierenarts met warm weer?

Wat hebben we lekker warm weer op het moment! Genieten! Maar hoe zit dat met mijn trimwerkzaamheden?

Eerlijk gezegd moet ik bekennen dat ik meer een voorjaar en najaar mens ben. De winter mag van mij wel overgeslagen worden, maar de zomer eigenlijk ook wel. Dat bloedhete weer hoeft van mij niet. Dan ben ik een echte Nederlander hé haha, altijd maar klagen over het weer. Maar tijdens warm weer en de hete zomermaanden, zijn er nog steeds katten die een handje nodig hebben van een trimster. Maar kan dat wel? Is het veilig? En kan een kat wel naar een dierenarts tijdens warme dagen? Lees vooral verder, want ook dierenartsen Natasja en Elisa (van kattenkliniek Felicare te Soest) geven hun mening hierover!

Warm weer

Wanneer heeft een kat GEEN trimbehandeling nodig (met warm weer)?

Laten we eerst is beginnen met de redenen om geen afspraak te hoeven maken. Zodra de temperatuur boven de 20 graden stijgt en wij tijdens de minste handelingen al zweet op ons voorhoofd hebben, gaat mijn telefoon extra vaak. “Scheer de kat maar lekker kaal! Want hij/zij heeft het vast warm!” Nope! Fout gedacht. De vacht van een kat zorgt juist ervoor dat de kat koel blijft tijdens de warme dagen. Hoe dat werkt? Dat leg ik je graag uit in DEZE blog.

“Pluk de vacht maar lekker leeg hoor, dat scheelt weer tijdens het hete weer!” Krijg ik wel eens te horen als ik de kat op de trimtafel heb. Ook dat is volledig onnodig. Wederom heb ik al eerder een blog geschreven, deze gaat over waarom je jouw kat niet moet plukken en te ontwollen Een vacht zorgt juist dat de kat koel blijft in de zomer en warm in de winter.

Door onnodig scheren, plukken en ontwollen, beschadig je de haarzakjes en de huid. Hierdoor komt een slechtere vacht terug. En met slechter bedoel ik een vacht die sneller klit en vilt. En dat wil je natuurlijk niet. Daarnaast heeft de kat de vacht nodig voor bescherming van buiten af, bijvoorbeeld vechtpartijtjes, uv straling en scherpe takjes.

Wat is TE warm weer om te trimmen?

Inmiddels heb ik meerdere dierenartsen gesproken. Zeggen zij bij heet weer al hun afspraken af? Nee, katten die medische zorg nodig hebben, moeten worden geholpen. Datzelfde geldt voor katten met klitten en vervilting. Zij moeten geholpen worden. Het is verschrikkelijk onprettig voor de kat om ze daar mee rond te laten lopen, juist met warme dagen. Want onder dat vilt gaat het broeien

Wist je dat katten heel goed tegen warm weer kunnen? Ja ze worden wat trager en slapen de hele dag. Maar zij kunnen die hitte heel goed handelen. Gelukkig werk ik op veel locaties, waaronder mijn eigen thuissalon met airco. Dus dit is geen reden om de kat niet te laten trimmen.

Het is wel belangrijk dat je de kat vervoert in een voorgekoelde auto. Dus lekker die airco even aan en dan pas de kat erin zetten.

Wat adviseert de dierenarts?

Ik heb dierenartsen Natasja en Elisa gevraagd of ze enkele vragen wilde beantwoorden over hoe katten tegen warmte kunnen en of je een trimbehandeling of dierenartsen bezoek moet uitstellen tijdens een hittegolf.

1. Kunnen katten goed tegen warme weer?
“Katten kunnen goed tegen warm weer, beter dan wij mensen. Katten komen van oorsprong natuurlijk uit savanne en woestijngebieden en daar waren temperaturen zoals wij nu ervaren geen uitzondering. Denk aan de afrikaanse wilde kat bijvoorbeeld.”

2. Kan een kat oververhit raken? Zo ja, bij welke situatie en hebben jullie dit wel eens meegemaakt?
“Ja een kat kan oververhit raken. Maar over het algemeen treft dat niet de gezonde / mobiele katten die zelf kunnen kiezen voor koelere plekken. Meestal zijn het katten die ofwel opgesloten zitten (bv per ongeluk een schuurtje binnen geslopen) of in een andere afgesloten ruimte (zoals een auto!) achter gelaten zijn. Hele oude of zieke dieren zijn vaak minder mobiel. Deze kan je wellicht beter binnen houden met de hitte.”

3. Raden jullie een dierenarts bezoek of trimbehandeling af met warm weer? (+25 graden)
“Nee, want over het algemeen ga je niet zonder reden naar een dierenarts of trimster. Meestal is er wel iets aan de hand. Medische problemen moeten gewoon, ongeacht de temperatuur, behandeld worden. Katten met vilt en klitten zijn ook beter af zonder. Zorg voor een (reletief) koele auto. Als je airco hebt kan je deze al aanzetten voor je gaat vertrekken, laat dan het temperatuurverschil tussen binnen en buiten niet te groot zijn.

Heb je geen airco, zet dan een minuut of 5 voor vertrek al de ventilator aan met de ramen open. Dan kan de ergste warmte uit de auto. En eventueel kan je een speciaal koelmatje in de reismand leggen. Veel belangrijker dan de omgevingstemperatuur is om het vervoer (en dierenarts / trimbezoek) zo stressvrij mogelijk te laten verlopen.”

4. Bij welke temperatuur zouden jullie een dierenarts bezoek of trimbehandeling af?
“Je gaat niet zonder reden. En bovendien, als we zouden zeggen dat je katten boven een temperatuur van 25 of 30 graden niet meer zou mogen vervoeren, dan zou geen enkele kat uit bijvoorbeeld Spanje of Italie nog een dierenarts zien.”

5. Hebben jullie nog tips voor de kateigenaren tijdens deze warme dagen?
“Zorg dat je kat binnen de koelere plekken in huis kan opzoeken. Bijvoorbeeld een tegelvloer. Je kunt ook speciale koelmatjes kopen waar sommige katten graag gebruik van maken. Zorg voor voldoende water op diverse plekken.

Geef eventueel wat meer blikvoer, dat bevat ook meer vocht dan droge brokjes. Als je kat buiten komt, zorg er dan voor dat zij toegang heeft tot schaduwplekjes of maak deze desnoods. Bijvoorbeeld door het ophangen van een schaduwdoek of neerzetten van een parasol. Smeer katten met witte / lichter oren en neus op in met zonnebrandcreme voor dieren.”

Viltvorming? Wacht niet te lang met een afspraak!

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Wanneer een kat last heeft van vilt, is het belangrijk om een afspraak te maken om dit te verwijderen. Lees vooral deze blog eens met uitgebreide uitleg over vilt in de vacht, het ontstaan en de risico’s.
Een kat heeft pijn van viltplekken. Het sluit de huid af en trekt enorm aan het tere velletje.
In de winter wachten mensen ook vaak te lang met een afspraak maken, aangezien ze dan denken dat de kat het koud krijgt. Echter zadel je de kat onnodig lang op met pijn van het vilt.

Voel dagelijks met jouw vingers door de vacht. Voel je harde stukken in de vacht? Dan heb je kans dat dat vilt is. Hier lees je nog meer tips betreft vachtverzorging en hier kun je mijn verzorgingsset kopen.
Mijn agenda is mega vol en met warm weer zijn de avonden snel volgeboekt. Wees er dus snel bij. Woon jij niet in mijn werkgebied (Noord-Holland, Utrecht, Flevoland)? Kijk dan vooral op deze lijst, hierop staan vachtvriendelijk trimsters in Nederland.

Lees ook deze blogs:

Wat is vachtbesparend trimmen?
Waarom je GEEN fuminator moet kopen
Hoe kies je de juiste krabpaal?

Ik zou het leuk vinden als je PerfecteKat.nl op Facebook Liked!

Vergelijkbare berichten