Dierenartsen: oplichters of helden? – PerfecteKat.nl

Dierenartsen. Die zijn allemaal rijk! Oplichters! Daarnaast vragen ze woekerprijzen! Toch? Ga de gemiddelde Facebookgroep of forum op internet er maar op na. Dierenartsen worden vaak door het slijk gehaald.

Aan de ene kant is het internet een geweldig medium, maar aan de andere kant verpest het ook een hoop. Het lijkt er op dat veel diereigenaren, voordat zij überhaupt naar een dierenarts gaan, eerst gaan zoeken op The Interwebs wat hun trouwe, harige vriend kan mankeren.

Uiteraard kom je dan de meest uiteenlopende adviezen tegen. Als ik buikpijn heb en ik ga Googlen, dan kan ik er gegarandeerd vanuit gaan dat ik morgen dood ben. Ik wil hierbij even in de bres springen voor alle geweldige dierenartsen die wij in Nederland hebben!

Dierenartsen

Het ene dier is het andere niet

Laatst werd ik geprikt door een mug. Super vervelend. Bij een vriendin, die ook was geprikt, hielp het om met nagels er een kruisje in te zetten. Een andere vriendin adviseerde om er citroensap op te smeren. De buurvrouw smeert altijd honingzalf op alle soorten bulten en wonden. Mijn moeder zei dat ik gewoon met mijn tengels van die muggenbult af moest blijven en het vanzelf over zou gaan.

Wat ik met bovenstaand verhaaltje probeer te vertellen, is dat als jouw kat iets heeft wat je niet vertrouwt, je op internet of in je omgeving de meest uitlopende (goedbedoelde) adviezen kan verwachten. Wat werkt bij de ene kat, kan totaal niet aanslaan bij de andere kat. Zelf gaan experimenteren is het slechtste idee ooit! Toch wordt er meer dan eens de diagnose van een dierenarts in de wind geslagen.

Dierenarts

Dierenarts word je niet zomaar

Wist je dat een dierenartsopleiding een universitaire studie is? Voordat je dierenarts bent, moet je eerst even 6 jaar de boeken in. En ben je dan eindelijk die intens moeilijke studie doorgeworsteld? Dan zitten de meeste dierenartsen met een huizenhoge studieschuld.

Maar dierenartsen zijn toch rijk? Ja, dat denken de meeste mensen. Echter ligt het gemiddelde inkomen op € 2.200,00 bruto per maand (bron: Loonwijzer.nl).
Nu is dit per defenitie niet persé een hongerloontje. Maar het is in vergelijking tot hoelang zij hebben moeten studeren en wat zij allemaal moeten weten, niet echt een “rijkeluis inkomen” te noemen.

Op de website van DierenkliniekVeenendaal.nl staat een mooi stukje geschreven:
“Een dierenarts is huisarts, internist, chirurg, radioloog, tandarts, dermatoloog, neuroloog, oogarts, psychiater, KNO arts en apotheker in één. Als gezelschapsdierenarts moet je kennis hebben van verschillende diersoorten; honden, katten, konijnen, knaagdieren, vogels en reptielen hebben allemaal hun eigen soortgebonden specifieke aandoeningen. Bovendien kunnen onze patiënten niet praten en dus niet vertellen wat er aan de hand is. Hierdoor zijn de informatie van de eigenaar en het lichamelijk onderzoek van het dier extra belangrijk om erachter te komen waar de schoen wringt.”

De prijzen van dierenartsen kunnen sterk verschillen, ik ben de laatste die dat tegen zou spreken. Maar het is ook goed om te beseffen welke kosten een dierenarts moet maken. Niet alleen om dat (hele dure) diploma te halen, maar ook de investeringen die ze moeten doen om überhaupt een praktijk te runnen. Een gemiddelde inrichting van een kliniek kan zomaar tussen de € 100.000 tot € 200.000 kosten. Dan heb je nog de hypotheek of huur van het pand, medicijnen, personeelskosten, verzekeringen, bijscholing, marketing, website etc. Dat zijn een hoop consulten hoor, voordat dat is terugverdiend.Dierenarts

Ga niet zelf dokteren!

Eerder scheef ik een artikel met vijf redenen om vooral niet aan een kat te beginnen. Eén van die redenen was dat je een kat bij wijze van spreken gratis in huis kan halen. Maar als het beestje ziek wordt, dan kunnen de kosten hoog oplopen. Aan de ene kant is onze kat deel van de familie, maar als het dier ziek is, dan wachten veel mensen te lang met een deskundige inschakelen. Als jij je arm breekt, dan loop je daar ook niet weken mee door.

Een kat laat pijn nauwelijks merken en eigenaren kunnen het ook vaak moeilijk herkennen. Die bikkels van katten lopen dus vaak door met flinke gezondheidsklachten. Ik kom als kattentrimster ook regelmatig schrijnende gevallen tegen. Katten met een volledig ontstoken gebit bijvoorbeel. “Ja maar hij eet nog, dus hij heeft geen pijn!” zegt de eigenaar dan. De kat heeft wel degelijk pijn, maar blijft uiteraard eten om in leven te blijven. (Lees hier meer over gebitsproblemen bij een kat)

Ga alsjeblieft niet zelf dokteren. En luister niet naar mensen die zeggen zoals: “Mijn kat is 17 geworden, als hij ziek was gaf ik hem gewoon een stukje Paracetamol!” Even voor de duidelijkheid; Paracetamol kan dodelijk zijn voor een kat (Bron: Dierenziekenhuis.nl).

Dierenarts

Kat ziek? Naar de dierenarts!

Wekelijks krijg ik vragen in mijn mailbox of ik advies kan geven bij vachtproblemen, huidproblemen en ziekte. Mijn advies is altijd kort, maar krachtig: Ga eerst naar een dierenarts. Er is geen hapklare oplossing te bieden via de mail of aan de hand van een foto. Er zijn bijvoorbeeld heel erg veel katten die gestraft worden, omdat zij zomaar ergens in huis plassen.  “Wat stout, rotkat!” En uiteindelijk blijkt dat deze arme beesten een tijd lang met een pijnlijke blaasontsteking hebben rondgelopen.

Toont jouw kat gedragsveranderingen? Loopt, ligt, springt of speelt hij anders? Miauwt hij meer/minder dan normaal? Huidproblemen of uit het niets vachtproblemen? Is jouw kat al jaren niet gecontroleerd door een deskundige? Ik kan je van harte aanbevelen om jouw kat medisch te laten checken.

Dierenarts

Hulde aan de dierenartsen!

Ik ben blij dat wij hier in Nederland met onze beestjes zo makkelijk een dierenart kunnen bezoeken. Natuurlijk zijn er beunhazen, afzetters en geldwolven. Maar dat heb je in elk beroep. Zoek een dierenarts uit waar je een goed gevoel bij hebt of waar mensen in je omgeving een positieve ervaring over delen. Bevalt een dierenarts niet? Deel jouw onvrede met die dierenarts, vraag desnoods om uitleg en ga anders naar een andere.

Onthoud dat een dierenarts er is om jouw trouwe poezebeest beter te maken, gezond te houden en een lang fit leven te geven.
Ik vind, dat de dierenartsen af en toe wel even een pluim verdienen! Ben jij ook blij met jouw dierenarts? Laat vooral dan even een berichtje achter!

Deze blog schreef ik eerder voor Cattish.nl

Lees ook deze blogs!

Wat moet je doen tijdens de rui?
Overgewicht bij katten
Op bezoek bij kattenklniek Felicare

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Vergelijkbare berichten