Review: Feliway Classic spray op de trimtafel

Sinds een half jaar gebruik ik Feliway Classic Spray op de trimtafel. Ik hoorde veel positieve geluiden van kattengedragsdeskundigen en collega trimsters. Dat moest ik zelf maar eens gaan proberen.

Ik heb expres een wat langere test periode ingelast, zo kon ik misschien een wat betere review schrijven. Feliway wordt inmiddels verkocht in 22 landen en je hebt de reclame op TV vast al wel eens voorbij zien komen.

Wat is Feliway?

Feliway bevat feromonen, een stofje wat elke kat bij zich draagt. Ze geven bijvoorbeeld door middel van kopjes, Feromonen af in de vertrouwde omgeving. Nu kan ik wel alles gaan uittypen, maar Feliway heeft een perfect filmpje gemaakt. Hierin wordt precies uitgelegd wat Feromonen doen bij een kat en hoe het werkt. Kijk dus vooral even onderstaande video.

Feliway Classic spray op de trimtafel?

Zoals je in het filmpje hebt kunnen zien, heeft Feliway dus het natuurlijke feromoon nagemaakt. Je kent misschien wel de verdampers die je in het stopcontact kunt doen. (Verderop in deze blog heb ik alle soorten voor je op een rijtje gezet). Maar aangezien ik bij mensen thuis trim, kan ik die niet gebruiken. Gelukkig hebben ze ook een spray ontwikkeld, ideaal voor mij dus.

Classic
Op de website is te lezen dat je het minimaal 15 minuten van tevoren de spray (+/- 8 pompjes) op de gewenste plek moet sprayen. Ik spray voor de zekerheid mijn tafel altijd op twee momenten, eenmaal voordat ik naar de klant vertrek en wanneer ik de tafel neerzet op locatie.

Werkt het?

Dit vind ik echt een hele moeilijke vraag. Ik gebruik Feliway uitsluitend op de trimtafel en mijn klanten zie ik soms eens per jaar, soms om de zoveel maanden. Als je de spray thuis zou gebruiken, dan kun je makkelijker vergelijken hoe het mét of zonder gaat. Dit kan ik helaas niet meten bij mijn klanten.

Classic

Hoewel ik absoluut geen voorstander ben van de uitspraak “baat het niet, schaadt het niet”, met probeersels bij dieren. Maar ik moet zeggen dat ik voor Feliway een hiervoor een uitzondering maak. Ik kan niet met 100% zekerheid zeggen dat het werkt. Echter heb ik van collega’s heel veel positieve verhalen gehoord. Ook op internet zijn er lovende verhalen te lezen.

Zie hier een ervaring van een dierenkliniek in Amerika:

Dat katten feromonen afgeven aan een vertrouwde omgeving en ik die feromonen op een trimtafel kan sprayen, vind ik een een aannemelijk verhaal. Katten vinden getrimd worden over het algemeen stressvol. Ik probeer stress tijdens het trimmen zoveel mogelijk te reduceren, door bijvoorbeeld: gebruik van eigen dekentjes, pauzes in te lassen, valeriaan op de tafel te strooien, ik heb altijd speeltjes en snoepjes bij mij etc.

Classic

Ik heb gemerkt dat wanneer een kat niet van plan is om mee te werken, Feliway dat echt niet gaat veranderen. Maar bij katten die goed te trimmen zijn, is Feliway misschien wel extra rustgevend. Ik denk dat je het gewoon zelf moet uittesten bij jouw katten, ik blijf het sowieso gebruiken!

Welke soorten Feliway, waar te koop en wat kost het?

Het goedkoopst vond ik de Feliway bij Zooplus.nl. Hieronder heb ik alle soorten voor je op een rijtje gezet.

Feliway Classic Spray 20 ML voor € 8,99 shop je hier
Omgevingsspray, geschikt voor bijvoorbeeld kattenmandjes of plekjes in huis waar de kat sproeit.
Feliway

 

Feliway Classic verdamper en flacon voor € 20,99
Deze verdamper kun je in het stopcontact stoppen en is geschikt voor ruimtes van 50 á 70m2. Het is geschikt om katten te kalmeren en werkt stress reducerend. De flacon (48ml) gaat ongeveer een maand mee. De flacons zijn los te verkrijgbaar. Lees hier meer.
Feliway

 

Feliway Friends verdamper en flacon voor € 20,99
Feliway Friends is speciaal ontwikkeld voor katten die conflicten hebben met elkaar. Het feromoon wat is nagemaakt, komt overeen met het feromoon van een moederpoes. Het geeft de katten een geborgen en kalmerend gevoel. Ook deze flacons (48ml) zijn los verkrijgbaar en gaan ongeveer een maand mee. Lees hier meer.

 

Feliway Scratch pipetten 9x 15ml voor € 19,99
Feliway Scratch kun je met een pipet op een krabplek aanbrengen. Naast feromonen, zit hier ook kattenmunt in en een kleurmarkering. De kat wordt hierdoor extra gemotiveerd om aan de krabpaal te krabbelen en is minder geneigd om jouw bankstel te grazen te nemen. Er wordt gezegd dat je ongeveer na 7 dagen resultaat merkt. Lees hier meer.
Classic

 

Disclaimer

Heeft jouw kat momenteel gedragsproblemen, plast hij/zij in huis of vecht hij met zijn huisgenootjes? Feliway kan zeker een bijdrage leveren, ga echter wel altijd eerst naar een dierenarts om medische oorzaken uit te sluiten!

Om een voorbeeld te noemen: als een kat buiten de bak plast, kan het ook zijn dat jouw kat blaasproblemen heeft. Een jaarlijkse check bij een dierenarts is geen overbodige luxe.

classic

Heb jij ervaring met Feliway?

Ik ben heel erg benieuwd naar jouw ervaring met Feliway! Let me know!
Ps: Ik heb niet betaald gekregen om deze review te schrijven.

Lees ook deze blogs:
Win een maand lang gratis voer van Petcurean.
5 Redenen om GEEN Furminator te kopen
Drinkfontein musthave top 5 – Shoptips
zooplus.nl

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Vergelijkbare berichten