HELP! Mijn kat verhaart verschrikkelijk! 10 tips om de rui periode te overleven!

Wat een ellende! De rui! Word jij gek van jouw kat die heel erg verhaart? Zitten je meubels en kleding altijd onder?
Daarom deel ik met jou een duidelijke video én 10 katvriendelijke tips met hoe je de rui periode overleefd. Echter ga ik het eerst hebben over hoe de rui precies werkt bij katten.

Bekijk deze video!

Allereerst adviseer ik je om onderstaande video helemaal te kijken. Hierin beantwoord ik waarschijnlijk direct al je vragen én geef ik ook extra tips hoe je de rui kunt doorkomen,

Wat is de rui?

Even in een mini notendopje, want ik kan hier uuuuuren over praten en uitleggen. Zie de huid en vacht van de kat als een soort haartjes fabriek. Haartjes groeien, slijten, vallen uit en daarna zal het haarzakje weer een nieuw haartje maken.

Al die haren op een kat vallen natuurlijk niet ineens uit, anders zou de kat kaal zijn. Dat gaat in allemaal faces, hierdoor blijft de huid van de kat altijd beschermd met een belangrijke laag: de vacht! Wat is de natuur toch mooi!

Je hebt 4 verschillende haargroeifasen: anagene fase, catagene fase, telogene fase en de exogene fase. Oftewel: de groeifase, de overgangsfase, rustfase en de loslaatfase.

En deze natuur regelt voor de kat dat de vacht in de winter dikker is (Lees: Lekker warm) en in de zomer een stukkie dunner. Er gaan dus een deel van de haarzakjes tijdens de zomer “slapen” en deze gaan in het najaar weer aan de slag om een vollere vacht te maken voor de winter. Volgens de boekjes zou de rui in het voorjaar plaatsvinden, dan laten de oude haren in etappes los.

Maar mij valt op dat deze theorie niet helemaal klopt in de praktijk. Want omdat wij hele wisselende temperaturen hebben, zie ik katten soms de gehele zomer flink verharen. Hier heeft een kat geen last van, maar wij wel.

Op internet zijn er vele fabels te vinden over wat je nou het beste kunt doen tijdens de rui. Moet je nou veel kammen? Of helemaal niks doen? En welke kammen moet je dan gebruiken? En helpt een trimbehandeling tegen de rui?

Tip 1: Er is geen wondermiddel en accepteer dat

Even gelijk een disclaimer als tip om je uit de droom te helpen: Er is geen wondermiddel tegen verharen. Zo, nu door naar de volgende tips! De rui hoort bij een kat. Als je geen zin hebt in haar in huis, kun je beter geen kat nemen. 

Tip 2: De vacht van de kat hoort los te zitten!

Laat ik maar met de deur in huis vallen: Het is volkomen normaal dat als je een kat aait, er altijd haar vanaf komt. De haren zitten namelijk heel los in de haarzakjes te zitten. Dit heeft moeder natuur geregeld en heeft een reden. Als een kat langs scherpe takjes loopt of in een vechtpartij belandt, dan laat de vacht makkelijk los, zonder dat de tere huid beschadigd.

Je kunt letterlijk kammen tot een kat kaal is. Want de vacht zal altijd los blijven laten, vooral als je heel actief kamt.

Geloof trouwens nooit een fokker/cattery die zegt dat een bepaald ras niet verhaart, want dit doet elke kat. Een Bengaal met dunne korte vacht uiteraard minder explosief dan bijvoorbeeld een Ragdoll, Brits korthaar of Maine Coon. Maar laatst genoemde rassen hebben simpelweg een dikkere vacht, dus meer haren en zullen meer haar verliezen en nieuwe haren produceren.

Tip 3: Accepteer dat de rui bij de kat hoort

Een hele belangrijke tip: Een kat hoort te verharen. Dit is normaal en het enige wat je kunt doen, is accepteren dat je haar in huis zal gaan hebben als je een kat aanschaft. Twijfel je op dit moment om een kat aan te schaffen, maar wil je geen haar in huis? Koop een goudvis of een pluche kat. Want je zult heel erg teleurgesteld raken als je de kat eenmaal in huis hebt, en de hoeveelheid haar zult zien in huis.

Zodra je accepteert dat jouw kat nou eenmaal haar verliest, zal jouw irritatie gelijk afnemen. Kijk jouw geliefde kat even aan en geef ‘m een dikke knuffel, de liefde die je ervoor terug krijgt is toch veel meer waard, dan je te irriteren aan de haren op je nieuwe kleding?

Tip 4: Helpt een trimbehandeling? En wat kun je zelf doen? Gebruik de juiste materialen!

Misschien wel, misschien niet. Ik ben maar gelijk eerlijk over eventuele resultaten. Zoals je in de video hebt gehoord en in deze blog hebt kunnen lezen… er is GEEN wondermiddel. Een trimbehandeling kan verlichting bieden tijdens de rui, maar ook daarna zal een kat haren loslaten. Dat is volkomen normaal.

Heuuulll belangrijk om de juiste kammen te gebruiken! Want er zijn 100den kammen op de markt die beweren de rui tegen te gaan. Laat je vooral niet verleiden om kammen met messen te kopen zoals de Furminator of ontwolharken.

Er bestaan simpelweg geen kammen die de rui kunnen verhelpen. Wel zijn er kammen die de rui kunnen verlichten. En deze kammen gebruik ik ook tijdens het trimmen en bied ik daarom aan in mijn webshop. Mijn advies is altijd om de Combikam en de Slickerborstel te gebruiken.

De combikam is ideaal om de vacht met de grove kant door te kammen. Ik zie mensen soms met een hele fijne vlooienkam de vacht kammen. Maar hoe fijner de kam, hoe meer haar je eruit trekt, hoe vervelender het voor de kat is. Eens per week kun je de kat doorkammen met de combikam. Maak er nooit een gevecht van, doe het desnoods in etappes.

De slickerborstel is ideaal om eens á tweemaal per week de kat zachtjes door te kammen. Ideaal om de losse haren van de kat te haren, zonder dat je de vacht onnodig beschadigd. Ook zeer geschikt voor kortharige kattenvrienden!

Wat je wel elke dag kan gebruiken? Een microvezeldoek. Hiermee kun je elke dag de kat afhalen en de losse haren makkelijk verwijderen. Deze vachtdoek vind je in de starterset én de PRO set.

Wil je in één klap alle bovenstaande producten in huis hebben voor een klein prijsje? Dat kan! Ik bied vele verzorgingssets aan, waar alles inzit wat je nodig hebt om de vacht van je kat in topconditie te houden Shop de verzorgingssets en kammen hier. 

Tip 5: Veel haar uit een kat trekken heeft geen nut.

Het klinkt verleidelijk. Lekker elke dag kammen en haar uit de kat trekken, want dat haar heb je toch niet in huis? Oeps, dit is een absolute fabel. Elke dag of heel vaak kammen heeft absoluut geen nut. Hoe actiever en vaker je gaat kammen, hoe meer een kat haar los gaat laten. Een haarzakje is ervoor gemaakt om, zodra deze leeg is, weer een nieuw haartje aan te maken. Dus als je deze vaak leeg trekt, komt er gewoon weer een nieuw haartje voor in de plaats.

Veel katten zitten er ook niet op te wachten dat jij elke dag met een kam aan komt zetten. Elke dag de vacht controleren tijdens een dagelijkse aaibeurt is wel een goed idee. Hier kun je een video vinden over waarom ik fan ben van de dagelijkse vachtcontrole.

Tip 6: Hoe kam je een kat die kammen niet leuk vindt?

Niet alle katten vinden kammen leuk. Op mijn YouTube kanaal kun je veel video’s vinden waarin je ziet dat ik gebruik maak van afleiding, zoals speeltjes, valeriaan, kattenkruid en een likmat met liquidsnacks én PerfecteKat snacks kunnen wonderen doen! 

Tip 7: Laat je kat vooral NIET ontwollen, scheren of plukken! De vacht heeft een functie!!!

De vacht van een kat, zit er niet zomaar. De onderwol en de dekharen hebben een functie. Ze beschermen de tere huid tegen beschadigingen, UV straling, houdt de kat warm tijdens de winter en koel tijdens de zomer en zorgen dat de huid gevoed blijft. Het is dus een serieuze kwestie dat deze haren niet met scherpe materialen worden uitgetrokken of zonder reden worden afgeschoren.

Mijn motto is: Een gelukkige kat mét gezonde vacht is een gelukkige kat! Een kat voelt zich happy met gezonde vacht. Afscheren omdat je de haren irritant vindt is pure dierenmishandeling. Een kat zonder vachtproblemen zoals klitten/vilt, ga je niet scheren. Al helemaal niet voor jouw eigen gemak omdat je geen haren in huis wilt.

En dan komen we op ontwollen en plukken. Het spijt me, maar ik snap serieus echt niet dat dit nog gebeurt in deze tijd. Ik heb inmiddels 1000den katten getrimd en durf hardop te zeggen: het is onnodig om katten te ontwollen! Laat je niet gek maken door de foto’s van de enorme berg haar die van een kat komt na zo een ontwolbeurt. Dat lijkt super, maar je hebt kunnen lezen dat de vacht van een kat heel los zit. Dus met een ontwolhark met messen de kat leegtrekken is geen katvriendelijke oplossing.

Er zijn inmiddels zoveel nieuwe inzichten, effectievere methode en katvriendelijkere benaderingen. Een kat een uur lang leegharken, met de nodige stress van dien, de kans om de huid te beschadigen en de dwang die er vaak bij komt kijken… Ik denk dat dit echt anders kan tegenwoordig.

Disclaimer: Kattentrimsters die dit artikel nu lezen en nog ontwollen, er is een andere manier. Deze blog is er niet om jullie af te kraken, wel om wakker te schudden. Laat je bijscholen. In het “mensen kappersvak” zijn er elke maand wel ontwikkelingen om mensenhaar beter te verzorgen en te knippen. Waarom zou je je als kattentrimster niet ontwikkelen? Houd je niet vast aan oude gewoontes en kijk eens naar nieuwe inzichten en sta hier voor open.

Ik bied tegenwoordig een 1 op 1 omscholing aan waar je in een privéles je binnen een dag kan laten omscholen van ontwoller naar katvriendelijk trimmer. Bekijk onderstaande video voor meer informatie:

Tip 8: Verander je mindset!

Een trimbehandeling of jouw eigen kambeurt heeft niet als doel om zoveel mogelijk haar uit een kat te kammen. Dit knopje moet je in je hoofd dus even omzetten. Je hoeft jouw kat niet leeg te trekken. Katten die snel klittende vachten uitgesloten, maar laat de overige vachten zoveel mogelijk lekker met rust. De natuur regelt dit zelf.

Tip 9: Verhaart jouw kat ineens meer dan je gewend bent?

Als jouw kat ineens extreem gaat verharen, kan er een medische oorzaak achter zitten. Wellicht zit je kat niet lekker in zijn vel, zijn er veranderingen in huis, heeft gebitsproblemen, overgewicht, gewrichtsproblemen etc. Ga dus bij overmatig verharen altijd voor een check naar de dierenarts. Katten laten pijn nauwelijks merken, dus misschien is er meer aan de hand dan dat je van de buitenkant kan zien.

Last van haarballen in huis? Wil je de vacht tijdens de rui ondersteunen? Probeer eens mijn vacht ondersteunende snacks.

Tip 10: De stofzuiger is jouw beste vriend

Laat ik afsluiten met en hele stomme maar zeer effectieve tip: ik stofzuig bijna elke dag. Een kat verliest haar en dat is volkomen natuurlijk. Ik stofzuig bijna elke dag, accepteer dat mijn katten nou eenmaal verharen, ik kam ze eens per week even door en vind het echt niet meer erg dat ik regelmatig haar op mijn kleding en bank vind.
Daarnaast zit ik sowieso altijd onder de kattenharen, maar ook dat heb ik natuurlijk geaccepteerd als kattentrimster 😉

Zelf kattentrimmer worden?

Lijkt het jou leuk om zelf aan de slag te gaan als kattentrimmer? Welke opleiding moet je doen? Waar moet je beginnen? Wat kost het om te starten? Volg mijn voordelige workshop, waar ik je alles uitleg en eerlijk ben over de voors en tegens van het vak! Hieronder vind je een video waar ik daar meer over vertel:

Vergelijkbare berichten