Jij terug van vakantie = kat in de klit of vilt?

Heb je een lekkere vakantie achter de rug? De kat was naar pension of de oppas kwam aan huis? Maar wat tref je aan als je jouw viervoeter weer ziet?

Waarschijnlijk als eerste een beledigde kat die het maar een idioot idee vond, dat jij zo nodig op vakantie moest. Of juist een hele blije kat, die heerlijk om je heen kroelt nu je weer terug bent. Mijn trimagenda staat echter vol met afspraken voor kattenvachten die in slechte staat waren bij terugkomst.
Wat kun je nu het beste doen? En hoe kun je dit in de toekomst voorkomen? Graag geef ik 5 tips!

vakantie

Tip 1: Vakantie stress?

Jij hebt misschien ook wel last van vakantiestress. in welke vertrekhal moet je zijn? Passen al je spullen wel in de koffer of auto? Welke van de 100 bikini’s moet je meenemen? Maar onze katten ervaren ook stress van onze vakantie. Katten zijn enorme gewoontedieren en leven het liefste elke dag onder dezelfde omstandigheden. Als wij lekker op vakantie zijn, verandert hun hele normale ritme. Als gevolg van deze stress kan het wasgedrag van je kat verminderen. De kat moet wennen aan een pension of minder aandacht dan normaal krijgt. De kans op klitten of nog erger: vervilting, wordt vergroot.

vakantie

 

Tip 2: Geef de oppas of het pension uitleg over de vachtverzorging van jouw kat

De meeste katten kunnen prima hun eigen vachtje zelf verzorgen. De beste kam voor een kat is immers zijn eigen tong. Onze kortharige vrienden hebben vaak zelfs helemaal geen hulp van ons nodig. Maar sommige langharen hebben regelmatig een vachtcheck nodig om klitten en vilt voor te zijn.
Geef het pension of oppas dus duidelijke uitleg over hoe zij de vacht moeten verzorgen. Hier heb je een voorbeeldje van een drie punten stappenplan die je kunt overhandigen:

  • 1. Voel dagelijks tijdens het aaien met de vingers door de vacht tot op de huid
  • 2. Bespeur je beginnende klitten? Pluis deze dan voorzichtig uit met de handen of een metalen kam
  • 3. Lukt het zelf niet om de klitten te verwijderen? Neem na overleg dan contact op met een kattentrimster (Vermeld dan jouw kattentrimster)

Je wilt natuurlijk niet dat een pension of oppas zelf in de vacht gaat knippen of nog erger: scheren. Zoek dus vooraf alvast een vachtvriendelijke trimster uit die jouw kat in geval van nood kan helpen. Dit kan je beter al hebben uitgezocht voor je vakantie, dan wanneer je ontspannen met je bips bij de zee ligt zonder Wifi.

vakantie

Tip 3: Gebruik de juiste materialen en leg deze klaar

Zoals je misschien wel in mijn vorige blogs hebt kunnen lezen, ben ik groot voorstander van de metalen kam en de slickerborstel. Leg deze klaar op een zichtbare plek in huis voor de oppas of geef deze mee aan het pension. Zo hebben zij de juiste materialen en gaan zij niet aan de gang met de verkeerde spullen. Geschikte kammen kun je ook via mij aanschaffen, de PerfecteKat.nl verzorgingsset shop je hier.

vakantie

Tip 4: Overdaad schaadt

Druk de verzorger van je kat vooral op het hart dat hij niet als een gek iedere dag mag gaan kammen. Hoe meer je kamt, hoe slechter de vacht van de kat wordt en hoe meer een kat gaat verharen. De natuurlijke vachtcyclus wordt hiermee verstoord.

vakantie

Tip 5: Grijp op tijd in. Vilt is pijn

Ben je na afgelopen vakantie thuisgekomen en is de vacht toch gaan klitten of vervilten? Lukt het je zelf niet om dit te verhelpen? Wacht dan nog even met het uitpakken van jouw koffer en laat dan eerst de kat helpen. Zoek een vachtvriendelijke trimster bij jou in de buurt en maak een afspraak. Waarschijnlijk is de vacht verslechterd door stress of het ontbreken van de juiste vachtverzorging. Ernstige vervilting kan trouwens ook ontstaan door een slechte gezondheid. Tijdens een bezoek aan een vachtvriendelijke trimster kan het ook zijn dat zij een extra dierenarts bezoekje adviseert. Want onthoud: Vilt doet pijn bij een kat, het sluit de huid af, trekt aan het tere velletje en beperkt de kat in zijn bewegingen.

vakantie

Like PerfecteKat.nl op Facebook!


zooplus.nl

Vergelijkbare berichten