6 fabels over de vachtverzorging van katten

Fabel of feit? Veel kammen is goed of juist niet? Gelukkig worden steeds meer catlovers bewust van een correcte vachtverzorging. Maar helaas vindt je ook nog steeds veel fabels over dit onderwerp terug op internet.

Ik merk dat katvriendelijk hanteren en vachtvriendelijk trimmen stukje bij beetje meer bekendheid krijgt in Nederland. Hiermee bedoel ik het onnodig uitrekken/scheren van vacht. Katten worden vriendelijker gehanteerd in trimsalons, zonder gebruik van dwangmiddelen zoals waskooien en scherpe materialen. Toch zijn er nog een aantal hardnekkige fabels over de verzorging van de kattenvacht in omloop. De meest voorkomende fabels over vachtverzorging van katten zet ik voor jou op een rijtje, zodat jij wél weet hoe je de vacht van je kat moet verzorgen.

Fabel 1: Elke dag kammen is dé oplossing tegen verharen

Hoe meer je kamt, hoe minder haar in huis? Fout! Het verhaarproces bij katten is een natuurlijk systeem. Hoe meer jij gaat kammen, hoe meer een kat gaat verharen. Kam de hele kat dus maximaal eens per week. Verhaart jouw kat heel erg? Ga met een licht vochtige microvezeldoek of vochtige handen door de vacht van je kat. Dan trek je geen haren uit, maar verwijder je alleen de haren die los op de kat liggen. In deze blog geef ik nog meer tips over een correcte vachtverzorging.

fabel

Fabel 2: Scheren bij warm weer zorgt dat de kat het niet warm heeft

Tijdens warme zomerdagen word ik elke dag wel een keer gebeld of ik de kat niet kaal wil scheren, want hij heeft het zo warm. Echter beschermt deze vacht juist dat de kat niet oververhit raakt. Een kat scheren is dus absoluut niet nodig. Scheren brengt namelijk niet alleen de nodige stress voor je kat met zich mee, hij heeft zijn vacht ook echt nodig. Zie het als een parasolletje om de tere huid te beschermen. Ik ga uitgebreider in op dit onderwerp in deze blog.

fabel

Fabel 3: Ontwollen is goed voor de vacht

Een beladen onderwerp: ontwollen. Ik heb meerdere artikelen geschreven over ontwollen en plukken, waaronder deze. Alle onderwol wordt met een soort harkje met mesjes uit de vacht getrokken. Gelukkig stoppen steeds meer trimsters met het ontwollen van katten. Je trekt namelijk alle haren (jong en oud) uit de vacht en hierdoor beschadigen de haarzakjes. Op den duur zul je zien dat de kwaliteit van de vacht steeds slechter wordt. Er zijn veel vachtvriendelijkere kammen verkrijgbaar waar je ook de kat mee door de rui kan helpen, maar die de vacht niet verwoesten. Bijvoorbeeld een simpele metalen kam en een slickerborstel. Wil je voor een klein prijsje vachtvriendelijke kammen in huis? Shop dan mijn verzorgingsset, hierbij zit een uitgebreide uitleg, een absolute aanrader!

fabel

Fabel 4: Een kat voelt niets van viltplekken en klitten

Helaas wordt viltvorming in de kattenvacht niet altijd op tijd herkend. Wekelijks krijg ik wel een compleet vervilte kat op mijn trimtafel. Ik zal nooit een klant veroordelen op dat zij te laat een trimster inschakelt. Er heerst namelijk een hoop onwetendheid over vilt in de vacht. Het wordt ook te laat herkend door katteneigenaren. Stel, je hebt een buitentijger die af en toe even zijn koppie laat zien thuis en die je dus niet elke dag uitgebreid kan controleren. Dan kan een kat binnen mum van tijd veranderen in een viltplankje. Een dagelijkse vachtcontrole kan klitten en vilt voorkomen. 

FABEL

Aangezien een kat bijna geen pijn laat merken, denken eigenaren dat een kat niets voelt van vilt. Dat is echt een fabel. Een kat heeft wel degelijk pijn als er vilt is ontstaan. Het trekt aan de tere huid bij elke beweging. Springen, liggen en lopen doet zeer. Belangrijk is om de vacht van jouw kat elke dag te controleren tijdens het aaien. Voel dan goed tot op de huid. Beginnende klitten kun je voorzichtig uitpluizen met een metalen kam. Nog een belangrijk weetje: viltvorming gaat vaak samen met gezondheidsproblemen. Ook kortharen kunnen trouwens last hebben van vilt! Een extra bezoekje aan de dierenarts is dus geen overbodige luxe. Lukt het je zelf niet om het vilt te verwijderen? Ga alsjeblieft niet thuis met een scheerapparaat aan de gang, maar maak een afspraak met een vachtvriendelijke trimster.

vervilt

 

Fabel 5: Als een kat haarballen heeft, moet je hem kaal scheren

Dit is een hardnekkige fabel die ik op internet regelmatig voorbij zie komen. Er zijn uitzonderlijke gevallen bekend waar scheren door een dierenarts wordt geadviseerd. Dit is echter de laatste strohalm. De kat is dan één of meerdere keren geopereerd omdat de haarbal niet op een natuurlijke manier uit het lichaam kon komen en dus vast kwam te zitten.

Dierenarts Kelly van Amersfort zegt hier het volgende over: “Eerder een uitzondering dan regel. Als dierenarts heb ik de afgelopen jaren nog nooit een kat hoeven opereren in verband met een vastgelopen haarbal. Katten die veel verharen worden vaak teveel geborsteld of met verkeerde materialen.
Er bestaan ook genoeg anti-haarbal producten die men uit kan proberen alvorens te kiezen voor scheren.
Zo’n drastische maatregel heeft gevolgen op de korte en lange termijn.

Ik vind het jammer dat dit advies gegeven wordt en hetgeen wat me misschien nog het meeste stoort, is dat het nu lijkt alsof dit normaal is.
Even voor de duidelijkheid : dat is het niet! We maken daarnaast ook een verschil tussen kort- en langharige katten. Met een goede vachtverzorging (niet meteen gaan scheren dus) kun je al een hoop verbeteren/voorkomen. Ook kan overmatig poetsen op jeuk duiden met een onderliggende oorzaak.”

Fabel 6: De Furminator is een geweldige kam

Al eerder schreef ik een artikel over deze horrorkam en dit is één van mijn best gelezen blogs. Helaas blijven sommige mensen heilig geloven dat de Furminator een goede kam is. Ik raad af om deze dure kam aan te schaffen. Het is een scheerapparaat met een handvat. Het lijkt geweldig, want er komt een enorme berg haar van de kat wanneer je de Furminator door de vacht haalt. Maar hij snijdt en trekt alles uit wat hij tegenkomt.

Furminator

Gelukkig delen veel van mijn collega’s deze mening. Mijn collega-trimster, Wendy, schreef bijvoorbeeld een artikel hierover dat ik een echte aanrader vind. Er zijn veel goedkopere en vriendelijkere alternatieven. Wil je een vachtvriendelijke kammenset aanschaffen? Dat kan nu ook via mij, je shopt ‘m voor een klein prijsje via deze link.

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Vergelijkbare berichten