Ik wil een spa verwenbehandeling voor mijn kat!

“Ik wil graag mijn kat een spa verwenbehandeling geven. Lekker in bad en dan geföhnd worden. Tandjes poetsen, nagels knippen, vijlen en lakken. Vervolgens flink kammen zodat de kat niet meer verhaart. Met als afsluiter aankleden, make-up en een lekker luchtje.Laatst kreeg ik weer een aanvraag om een kat, zonder vachtproblemen, even “heerlijk” te verwennen. En daarom ga ik er nu een gehele blog aan besteden waarom dit totale onzin is.

Klinkt een “kattenspa” je als muziek in de oren? Zou je dit je kat wel willen willen geven? Ik snap dat je het lief bedoeld, maar dit is echt geen kadootje, Dan kan ik je bij deze teleurstellen, want dit is helemaal niet katvriendelijk en bied ik dus absoluut NIET aan in mijn trimsalon. Maar ik krijg de laatste tijd met grote regelmaat steeds vaker dit soort aanvragen. Waarom is dat? En waarom bied ik dit juist niet aan? Op deze vragen geef ik je graag antwoord in deze blog.

Katten spa

Trend uit Azië op TikTok en Instagram

Ik ben erachter waardoor ik deze aanvragen ineens heel vaak krijg. Er is namelijk een overgewaaide “trend” gaande vanuit Azië. Op TikTok en Instagram Reels is het nu “hot” om je kat van top tot teen een “verwen” behandeling te geven.

Nageltjes worden geknipt, Haartjes tussen de voetzooltjes geschoren. Voetkussentjes gemasseerd en ingesmeerd. De kat wordt zorgvuldig gewassen, gefohnt en/of in een droogcabine gepropt. Daarna naar wens geschoren en in model geknipt. Met als klap op de vuurpijl wordt er kleding aangetrokken, luchtje op gespoten en klaar is Kees. De Spa behandeling zit er op.

Meewerkende katten?

Over het algemeen zijn er zeer “meewerkende” katten te zien op deze korte filmpjes. Je ziet wel stress in de ogen maar lijken afgevlakt. Sommige katten lijken bijna zelfs verdoofd. Ik weet wel dat als ik deze spa behandeling bij mijn eigen katten zou uitvoeren en/of bij het grootste gros van mijn trimkatten, ik niet meer in leven zou zijn. Dan zouden ze compleet uit hun plaat gaan en mij volledig open krabben. Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar ik vermoed dat óf katten zijn verdoofd, of al vanaf kitten af aan deze horror hebben moeten ondergaan.

Waarom is dit katonvriendelijk?

Misschien heb je het zelf al door dat dit totaal niet katvriendelijk is. Maar als je er toch nog over twijfelt, dan leg ik het graag nog even aan je uit.

Ten eerste: een kat wassen is heel stressvol. Ik zie op die eerder genoemde filmpjes katten die in bad worden gestopt, die niet vervuild zijn, die gewoon een prima vacht hebben. Katten zijn schone dieren en verzorgen/wassen zichzelf. Een kat hoeft niet gewassen te worden als deze niet vervuild is door bijvoorbeeld ontlasting, smeermiddelen oid.

Ten tweede: Katten worden met agressieve borstels gekamd. Er wordt geshowd hoeveel haar er wel niet vanaf komt. Ik zie zelf hele stofzuigersystemen met een borstel erop voorbij komen. Stofzuigers + katten = stress! En ook hierbij geldt, de vacht wordt met kracht uitgetrokken. Hiermee ontregel je de natuurlijke vachtcyclus. Je kunt hiermee veroorzaken dat katten juist extreem gaan verharen.

Ten derde: Onnodig scheren en/of in model knippen. Ik zie kortharen die worden geschoren, kattenkopjes die in een “schattig” rond kopje worden geknipt. Dan denk ik: WAAR BEN JE MEE BEZIG?! Als er geen vervilting in de vacht zit, hoef je deze ook niet te scheren. En een kat in een mooi model scheren? Omdat het voor jou er leuk uitziet? Doe even normaal. Je schaft een kat aan met een vacht, je kiest zelfs misschien voor een bepaald ras om de reden dat je dat mooi vindt. Dan ga je deze toch niet bijknippen? Laat staan een korthaar nog korter scheren. Een kat heeft hier geen enkele baat bij.

https://www.instagram.com/p/C4naF6rh4zW

Ten vierde: Tanden poetsen, nageltjes vijlen en geurtjes opspuiten. I kid you not, maar deze verzoekjes krijg ik ook. Tanden poetsen voor één keer heeft geen enkel nut. Als je dierenarts heeft geadviseerd om dit te doen, dan moet je dit een paar keer per week doen. Een keertje bij de trimsalon heeft helemaal geen nut. Nagels knippen heb ik ook een sterke mening over. Ik doe dit tijdens een trimbehandeling voor mijn eigen veiligheid en ik knip dan echt alleen het uiterste puntje. Bij sommige katten is het zeker belangrijk dat de nagels worden geknipt, maar dit geldt voornamelijk bij katten waarbij de nagels heel erg rond groeien en in de voetkussentjes groeien of katten die heel oud zijn en hun nagels niet zo goed meer kunnen krabbelen. Mijn advies is om je kat te voorzien van meerdere krabpalen en krabplanken, zo kan je kat de nagels zelf bijhouden qua lengte. Geurtjes opspuiten? Wist je dat katten heel goed kunnen ruiken? Ze inspuiten met parfum ontneemt ze hun eigen lichaamsgeur en zal ze alleen maar in de stress helpen.

Ten vijfde: Haren tussen de tenen scheren en voetkussentjes insmeren, TOTALE ONZIN! Laat die haartjes lekker zitten. De pootjes bij een kat zijn vaak erg gevoelig, daar moet je als het niet nodig is, niet teveel mee rommelen. Ik zie zelfs dat kussentjes worden gemasseerd met creme. Als er iets met de voetkussentjes is, dan moet je naar de dierenarts en die zal dan iets voorschrijven. Maar dit is echt bijna nooit nodig, dus kap met die onzin!

Ten zesde: Dwangmiddelen. Wat ik ook veel zie op die Aziatische video’s is heel veel dwangmiddelen. Katten krijgen plastic bollen om koppen, pootjes worden afgebonden, ze worden in dwangbuisjes gehesen en vastgezet. Lieve catlover, als je dit leest, dit is toch gewoon mishandeling? Mijn kattenhart huilt als ik die dingen zie.

Ten zevende: Make up, nagellak en sierraden?!?! Als je denkt denkt dat het niet gekker kan dan kan het toch nog een tandje gekker. Ik zie namelijk ook filmpjes waar katten met make-up worden opgemaakt. En nee, dit is geen grappig filter, de katten krijgen blush en make-up op zodat ze “leuke roze wangetjes” krijgen. De nageltjes worden gelakt of ze krijgen soort kapjes om de nagels in kekke kleurtjes. En daarna wordt het afgetopt met speldjes met bloemen in de vacht.

Ten achtste: Kleding. En dan gaan we het helemaal mooi maken, want je kat moet natuurlijk naar huis gaan met een jurkje of mooie trui. EEN KAT IS GEEN POP, Eigenlijk wil ik stoppen met schrijven van deze blog en heel hard met mijn hoofd tegen een muur aan slaan. Dat voelt denk ik beter dan deze filmpjes bekijken… Eigenlijk wil ik mijzelf verstoppen voor de mensheid en schreeuwen in een kussen.

Ten zesde: Stress, stress, stress. Eigenlijk kan ik maar één ding concluderen uit de vele filmpjes die ik inmiddels heb bekeken: Ik zie zoveel dierenleed en heel veel onnodige stress, Al deze katten willen en vragen niet om deze “spa verwenbehandelingen” Het is niet verwennen, het is stressen en mishandeling. Onthoud dat dit korte beeldmomenten zijn, van over het algemeen maximaal een minuutje. Wat we niet zien op beeld is wat eraan is voorafgegaan. Zijn de katten verdoofd? Zijn de katten vooraf flink bang gemaakt? Zijn de katten deze handelingen vanaf kitten gewend? Het is een momentopname waarin wordt gedaan alsof het goed is voor de kat, maar als je goed kijkt zie je echt wel stress, dwang en weerstand,

Een trimbehandeling is geen spa verwenmomentje!

Een trimbehandeling is simpelweg geen “lekker verwenmomentje” en spa behandeling voor je kat. In ieder geval niet bij mij in de salon en ook niet bij alle deelnemende trimmers van het Kattentrimkeurmerk.nl

Ik krijg steeds vaker de vraag om de kat even te verwennen. Kateigenaren denken dat ze een kat een plezier doen met een lekkere wasbeurt. Of omdat ze zelf wel eens naar een spa gaan of op het punt staan om op vakantie te gaan, hun kat ook een lekker “zen en ontstress” momentje te geven. Het tegendeel is juist het geval.

Misschien volg je mij al of ben je wellicht zelfs klant. Dan weet je dat ik alles op alles zet om jouw kat op een fijne manier van vachtproblemen af te helpen. Onder vachtproblemen versta ik klitten en/of vervilting in de vacht. Of bijvoorbeeld vervuildde vacht door ontlasting of andere viezigheid. Dan was ik een kat alleen bij de vervuilde delen en op een katvriendelijke manier. En ik ben altijd eerlijk, als je kat hier geen last van heeft, hoef je deze ook niet te “stressen” met een trimbehandeling.

Want ja, hoe hard ik mijn best ook doe om katten zo vriendelijk te helpen, er komt altijd wel wat stress bij te kijken. De reis naar de salon in de auto, het kattenmandje, een vreemde omgeving en mij als vreemd mens die de kat aanraakt, dit kan allemaal best spannend zijn voor een kat.

Dit hoeft een kat alleen te ondergaan als deze last heeft van klitten, vilt en of vervuiling. Dat moet verholpen worden en als de eigenaar dat zelf niet lukt, dan is daar een trimmer bij nodig. Maar is dit allemaal niet het geval? Laat de kat lekker thuis. Echter wordt in de nieuwe “spa behandeling voor je kat” hype helemaal niet gedacht aan wat het beste is voor de kat. Er wordt alleen gedacht aan wat de eigenaar leuk vindt om te zien en ze denken vanuit de mens.

Wij mensen vinden een massage vaak lekker, genieten van een douche, gaan naar een schoonheidssalon, willen een manicure/pedicure en gaan voor ons uiterlijk naar de kapper. Katten denken niet als een mens, die kijken niet in de spiegel, willen geen luchtje op… laat staan nagellak, make-up of een wasbeurt als ze niet vies zijn. Net zoals katten in een leuk model scheren of voor de gein als leeuwtje scheren.

Ik scheer alleen katten als het echt niet anders kan wegens vervilting, dat krijg je niet meer los en doet de kat pijn. Dat moet geschoren worden. Een kat scheren wanneer het niet nodig is, is dus pure dierenmishandeling. Je ontneemt een kat een kat zijn natuurlijke beschermlaag. De vacht zorgt dat de tere huis beschermd blijft, het houdt de kat op temperatuur. Lees HIER waarom je je kat niet voor de mooi of de gein in een leeuwenmodel wilt scheren.

Stop deze onzin!

Ik denk dat ik inmiddels wel duidelijk ben en mijn mening heb geventileerd. Als je kat geen vachtproblemen heeft, laat hem lekker met rust. Laat je niet meeslepen door die stomme filmpjes op social media. Wil je je kat echt verwennen? Geef hem dan een aai en knuffel als hij erom komt vragen. Schaf voldoende krabpalen aan, geef je kat aandacht, zorg voor schone kattenbakken, zorg voor voldoende afleiding en speel met je kat!

Wil je deze trendy video’s stoppen? Rapporteer deze dan als “dierenmishandeling” op het betreffende social media kanaal. Maar vertel ook tegen alle catlovers die je kent dat deze hype niet oke is! Laten we samen hier in iedergeval in Nederland zorgen dat kattenbaasjes geen “spa behandeling” voor hun kat willen. Deel deze blog overal waar je maar kunt en dan gaan we samen dit onnodige kattenleed tegen!

Twijfel je toch of een trimbehandeling nodig is?

Ik wil je natuurlijk niet afschrikken, als je twijfelt of een trimbehandeling nodig is, mag je uiteraard altijd contact opnemen! Stuur een mailtje naar: info@perfectekat.nl, ik beantwoord met alle liefde al je vragen en/of kijk met je mee of een trimbehandeling écht nodig is.

Vergelijkbare berichten