| | |

NU TE KOOP! Het PerfecteKat.nl nagelschaartje + uitleg

Op veler verzoek.. hier is ‘ie dan: de PerfecteKat.nl nagelschaar! Nu te koop in mijn webshop!
Ik knip voor een trimbehandeling altijd even de nagels, mits de kat het toelaat. Dit vanwege mijn veiligheid, mocht de kat mij even niet zo lief vinden of van tafel springen, dan heb ik minder kans op een vervelende krab. Maar moet je altijd de nagels knippen van een kat? Nee! Ik heb daarom een tijdje getwijfeld of ik wel een nagelschaartje wilde gaan aanbieden. Lees dus vooral eerst deze blog!
Nagelschaar voor katten

Wanneer hoef je geen nagels te knippen?

Je hoeft dus echt niet van alle katten de nagels te knippen. Wist je dat ik de nagels van mijn eigen katten eigenlijk nooit knip, behalve voor een instructie video? Als jij zorgt voor voldoende krabmogelijkheden in huis, dan hoef je de nagels niet te knippen.

Krabt jouw kat aan de meubels? Zorg dan dat je krabpalen of krabplankjes hebt. Los dus dat probleem op en dan hoef je de nagels niet te knippen.

Een kat verzorgt de nagels zelf. Ze scherpen deze dagelijks aan de krabpaal. Daarnaast is het krabbelen een vorm van geur afgeven voor de kat. Wist je dat de nagels aan de achterpootjes eigenlijk nooit geknipt hoeven te worden? Dit komt omdat deze meer afslijten door lopen, springen en afzetten. De nagels van de achterpootjes hoef je alleen maar te controleren bij senior katten. Deze slijten namelijk af door het springen en lopen. Bij een gezonde kat zijn die vaak al ver genoeg afgesleten.

Wanner kun je wel de nagels knippen?

Fijn is als je jouw kat aanleert dat je aan de pootjes kunt zitten. Dit kun je simpelweg aanleren door spelenderwijs de pootjes aan te raken.
Vooral bij senior katten zie ik dat de nagels nog wel eens kunnen ingroeien.

Nagelschaar

Oudere katten worden minder mobiel en krabbelen dus minder, hierdoor kunnen de nagels ingroeien. Een ingegroeide nagel is enorm pijnlijk voor de kat. Ga dit niet zelf verhelpen maar schakel altijd een trimster of dierenarts in!

Hoor je jouw kat “tikken” tijdens het lopen? Dan is de kans dat er een nagel is ingegroeid of te lang is. Daarnaast kan het duiden op gezondheidsproblemen. Een bezoekje aan de dierenarts is dan aan te raden.
Blijft jouw kat in vanalles haken of groeien de nagels heel erg rond en lijkt het erop dat deze in kunnen groeien? Dan kun je de nagels knippen.

Nagelcyclus

Als je de nagels knipt, houd er dan rekening mee dat deze er binnen 2 a 4 weken weer vlijmscherp is. De cyclus van de nagel is als volgt: Er groeit een scherpe nagel, deze blijft doorgroeien. Zodra deze op volle sterkte is, scherpt de kat de nagel en deze valt eraf. Als een soort kapje. Dit zijn dus ook de nageltjes die je vindt in huis. Hieronder zit weer een vlijmscherpe nagel. En dit proces blijft zich vernieuwen.

Hoe knip je de nagels?

Nagels knippen is een vakkundig werkje. Je kunt namelijk makkelijk in “het leven” knippen. En dat wil je natuurlijk niet, want dat voelt net als dat je jouw eigen nagels tot in je velletje afknipt. Wist je trouwens dat een kat aan een voorpootje 5 nageltjes heeft en aan de achterkant 4 nageltjes? Belangrijk is dat je alleen het uiterste puntje afknipt.

Houd de kat tegen je aan en druk het nageltje uit het kussentje. Zo komt het nageltje naar buiten en goed zichtbaar. Hieronder kun je een afbeelding vinden.

Nu te koop!

Dit nagelschaartje heb ik zelf uitvoerig getest en in mijn webshop opgenomen. Je shopt ‘m hier!

Nagelschaar nagelschaar

Vergelijkbare berichten