Kat scheren met warm weer. Ja of Nee? Incl. VIDEO!

Zodra de temperatuur boven de 20 graden komt, word ik platgebeld door mensen die hun kat willen laten scheren. Niet heel gekke gedachte. Maar is dat wel zo een goed idee?

Als wij mensen van de zomer genieten, gaan onze jassen uit. Dus onze katten moeten geschoren worden, want dan hebben ze het niet zo warm! Ik snap de bezorgdheid van deze katteneigenaren volledig. Een paar jaar geleden heb ik ook nog wel eens overwogen om mijn katten te laten scheren in de zomer. Maar wist jij dat de vacht van onze katten wel degelijk een functie heeft? Ook in de zomer?

Bekijk de video!

Hieronder kun je een video vinden waarin ik uitleg waarom scheren in de zomer niet nodig is. Daarnaast geef ik tips wat je juist wel kunt doen voor je kat tijdens warme dagen.

Wij jas uit? Kat ook?

Ik begrijp de gedachte zeker, je kat scheren, want hij heeft het dan niet zo warm in de zomer. Zoals ik eerder al beschreef in mijn blog over waarom je moet stoppen met het ontwollen van jouw kat, heeft de vacht van een kat een functie. Zowel in de winter om de huid te beschermen tegen de kou, als in de zomer om te beschermen tegen hitte en UV-straling.

scheren

Daarnaast heeft de vacht nog een belangrijke functie met zonnig weer. Het zorgt namelijk dat de huid niet direct wordt blootgesteld aan UV straling. Vachten met een kleurtje (pigment) zorgen dat de kat niet kan verbranden. Heb jij een kat met een lichte vacht? Dan is insmeren van het neusje en oren met een beschermende factor een aanrader.

Verschil tussen mens en kat

Veel katteneigenaren vergelijken de vacht van een kat met een warme winterjas voor ons mensen. Helaas worden veel katten elke zomer geschoren omdat de eigenaar denkt dat hij/zij de kat hiermee een plezier doet.

Wij mensen hebben een huid die warmte af kan geven. Als je in de zomer in je ski-jack gaat lopen, ga je verschrikkelijk zweten. Ook bij warm weer of flinke inspanning, raken wij de warmte kwijt door te zweten en onze huid kleurt rood. Onze eccriene zweetklieren monden uit in een porie. Deze zijn verdeeld over het hele lichaam. Per vierkante centimeter zitten er ongeveer 300 van deze zweetklieren. Dat zweet bestaat voor 99% uit water. De apocriene zweetklieren liggen dieper in de huid en bevinden zich onder andere bij ons geslacht en oksels. Dit zweet bestaat vooral uit vetten. Wordt ons lichaam te warm? Dan zorgt het dat het op gezonde temperatuur blijft, door hitte af te geven aan de huid. (Bron)

Bij katten werkt dit anders. (Lees hier meer over eccriene en apocriene zweetklieren van de kat)  De eccriene zweetklieren monden uit in de voetzooltjes, deze zijn vooral bedoeld om geursporen achter te laten. De apocriene zweetklieren komen, samen met talgklieren, uit in een haarzakje. Zij zorgen er samen voor dat de huidflora in goede conditie blijft. Een kat kan zijn haren opzetten, hierdoor kan er lucht bij. De huid blijft hierdoor koel.

Wat kun je wel doen voor je kat tijdens warm weer? Niet scheren!

Is het je wel eens opgevallen dat katten compleet plat op de grond liggen de hele dag, af en toe een ander plekje zoeken en als het afkoelt pas “tot leven” komen? Een kat weet prima dat inspanning met warme dagen niet fijn is. Maar zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is scheren niet de juiste optie. Wat kun je wel doen? Hier enkele tips:

  • Laat de kat met rust, een kat zoekt zelf de meest prettige plek voor zichzelf met heet weer.
  • Zorg dat de kat toegang heeft tot koelere ruimtes. Is het in de keuken kouder dan in de woonkamer? Zorg dat hij daar lekker kan liggen.
  • Controleer dat de kat niet per ongeluk wordt opgesloten op een hete zolder of in het schuurtje
  • Geef de kat voldoende drinkplekken in huis. Een drinkfontein kan uitkomst bieden.
  • Sommige katten waarderen het als je vochtige handdoeken of koude waterflesjes in huis legt. Hier kunnen ze op of tegenaan liggen.
  • Is jouw kat een zonaanbidder? Laat tijdens de hete uren van de dag de kat dan niet buiten.
  • Smeer de oren en neus in van katten met een lichte vachtkleur
scheren

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Lees ook deze blogs:
5 Redenen om geen Furminator te kopen
Review: Cat activity funboard
Review: Speelhengel van Finnschoice.nl

zooplus.nl
Vergelijkbare berichten