Interview: Simone Konink, 7 vragen over een oudere kat

Net als bij mensen, kan ook een oudere kat last krijgen van ouderdomskwaaltjes. Maar wanneer is een kat eigenlijk oud? En wat zijn veel voorkomende mankementen bij een oudere kat? Simone Konink van Dierenkliniek Hof Almere geeft antwoord.

Bijna wekelijks kom ik wel een oudere kat tegen om te trimmen. En denk dan niet dat dit alleen langharige katten zijn. Het zijn zelfs voornamelijk kortharen. Vaak hebben deze katten viltvorming of flinke klitten. Alle katteneigenaren die ik tegenkom houden enorm veel van hun kat, anders hadden ze mijn hulp niet ingeschakeld om de klitten te verwijderen. Echter heerst er nogal wat onwetendheid over de oudere kat.
een oudere kat

De oudere kat op de trimtafel

Wanneer ik een oudere kat op de trimtafel krijg, vergt dit een extra voorzichtige aanpak. Ik probeer de kat zo comfortabel mogelijk op de tafel te behandelen. Een extra dekentje of vertrouwd kussen kan een uitkomst bieden.

Daarna probeer ik te achterhalen wat de rede kan zijn voor de vachtproblemen. Wat voor voer wordt er gegeven? Ziet de eigenaar de kat nog wel springen? Wast de kat zich regelmatig? En dan de belangrijkste vraag… Hoelang geleden is de kat voor een check-up naar de dierenarts geweest? Een oudere kat kan zijn bejaarde dagen met de nodige medische hulp namelijk nog vitaal en gelukkig doorbrengen. Vachtproblemen kunnen zelfs voorkomen worden.

Lees snel verder wanneer jij een kat op leeftijd hebt, want dierenarts Simone Konink beantwoord 7 veelgestelde vragen.

1. Wanneer kun je een kat officieel als bejaard beschouwen?

Katten bereiken een bejaarde leeftijd tussen de 10 en 12 jaar. Daarbij horen veranderingen die geen beperkingen hoeven te geven mits we ze onderkennen en adequaat aanpakken. Denk hierbij aan een senior voeding (met andere bestandsdelen die beter aangepast zijn aan de behoeftes van en oudere kat). Het is belangrijk om alle oudere dieren actief en vitaal te houden en te motiveren met spelletjes zodat spieren en gewrichten belast blijven.
een oudere kat

2. Hoe belangrijk is het om een oudere kat te laten checken bij een dierenarts?

Het is zeer verstandig om een oudere kat jaarlijks te laten nakijken bij uw dierenarts. Samen is het mogelijk om sluimerende problemen op te sporen en te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan gewichtsslijtage (en artrose), een aandoening die veel bejaarde dieren hebben, maar wat vaak zo sluimerend aanwezig is dat het moeilijk te herkennen is als eigenaar. Als de diagnose gesteld is en behandeling gegeven wordt, zie je die katten snel opknappen. Vaak horen wij terug: ‘we hebben weer een jongere kat in huis’.

3. Wat zijn de meest voorkomende ouderdomskwaaltjes?

Ouderdom is gelukkig geen ziekte. Het is wel zo dat als je ouder wordt je meer kans hebt om ziek te worden. Veel voorkomende problemen zijn: overgewicht, gewrichtsproblemen (artrose), gebitsproblemen (ook oude katten moeten goed op brokken kauwen om gebitsproblemen te voorkomen), nierproblemen, leverproblemen, een te snel werkende schildklier en darmproblemen (mede omdat ze minder actief zijn).
een oudere kat

4. Wat kan een dierenarts aan hulp bieden bij oudere katten qua medicijnen en behandeling?

Het is belangrijk om te weten of er een onderliggend probleem is waardoor het dier zich als oud gedraagt. Indien het dier een aandoening heeft is het belangrijk deze te behandelen en vaak knappen ze hiervan flink op. Over alle aandoeningen, behandelingsmogelijkheden en de uitvoerbaarheid hiervan kunnen we u adviseren.

5. Zijn er veranderingen in de vacht waaraan je kunt herkennen dat de kat niet gezond is?

Een dier verdeelt zijn energie zo efficiënt mogelijk. Indien er ziekten aanwezig zijn is het vaak de huid en de vacht die als eerste minder voedingsstoffen toebedeeld krijgt. De hersenen en interne organen krijgen namelijk voorrang omdat ze van nog groter belang zijn. Vaak is de huid bij dieren met ziekten minder goed doorbloed, waardoor deze minder mooi roze is. Daarnaast komen schilvers frequent voor. De vacht wordt vaak dof en niet meer zo goed uit de klit gehaald. Dieren die ziek zijn hebben minder tijd en energie om hun vacht netjes te poetsen en te ontklitten.
een oudere kat

6. Zijn er nog andere herkenningspunten bij een oudere kat om naar de dierenarts te gaan?

Verminderde activiteit, niet meer springen, een doffe vacht, slechte eetlust, braken of diarree zijn symptomen die kunnen aangeven dat uw kat niet optimaal gezond is. Het is verstandig om dit met uw dierenarts te bespreken.

7. Op internet wordt een zogenaamde senioren check aangeraden. Vanaf welke leeftijd is dit raadzaam en wat doen jullie tijdens zo een check?

Het is raadzaam om alle katten jaarlijks lichamelijk te onderzoeken. Voor nierproblemen zouden wij vanaf een leeftijd van 5 jaar al preventief bloedonderzoek willen adviseren. Vanaf een leeftijd van 10 jaar is het verstandig om naast het lichamelijk onderzoek urine en bloedonderzoek uit te voeren om vroegtijdig problemen met interne organen op te sporen. Op deze manier kan je voorkomen dat er al orgaanschade is voordat je het door krijgt als eigenaar. Als voorbeeld de nierfunctie: indien een kat 75% van zijn nierfunctie verloren is zie je in het gedrag pas problemen ontstaan, dat betekend dat je bij de helft van de nierfunctie nog niets door zult hebben aan het gedrag. Dit kan je ondervangen door vroegtijdig een screeningsonderzoek doen om schade te voorkomen met maatregelen.
een oudere kat
Dankjewel Simone dat je mee wilde werken aan dit interview!

Dierenkliniek Hof
Simone Konink is dierenarts bij Dierenkliniek Hof in Almere.
DierenkliniekHof.nl
Ook te vinden op Facebook

Dierenkliniek Hof
Kweekgrasstraat 33
1313 BZ Almere
Tel: 036 – 5341288

Dierenkiniek Hof Haven
Houtstraat 8
1353 BB Almere-Haven
Tel: 036 – 5319009

Lees ook deze blogs:
Waarom je jouw kat niet moet ontwollen
Review: Cat activity funboard
Kattenoppas aan huis: Hoe kies je de juiste?

Like PerfecteKat.nl op Facebook!



zooplus.nl

Vergelijkbare berichten