Interview: Overgewicht bij katten, de risico’s – Dierenarts Simone

Overgewicht
Simone

Een kat met overgewicht. Heel Youtube staat vol met “grappige” filmpjes met dikke katten.

Maar hoe grappig zijn dikke katten eigenlijk? Ik zie wekelijks wel katten op de trimtafel met overgewicht. Deze katten kunnen zichzelf vaak niet wassen op bepaalde plekken (rug, achterkant etc.), omdat ze er simpelweg niet bij kunnen. Vachtproblemen kunnen dan ontstaan. Maar wanneer is een kat nou eigenlijk te zwaar, wat zijn de risico’s en wat kun je doen om jouw kat af te laten vallen?

Ik benaderde Simone van Dierenkliniek Hof in Almere om deze vragen te beantwoorden. Is jouw kat aan de “dikke” kant? Lees dan vooral dit interview!

Youtube: grappig of zielig?

Er staan 1000den filmpjes op internet met dikke katten, wat vind jij? Grappig of zielig?

1. Wanneer heeft een kat overgewicht?

Een kat heeft overgewicht als hij een te grote vet voorraad heeft. Er zijn 3 grote groepen die het gewicht bepalen, namelijk:
De maag en darm inhoud, deze varieert bij elke keer dat er gegeten, ontlast of geplast wordt.

De spiermassa, deze is vrij constant. De spiermassa moet getraind worden, daarom is deze bij kittens een stuk minder goed aanwezig dan bij volwassen katten. Bij actieve katten is deze beter ontwikkeld dan bij inactieve katten. Dit is net zo als bij mensen, een volwassene heeft meer spieren dan een baby en een sporter heeft meer spieren dan een niet-sporter.

De vetmassa, deze is vrij constant. De vetmassa ontstaat als er meer voeding wordt opgenomen dan het lijf nodig heeft. Het is een ‘extra opslag’. Bij katten zit deze massa voornamelijk in de weg. De stofwisseling van katten is anders dan bij mensen en honden. Wij kunnen redelijk goed vasten en daarbij onze vetmassa op gebruiken. Bij katten werkt dit anders, indien een kat 24 uur niet eet en de vetmassa flink wordt aangesproken dan vervet de lever. Dit komt omdat ze een stapje in de stofwisseling missen. Een beetje vet is nodig, maar een overmaat is niet goed.

 

2. Hoe kun je overgewicht herkennen bij katten?

Om overgewicht te kunnen herkennen moet je het ideale gewicht van je kat weten. Het ideale gewicht verschilt enorm per kat. Dit komt omdat sommige rassen veel groter zijn dan andere, denk aan een Noorse boskat ten opzichte van een Europees korthaar. Maar zelfs binnen een ras zijn er soms flinke verschillen.

Volgens onderstaande afbeelding wil ik graag uitleggen hoe een ideaal gewicht er voor jouw kat uit ziet en voelt. (Foto via Simone)

Overgewicht

1.Sterk ondergewicht: de kat heeft vrijwel geen vet en spiermassa. Op het oog kan je de ribben van de kat zien, zijn de flanken ingevallen en lijken de ogen diep te liggen. Als je de kat aait voel je alle botten flink uitsteken.

2.Licht ondergewicht: de kat heeft een matige vet en spiermassa. Op het oog kan je de ribben van de kat niet zien, de flanken zijn ingevallen. Als je de kat aait voel je sommige botten (schouder en bekken) uitsteken.

3.Ideaal gewicht: de kat heeft een matige vetmassa en een goede spiermassa. Op het oog kan je de ribben van de kat niet zien, de flanken lopen iets in, de buik loopt mooi op (van de zijkant bekeken). Als je de kat aait voel je flinke spieren over de botten heen, waardoor deze zacht aan voelen. Als je met je handen over de zijkant van de ribben aait voelt dit vergelijkbaar met de rug van je hand (zie volgende afbeelding, foto via Simone)Overgewicht 4.Iets overgewicht: de kat heeft en te hoge vetmassa en goede spiermassa. Op het oog kan je de ribben van de kat niet zien, de flanken zijn ook niet goed te zien, daarnaast hangt de buik iets. Als je de kat aait is ze overal erg zacht en kan je de botten niet voelen, zelfs de afzonderlijke ribben zijn niet goed te voelen.

5.Fors overgewicht: de kat heeft een te hoge vetmassa en een matige of goede spiermassa. Op het oog kan je de ribben van de kat niet zien en is de buik bol, daarnaast hangt de buik flink. Als je de kat aait is de overal erg zacht en kan je vrijwel geen botten meer voelen, de ribben zijn niet goed te voelen. Vaak hebben deze katten een vuile achterhand en is de vacht van de rug niet goed verzorgd. Dit komt omdat de katten zo fors zijn dat ze zichzelf niet meer kunnen verzorgen, simpelweg omdat ze er niet bij kunnen.

3. Wat zijn de risico’s van overgewicht bij een kat?

Er zijn helaas veel nadelen voor de gezondheid van je kat als deze overgewicht heeft. Helaas zien we door de goede welvaart steeds meer katten die te zwaar zijn. De meest voorkomende problemen zijn:

Blaasproblemen zien we in de praktijk erg veel voorkomen. Helaas komen veel blaasproblemen terug, dan kans op het opnieuw ontstaan van blaasproblemen is veel groter bij katten met overgewicht ten opzichte van katten met een gezond gewicht.

Suikerziekte, dit is een van de meest vervelende complicaties van katten met overgewicht. De kans om suikerziekte te ontwikkelen is 2-4x zo groot als er sprake is van overgewicht. Omdat ze suikerstofwisseling niet meer goed loopt is het noodzaak om deze katten te behandelen met een speciaal dieet en 2x per dag injecties met insuline.

Leververvetting is niet tegen te gaan bij katten met overgewicht. Dit zorgt er voor dat de lever minder goed werkt en dit kan leiden tot ziekte.

Gewrichtsproblemen zien we erg veel. Alle gewrichten in het lijf bevatten kraakbeen om ze soepel te houden. Het kraakbeen is erg gevoelig voor een te hoge druk. Bij een te hoge druk gaat het kapot, waardoor er alleen maar bot over blijft en je een schurend gewricht krijgt. Het kraakbeen van een kat met 10% overgewicht heeft al te lijden als deze van de tafel af springt. Helaas is kraakbeen niet te vervangen en zullen de problemen levenslang blijven bestaan.

Een hoge bloeddruk wordt vaker waargenomen bij katten met overgewicht. Door een te hoge bloeddruk wordt het hart te zwaar belast. Daarnaast zijn er organen die erg dunne bloedvaten hebben, zoals de hersenen, ogen en nieren. Als de vaatjes in deze organen door de hoge druk knappen treed er beetje bij beetje steeds meer schade op.

Vachtproblemen komen voor omdat de kat zichzelf niet meer kan poetsen. De eerste plekken waarop we dit vaak zien zijn de rug en achterhand. Door de slechte verzorging van de kat moet de trimster het over nemen omdat de vacht anders vervilt en de huid daar onder strak gespannen komt te staan, wat tot pijn kan leiden.
Door overgewicht kunnen katten zich niet goed poetsen en schoon maken. Hierdoor zie je vaak vachtproblemen, die meestal beginnen op de rug en aan de achterhand. 

Daarnaast hebben katten met overgewicht meer kans op terugkerende blaasproblemen, obstipatie problemen.

4. Kun je zelf iets doen als je een kat hebt met overgewicht? Of is het beter om eerst naar de dierenarts te gaan?

Het is belangrijk om overgewicht te voorkomen, dat is veel makkelijker dan het afvallen! Overgewicht kwijt raken is een lastige taak en de verwachting moet zijn dat dit niet met een maand gedaan is. Het is belangrijk om dit goed te plannen. Ik merk dat eigenaren het lastig vinden om dit goed te regelen voor hun kat.

Daarnaast is het soms best moeilijk om dit gewicht levenslang goed te houden. Om de kans op slagen zo goed mogelijk te maken is het verstandig om hulp van een dierenarts in te roepen. Die kan je door alle stappen heen helpen.

Veel eigenaren hebben meerdere katten in huis. Probeer ze gescheiden eten te geven, indien ze niet in 2 porties alles op eten is dit mogelijk een uitkomst: Gescheiden voeren, zodat iedere kat zijn eigen voer kan krijgen (foto via Simone). Afgescheiden door een kattenluikje op chip. (Of bijvoorbeeld een voerbak met een chip)

5. Hoe begeleiden jullie katten met overgewicht en heb je voorbeelden van succesverhalen?

Bij te zware katten is er meestal sprake van ‘gewoonten’ die in het dagelijkse patroon geslopen zijn die niet ideaal zijn. Dit moet eerst bekend zijn en hiervan moet het besef komen dat het anders kan. Er zijn 2 componenten die wij kunnen beïnvloeden: voeding (soort, hoeveelheid, manier van geven) en de beweging. De kat zal niet tot nauwelijks afvallen als deze de dagen door brengt op het bed, de bank of in de vensterbank.

Als eerste zal er een schatting gemaakt worden van het ideale gewicht. Daarna wordt er een passend voer uitgekozen. De hoeveelheid voer die gegeven mag worden per 24 uur wordt bepaald. Veel katten vinden het leuk om met spelletjes eten te krijgen, zo zijn er verschillende slow feeders en speelgoed artikelen op de markt die het voeren een feestje maken in plaats van 1 minuut werk. (Bijvoorbeeld de Fun feeder of het Activity Fun Board.)

Fun Feeder

De eigenaren krijgen adviezen mee over het geven van het voer en de beweging. Per kat kan dit enorm verschillen. In de eerste periode gaat het afvallen vaak het moeilijkste, omdat er andere gewoonten aangeleerd moeten worden maar vallen de katten vaak goed af. Als de kat op het ideale gewicht is moet de voedingsbehoefte opnieuw worden bepaald, omdat het afvallen moet stoppen.

Regelmatig wegen in deze periode is erg verstandig om zo goed mogelijk op de behoeften van de kat in te gaan. Gelukkig kunnen we vaak op jonge leeftijd al helpen om overgewicht te voorkomen, wist je dat een kat na een castratie of sterilisatie 25% minder energie verbruikt omdat deze hormonen weg zijn?

Er zijn veel succesverhalen, helaas hebben we geen mooie foto’s van voor een natijd, dat moeten we gaan invoeren! Maar er zijn al veel overwinningen gehaald na het afvallen van 1 kg ?. Hierbij moet je je realiseren dat een kat die 4kg zou mogen wegen en 5 kg weegt 25% overgewicht heeft. Voor ons zou het betekenen dat iemand die 70kg zou mogen wegen → 87,5 kg weegt! Dat is enorm veel gewicht om ‘extra’ mee te nemen.

Met de voeding die wij gebruiken kan een kat 28% gewicht verliezen in een periode van 2 maanden tijd. Door de speciale samenstelling van dit voer ervaren katten een vol gevoel na het eten. De meest gehoorde reactie is: ‘Hij/ zij speelt weer en is actiever!’ Waarschijnlijk komt dit omdat ze zich prettiger voelen en vrijer kunnen bewegen omdat ze geen extra ballast mee sjouwen.

6. Is er nog bepaald soort voer wat je kan adviseren? Of op welke soort ingrediënten moet je letten als je voer koopt?

Koop voer wat geschikt is voor je kat, dit verschilt per dier. Vraag hier naar tijdens een bezoek aan je dierenarts, bijvoorbeeld tijdens de vaccinatie of aan de assistenten. Onze assistenten zijn namelijk getraind om goed advies te geven. Indien je begint te voeren meet de porties dan af, ik zie in de praktijk heel vaak dat eigenaren ‘een bodempje’ geven.

Als we dan meten hoe veel brokjes de kat per dag binnen krijgt blijkt dit soms voor 2-3 dagen te zijn, dan kan je je voorstellen dat het leidt tot overgewicht. Als je een kat hebt die al overgewicht heeft is het verstandig om speciale voeding te geven die de kat naast voldoende voedingsstoffen ook een ‘voldaan’ gevoel geven na de maaltijd. Wij gebruiken hiervoor Hill’s Metabolic.

7. Heb je verder nog tips voor mensen met katten met overgewicht?

Kom langs en laten we een plan maken, het afvallen is echt goed te doen en je voorkomt een hoop vervelende aandoeningen voor je kat! Isa had overgewicht. Zie je haar buik over haar pootjes hangen? (foto via Simone)

overgewicht

Dierenkliniek Hof

Kweekgrasstraat 33, 1313 BZ Almere-Stad

Houtstraat 8 1353 BB Almere-Haven

Info@dierenkliniekhof.nl

Dierenkliniekhof.nl

Lees ook deze blogs!

Vorig interview met Simone: 7 vragen over een oudere kat.
Review: Vachtvriendelijke verzorgingsset
Review: De ideale stofzuiger?

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Vergelijkbare berichten