Februari: Gebitsmaand. Interview met Dierenarts Sandra Rossen over het katten gebit
De maand februari staat dit jaar bij veel dierenartsen in het teken van de gebitscontrole. Je kunt bij dierenartsen die mee doen terecht voor een gratis gebitscontrole en je krijgt korting op een reiniging van het gebit, wanneer dit nodig is
Wij mensen gaan elk jaar braaf naar de tandarts, maar wij vergeten vaak onze dieren. Tijdens het trimmen kom ik regelmatig katten tegen die zichzelf niet meer goed kunnen wassen doordat zij een slecht gebit hebben. Hoe belangrijk is een gebitscontrole bij dieren? Kunnen zij ook kiespijn hebben?
Op deze en nog meer vragen, geeft dierenarts Sandra Rossen (dierenarts bij Dierenkliniek Almere-Stad) antwoorden. Bij dierenkliniek Almere-Stad kun je de hele maand februari gratis terecht voor een gebitscontrole.
1. Een gebitscontrole bij katten, niet iedereen weet dat dit belangrijk is voor het welzijn van een kat. Waarom is het belangrijk?
Een gebitscheck is belangrijk omdat een slecht gebit niet alleen voor pijn en stank kan zorgen maar ook voor veel bacterien in het lichaam die via het ontstoken tandvlees in het lichaam gaan circuleren. Deze bacterien lopen in het hart en in de nieren vast en kunnen hier voor problemen zorgen. Bij mensen is het bijvoorbeeld al bewezen dat degene met een slecht gebit veel meer kans hebben op nier en hartfalen.
2. Hoe vaak moet een gebit van een kat gemiddeld worden nagekeken? En moet dat al vanaf kitten?
Het is belangrijk bij de kittenchecks en bij de sterilisatie en castratie goed te kijken of de melktanden doorkomen en of deze goed wisselen. Daarom is een uitgebreid consult met de dierenarts waarbij het dier wordt nagekeken, erg belangrijk.
Soms hebben katten dubbele tanden (volwassen en melktanden). Het is belangrijk dan de melktanden te verwijderen omdat deze de volwassen tanden niet goed laten uitgroeien. Dit kan op latere leeftijd voor problemen zorgen. Tijdens een sterilisatie kunnen deze dubbele tandjes bijvoorbeeld verwijderd worden.
3. Wat zijn de risico’s van een slecht gebit? En kan een kat hier pijn van ervaren?
Een gebitscheck is belangrijk omdat een slecht gebit niet alleen voor pijn kan zorgen maar ook voor veel bacterien in het lichaam die via het ontstoken tandvlees in het lichaam gaan circuleren. Deze bacterien lopen in het hart en in de nieren vast en kunnen hier voor problemen zorgen. Bij mensen is het bijvoorbeeld al bewezen dat degene met een slecht gebit veel meer kans hebben op nier en hartfalen. Katten eten meestal wel door omdat dit de eerste levensbehoefte is. Wij horen echter terug dat katten na een gebitsbehandeling veel vrolijker zijn en het gebit ineens weer volledig gebruiken.
4. Hoe gaat een gebitscontrole in zijn werk? En wanneer besluiten jullie dat een gebit gereinigd moet worden?
Een dierenarts kijkt naar het tandvlees, de tandplak en kijkt of er tanden los zitten of een verdenking hebben van een gaatje. Vervolgens wordt er naar het hart en de longen geluisterd om te kijken of de narcose een eventueel extra risico kan hebben. Daarna wordt een prijsindicatie gemaakt en meegegeven. Tevens wordt er advies gegeven om tandplak te voorkomen en het gebit na de behandeling te onderhouden.
6. Wat kost een gebitsreiniging gemiddeld?
Het tandsteen verwijderen en polijsten van een kattengebit onder narcose inclusief narcosebegeleiding, pijnstilling etc kost rond de 100 euro. In februari is het maand van het gebit, dan geven we hier altijd 10% korting op. Eventueel komen hier nog extracties bij die tijdens de gratis gebitscheck ingeschat worden en qua prijs besproken worden.
7. Moet een kat onder narcose wanneer een gebit gereinigd moet worden? En kun je vertellen wat jullie dan precies doen?
Ze moeten volledig slapen om het gebit goed schoon te maken. Wij hebben net als een mensen tandarts een dentale boorunit met scaler en boortjes. Eerst wordt al het tandsteen weggehaald. Vervolgens wordt er gesondeerd: er wordt gekeken welke wortels nog intact zijn en waar er mogelijk gaatjes of pus zit achter een tand. Eventuele extracties vinden dan plaats. Daarna wordt het gebitje helemaal gepolijst om een glad oppervlak te krijgen zodat bacterien zich niet zo goed meer kunnen nestelen.
8. Heeft een kat pijn na een gebitsreiniging? Zo ja, geven jullie pijnstilling mee?
Indien er alleen tandsteen weggehaald wordt, heeft een kat hier geen last van wanneer hij wakker wordt. Bij extracties van tanden verdoven wij lokaal net zoals een tandarts (dit werkt 3 uur), maar geven wij ook een pijnstilling prik die 2,5 dag werkt.
9. Hoe kunnen wij als kattenbezitters zelf gebitsproblemen herkennen?
Gebitsproblemen kunnen zijn stank uit de bek, rode randjes rondom de tanden, dubbele tanden na 6 maanden leeftijd, moeilijker eten, liever zachtvoer eten.
10. En wat kunnen wij doen om het gebit in goede conditie te houden? Is er bepaalde voeding te adviseren?
Droge brokken zijn beter voor de tandjes. Verder bestaan er speciale dental brokken en zijn er verschillende poeders voor over het eten om tandsteen weg te houden. Wij kunnen daar tijdens de gratis gebitscheck uitgebreid advies in geven.
Dankjewel Sandra dat je mee wilde werken aan dit interview!
Dierenkliniek Almere-Stad
DierenkliniekAlmereStad.nl
Grootzeil 222
1319 DE Almere
Noorderplassen-West
info@dierenkliniekalmerestad.nl
Bezoek ook eens de Facebookpagina van Dierenkliniek Almere-Stad
Lees ook deze blogs:
De Pers – Deel 1: Kennismaking en dierenarts bezoek
Katmint valeriaan en Catnip – Review
5 Redenen om GEEN Furminator te kopen
Like PerfecteKat.nl op Facebook!