Waarom je jouw kat niet moet ontwollen

Wist je dat een kat zijn onderwol nodig heeft? Een kat ontwollen, het lijkt de ideale manier om minder haar in huis te hebben. Na het lezen van dit artikel denk je daar anders over.

Helaas worden er nog dagelijks katten ontwold en geplukt. Iets meer dan jaar geleden dacht ook ik dat dit dé manier was om het haar in huis te verminderen. (Al eerder schreef ik een blog over de onzin van ontwollen.)
Veel trimsters (waaronder ikzelf) gaan op een vacht- huid en katvriendelijke manier trimmen. De scherpe ontwollers, Furminators, nare waskooien en plukken van de vacht, worden steeds minder toegepast. Tijd voor een mini lesje huid en vacht over onze poezenbeesten.

onderwol

De huid en vacht van de kat

De huid van een kat geeft onder andere vorm aan het lichaam en beschermt de organen.
Om deze tere huid te beschermen hebben onze katten een vacht. De vacht zorgt dat schade van buitenaf niet tot de huid kan komen.

De kattenvacht bestaat uit twee soorten haren.
Al onze katten hebben twee soorten haren in de vacht (specifieke rassen daargelaten). De primaire haar/dekhaar en de secundaire haar/wolhaar.

Enkele kenmerken primaire haar/dekhaar:

 • Stevig en langer dan de wolhaar
 • Hebben een eigen haarzakje
 • Gaan lang mee
 • De groei duurt lang

Enkele kenmerken secundaire haar/wolhaar:

 • Dunner en korter dan de dekhaar
 • Laten zeer makkelijk los
 • Beschadigen snel
 • Groeien in de randen van de haarzakjes

Functies van de onderwol

Graag maak ik jou bewust van het feit dat een kat zijn onderwol nodig heeft. Hieronder enkele redenen waarom:

 • Wolharen zorgen ervoor dat de huid en haren worden gevoed. Dus via deze haren wordt talg, vocht en vet hier naartoe getransporteerd. Talg, vocht en vet hebben de haren en huid nodig om gezond en vitaal te blijven.
 • Wolharen functioneren als een soort thermosfles. Wanneer het warm is, houden deze haren de huid koel en beschermen tegen hitte/uv-straling. Terwijl tijdens winterse dagen de wolharen juist zorgen dat de kat niet onderkoeld raakt. Oftewel: de onderwol zorgt dat de temperatuur van de kat constant blijft.
 • Wolharen zorgen ervoor dat de huid niet beschadigt. Denk dan bijvoorbeeld aan: langs scherpe voorwerpen lopen, vecht/speel partijtjes met andere dieren. De wolharen laten gemakkelijk los. Dit is omdat deze scherpe voorwerpen niet in de vacht kunnen blijven hangen, maar direct mee trekken.
 • Wolharen zorgen dat de huidflora niet wordt verstoord. “Huidflora?” hoor ik je denken. Ja, als die beschadigt, maakt dit kort gezegd de kat vatbaarder voor invloeden van buitenaf. Denk aan vatbaarder voor parasieten, ziektes, allergenen etc. De vacht is een soort ozonlaag voor de huid. Als je die vacht wegtrekt, zit er een gaatje in deze ozonlaag.

Wat gebeurd er als je de vacht ontwolt?

Wanneer je de wol verwijdert, heeft dat nadelige gevolgen. Echter is er nog een belangrijke reden om jouw kat niet te ontwollen.

Als je met een scherpe ontwoller door de vacht gaat, verstoor je tevens de haargroeicyclus.
De vacht van een kat groeit in verschillende haargroeifases. Dit zorgt ervoor dat niet al het haar ineens los laat, maar in etappes. Dat is maar goed ook, want zo is de huid het hele jaar goed beschermd en vallen er geen kale plekken in de vacht.

Bij ontwollen wordt alle onderwol er in één keer uitgetrokken. Zowel de jonge als oudere haren. De lege haarzakjes krijgen een impuls om direct weer nieuwe onderwol aan te maken. Dat is het mooie aan de “haarfabriekjes” van de kat. Deze cyclus zorgt ervoor dat de huid altijd beschermd is. Wanneer je alle vacht ineens uittrekt, raakt deze kostbare cyclus verstoord. Alle uitgetrokken vacht gaat gelijktijdig groeien en laat dus ook tijdens de rui tegelijk los.

Niet ontwollen = gezondere vacht

De meeste katten hebben helemaal geen hulp nodig met de vacht. Elke kat kun je ontwollen, ook kortharen. Maar het is absoluut onnodig en op de lange termijn heb je juist meer haar in huis! Ik heb als trimster al heel vaak katten op de tafel gehad, die jaren zijn ontwold of met de bekende Furminator bewerkt. Het resultaat is een slechte kwaliteit vacht, die snel vilt en klit of zelfs katten die het hele jaar in de rui zijn. Soms zijn er zelf kale plekken in de vacht gevallen, deze groeien nauwelijks tot niet meer aan.

Meer informatie?

Wordt vooral lid van de Facebook groep: vacht, vel en verzorging. Hier kun je vragen stellen over vachtproblemen en blijf je op de hoogte van deze vacht- huid en katvriendelijke manier van trimmen. Hier kun je tevens ook trimsters vinden die werken volgens deze trimmethode.

Lees hier hoe je de vacht het beste kunt verzorgen.

Interview met collega Wendy van Cats Only over ontwollen:

Banner Natural Greatness Natuurlijke dierenvoeding

Vergelijkbare berichten