Kortharige kat met klitten of vilt? Zo verzorg je een korthaar!
Als kattentrimster zie ik voornamelijk langharige katten op de tafel. Maar toch kom ik wekelijks een korthaar tegen met vachtproblemen.
De kortharige katten die ik op mijn tafel tref, help ik dan door de rui heen. Maar veel vaker hebben ze flinke vachtproblemen. En hiermee bedoel ik klitten of heftige vervilting. Helaas zitten hier bijna altijd medische redenen achter.
Graag ga ik in deze blog dieper in op de vachtverzorging van onze kortharige kattenvrienden.
Vachtverzorging van een korthaar
Ben jij trotse eigenaar van een kortharige kat? Dan hoef je eigenlijk weinig tot niets te doen aan de vachtverzorging. Katten met korte haren kunnen namelijk makkelijk hun eigen vacht verzorgen met de beste kam die er bestaat… de tong!
In de ruiperiode kun je de kat eens per week kammen met een metalen kam met grove tanden of met de slickerborstel. Maak korte haaltjes door de vacht en haal hiermee de losliggende haren van de vacht. Ga vooral niet elke dag fanatiek kammen, want dan verstoor je de natuurlijke vachtcyclus en zul je zien dat de kat alleen maar meer haar gaat loslaten. Hier vind je nog meer vachtverzorgingstips. Zoek je vachtvriendelijke kammen? Deze kun je hier vinden!
Een korthaar op de trimtafel?
Aangezien de meeste kortharen hun hele leven eigenlijk weinig zorg nodig hebben, heerst er best wat onwetendheid als het wel fout gaat. De meeste kortharen die ik op mijn trimtafel tref, hebben vergevorderd vilt. Als een eigenaar te laat aan de bel trekt, oordeel ik dan ook niet.
De kat loopt zijn hele leven vrolijk, zonder problemen, rond en heeft nooit een klit in de vacht gehad. De eigenaar herkent de viltvorming pas laat en wanneer hij bij de trimmer komt, is scheren vaak de enig overgebleven oplossing.
Gelukkig wordt de politie regelmatig ingeschakeld door mensen die ernstig vervilte katten herkennen op straat. In dit artikel op het AD.nl vind je een duidelijke foto en ook via Omroepwest.nl kun je zien hoe een vervilte kat eruit ziet.
Oorzaken door vilt
Langharige katten kunnen viltplekken en klitten krijgen door de rassen met steeds voller gefokte vachten, achtergebleven takjes of medische oorzaken. De kortharen die ik op de trimtafel krijg, hebben bijna altijd medische problemen.
Dit zijn de meest voorkomende medische problemen die ik aantref:
- Slecht gebit. Door een pijnlijk gebit kunnen katten de vacht niet goed meer verzorgen
- Overgewicht. Helaas tref ik heel veel kortharen aan die een maatje teveel hebben. Zij kunnen dan zichzelf niet meer wassen, dit is vaak zichtbaar aan de achterzijde van de kat
- Ouderdom. Katten van een jaar of 8 kunnen al last krijgen van ouderdomskwaaltjes zoals gewrichtsproblemen. Door pijn kunnen de katten moeilijker bewegen en worden stram.
- Pijn. Wanneer een kat pijn heeft, bijvoorbeeld door een vervelende val, kan de kat last hiervan houden. Aangezien katten pijn nauwelijks laten merken, lopen ze hier gewoon mee door zonder dat wij dit herkennen. Heeft je kat vachtproblemen? Dan heeft hij misschien moeite met bewegen en kan hij zijn dagelijkse wasroutine niet goed uitvoeren.
Vachtproblemen herkennen
Het belangrijkste is om vachtproblemen tijdig te herkennen. Als er namelijk al viltvorming is ontstaan, dan kan de kat hier flink wat pijn van ervaren. Vilt kan namelijk aan de huid trekken en de bewegingsvrijheid beperken. De kat krijgt letterlijk een schildje om zich heen van harde vacht. Hierdoor kan een kat niet lekker rennen en springen.
Voel dagelijks tijdens het aaien goed met je vingers door de vacht heen. Voel dan helemaal tot op de huid. Loop je vast met je vingers? Dan zou het zomaar kunnen dat er klitten of zelfs vilt is ontstaan. Dit kun je proberen met een metalen kam of met je handen uit te pluizen. Als dit niet lukt, schakel dan zo snel mogelijk een vachtvriendelijke trimster in. Zij kan je tijdens een trimbehandeling voorzien van tips en tricks om de kat goed te verzorgen.
Maar een even belangrijke tip: Ga naar de dierenarts! Kortharen met vachtproblemen hebben bijna altijd medische problemen. Vaak krijg ik een korthaar op de trimtafel waar ik de eigenaar met nadruk adviseer om zo snel mogelijk een dierenarts te bezoeken. En inmiddels heb ik nu al 6 keer meegemaakt dat ik na het dierenarts bezoek een berichtje krijg dat de kat zo ziek was, dat deze moest worden ingeslapen. Triest maar waar.
Wacht niet te lang en begin vandaag nog!
Ga dus vandaag nog aan de slag met de dagelijkse vachtcontrole. Ziet de vacht er anders uit dan voorheen? Voel je vilt of klitten? Schaam je vooral niet en ga naar de dierenarts voor een check-up en/of naar een vachtvriendelijk trimster! Heel veel succes gewenst met jouw kortharige kat!
Deze blog schreef ik eerder voor Cattish.nl
Like PerfecteKat.nl op Facebook!