|

Film review – De Wilde Stad, Amsterdam zoals je het nog nooit hebt gezien!

De Wilde Stad, een natuurfilm over de dieren die leven in Amsterdam. De hele film zie je door de ogen van filmster kat: Abatutu.

Zo zit je met je handen in het kattenhaar, en zo sta je als pers langs de rode loper. En met Pers bedoel ik niet dat langharige kattenras, nee, als pers als in verslaggever/reporter/jourrrrrrnalist. Nu wil ik mijzelf niet zoveel credits geven, want ik stond als bloggertje met mijn telefoontje naast de “echte” pers met camera’s en microfoons. (Lees: RTL Boulevard, WNL etc.)

Lees hieronder mijn ervaring langs de rode loper en mijn allereerste filmreview! LEUK!

De Wilde Stad

De rode loper

Blogger zijn heeft dus zo zijn voordelen, want ik was uitgenodigd voor de première in Tuschinski van de film: De Wilde Stad. Mijn eerste première als “pers” zijnde, dus ik was super benieuwd hoe dat nou in zijn werk zou gaan.

Aangekomen bij het prachtige Tuschinski te Amsterdam, kon ik direct doorlopen naar het gedeelte waar alle pers stond te wachten. Daar stond ik tussen de journalisten van diverse televisieprogramma’s. Eerst zou de filmster kat Abatutu arriveren per auto en via de rode loper zijn plek innemen waar foto’s gemaakt konden worden.

En ja hoor, daar kwam Abatutu aan in een Tesla (nee, hij reed niet zelf). Aan een tuigje met zijn begeleidster/trainster liepen ze de rode loper over, gevolgd door de nodige media. Daarna werd hij op een pilaar gezet en kon iedereen vragen stellen en foto’s maken.

De Wilde Stad De Wilde Stad

Even later kwam de een na de andere BNN’er binnendruppelen. Ik had een prima plekje naast RTL Boulevard en kon mooi een live videootje schieten voor op mijn Facebookpagina. Ik voelde niet zo de behoefte om vragen te stellen, alle afgezaagde vragen, zoals: “Wat voor dier zou je zelf wel willen zijn?” werden al gesteld. Daarnaast was ik lichtelijk onder de indruk van deze ervaring, dat ik nogal dichtklapte.

De Wilde Stad

Zo ook toen ik de rapper Sef, (hij heeft een nummer geschreven voor de film) achter mij zag staan. Ik ben al jaren best een beetje fan van deze baas en durfde nu al helemaal niet meer te bewegen of überhoubt een foto van hem te maken. Sef? Hoor ik je denken? Ja zoek hem even op via Spotify, ik vind hem gaaf. Hieronder zijn muzikale bijdrage aan De Wilde Stad: Jungle van Beton.

De Wilde Stad?

Dit was te lezen in de persmap die ik vooraf kreeg toegestuurd:

De Wilde Stad schetst een beeld van de grote stad vanuit een totaal nieuw perspectief, namelijk dat van de onopgemerkte inwoners: de vele wilde dieren en planten.

De Wilde Stad

Van de makers van de natuurfilms De Nieuwe Wildernis (Gouden Kalf 2013) en Holland–Natuur in de Delta (Gouden Film 2015) is er nu De Wilde Stad: een film die spannende gescripte scènes verbindt met verrassende documentaire beelden van de stedelijke natuur. Een stadse film die de dynamiek, snelheid, kracht, schoonheid en humor van de natuur in een stedelijke omgeving laat zien.

De wilde Stad

De filmmuziek is in samenwerking met het platenlabel TopNotch samengesteld met nummers van onder andere The Kik, Spinvis, Sef, Thomas Azier, My Baby en Manke Nelis. Dit maakt de film tot meeslepend verhaal vol avontuurlijke ontmoetingen tussen dieren en mensen met in de hoofdrol de bekende filmkater Abatutu.

De kat is een rasechte stadsbewoner. Hij houdt van de stad, weet elk plekje te vinden en kent zijn bewoners, zowel dieren als mensen. Hij ziet dingen die voor veel mensen onopgemerkt blijven , simpelweg omdat ze te druk zijn, met zichzelf of met hun mobiele telefoon en geeft zijn commentaar daarop (voice over: Martijn Fischer).

De Wilde Stad

FILMLOCATIE: DIEREN IN DE STAD
Amsterdam, met zijn reputatie en ambities als ‘groene’ stad, is het podium van een up beat verkenningstocht naar de diepe en vaak humoristische band tussen mens en dier. De marktkoopman en de blauwe reiger, de vuilnisman en de krijsende meeuw, de avant-garde kunstenaar en de stadsrat, de woonboot-bewoner en de meerkoeten op hun drijvende nest, hangjongeren in Amsterdam-West en een bende luidruchtige kraaien.

De Wilde Stad

In het kielzog van ’s werelds meest succesvolle diersoort, de mens, hebben veel dieren en planten hun leefgebied naar de stad uitgebreid. De meeste mensen wonen in steden. Dat zal alleen maar verder doorgroeien naar 70% van de totale wereldbevolking in 2050. De stad wordt in de toekomst het dominante ecosysteem.

De natuur laat zich er niet onder krijgen en past zich aan de veranderende omstandigheden aan. De stad is een urban jungle, een wonderbaarlijk natuurgebied.

De film review

Het moment was daar, na een introductie van de hoofdredacteur van het Parool, kon de film beginnen. Hij vertelde trouwens dat er ongeveer 850.000 ratten in Amsterdam leven, BLEGHHH! Daarnaast noemde hij de film een porno film voor vogelaars en dierenliefhebbers. En dat je na deze film veel beter om je heen gaat kijken in de stad, dan zul je verbaasd staan van alles wat er leeft. Nou let’s go, start de film!

De Wilde Stad

De Wilde Stad is een soort van hippe natuurdocu. Je word meegenomen door de kat Abatutu, die verteld over de (soms vreemde) dieren die leven in mijn favoriete stad. De combinatie van de super leuke kat Abatutu, de leuk en komisch vertelde verhaallijn, eigentijdse muziek en prachtige beelden, maken deze film van voor tot eind een kadootje om naar te kijken.

De Wilde Stad

Nu ben ik sowieso gek op (natuur) documentaires én Amsterdam, dus er kon weinig misgaan. Maar het heeft mijn verwachtingen zeker overtroffen. De film is van begin tot eind boeiend. Alles is super mooi in beeld gebracht en er zit spanning (eendjes die bijjjjjjna worden opgegeten), humor en de nodige liefde in.

De Wilde Stad

Wat ik heb geleerd van deze film? Komt ie: meeuwen zijn rotzakken, baby eendjes kunnen aardig wat klappen opvangen, er liggen VEEL fietsen in de grachten, Slechtvalken zijn rete snel en gierzwaluw stelletjes zijn super schattig.

De Wilde Stad

Ik kan De Wilde Stad zeker aanraden om te bezoeken. Ook voor kids is deze film denk ik erg leuk om te kijken.
Kijk via DeWildeStad.nl waar je de film allemaal kunt bezoeken, hij draait nu in de bios. Veel plezier!

De Wilde Stad

Katvriendelijke première?

Abatutu is een getrainde kat, dat is aan alles te merken. Hij is gewend aan drukte en herrie. Op de rode loper zag ik dat hij in het begin wel even moest wennen aan die flitsende fotocamera’s, maar daarna ontspande hij duidelijk.

Van mij had het niet zo gehoeven dat hij de hele film erbij bleef en ook bij de borrel aan het einde aanwezig was. Echter denk ik wel dat de eigenaresse van de kat aanvoelt wanneer het Abatutu teveel zou worden.

De wilde Stad

Lees ook deze blogs!

5 redenen om geen kat te nemen
Blunders van een kattentrimsters
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Vergelijkbare berichten