Snuffelmat / Snuffelkleed DIY via Pinterest

*Tromgeroffel* DE snuffelmat! Ken je de snuffelmat nog niet? Foei! Het begint nu echt een hype te worden en op Pinterest heb ik al hele mooie exemplaren voorbij zien komen.
Wist je trouwens dat ik ook te volgen ben op Pinterest? Vorige keer maakte ik een verstop plek van een kartonnen doos en een T-shirt. Ik keek enorm uit om deze creatieve uitdaging aan te gaan, lees snel verder hoe jij zelf ook een snuffelmat kan maken! Ook zeer geschikt voor honden. Deze DIY is extra speciaal aangezien ik er een YouTube video bij heb gemaakt! Hierin vind je een filmpje met uitleg.

Deze keer: De beroemde snuffelmat

Maar wat is in godsnaam een snuffelmat zul je denken wanneer je er nog nooit van gehoord hebt. Het is een mat (duh) waar fleece stroken aan vast zijn gemaakt. Tussen deze stroken leg je droogvoer en hierdoor moet jouw kat of hond dus echt “snuffelend zoeken” naar het eten. Het is dus echt een soort braintraining. Je kunt verschillende soorten matten gebruiken heb ik gezien, bijvoorbeeld een rubberen voetenmat of een gootsteen mat. Wanneer een kat moeite moet doen voor voer prikkelt de zintuigen, zorgt het voor meer beweging en gaat verveling tegen.
Maar is het makkelijk te maken? Hoelang ben je bezig? Ik ga het voor jou uitvinden!
Op Pinterest zie je de meest kleurrijke modellen:
Snuffelmat
Foto via: Pinterest

Hoelang ben je bezig?

 • Wanneer je aan één stuk doorwerkt denk ik dat je in een uurtje klaar kan zijn.
 • Wat heb je nodig?

 • Fleecekleed
 • Schaar
 • Gootsteenmat, ik kocht deze bij de Blokker voor € 5,99
 • Voor de grotere honden kun je bijvoorbeeld een grote rubberen deurmat met gaten gebruiken. Dan heb je echter wel 2 of zelfs 3 fleecekleden nodig!

 • Geduld 😉 want je bent dus wel even bezig!
 • Snuffelmat
  snuffelmat

  Hoe maak je het?

  1. Vouw het fleecekleed helemaal uit op de grond en knip lange repen van ongeveer 5 cm breed.
  snuffelmat

  2. Knip vervolgens de repen in kortere stroken. Ik heb stroken gemaakt van ongeveer 20 cm lang, maar je kunt ze ook langer laten. Net wat jij mooi vindt. Ik heb trouwens bijna het hele kleedje opgeknipt, dus je hebt heel wat stroken nodig!
  snuffelmat

  3. Nu kun je de fleece stroken gaan knopen. Pak een strook, vouw deze dubbel. Haal dit met de gevouwen kant van boven naar beneden door een gaatje.
  Snuffelmat

  4. Haal het strookje vervolgend weer omhoog door een naastgelegen gaatje.
  Snuffelmat

  5. Nu heb je een “lus” en twee losse delen. Haal de losse delen door de lus en trek stevig aan.
  matklein8

  snuffelmat
  Onderkant:
  snuffelmat

  6. En nu is het een kwestie van doorgaan tot de hele mat gevuld is. Ik heb zelf in een cirkel gewerkt en dan steeds weer een rij naar binnen. Ik ben zelf erg tevreden over het eindresultaat! Je kunt ook met verschillende soorten fleecekleedjes werken en er dan een patroon in maken. Nu heb ik vals gespeeld en een kleedje gebruikt (Had ik nog liggen) met een streep motief. Net zo leuk al zeg ik het zelf, en veel makkelijker!
  Onderkant:
  snuffelkleed
  Bovenkant:
  snuffelmat

  Wat vinden Jip en Bo ervan?

  Hoe Jip en Bo op de snuffelmat reageren is goed te zien in de video! Het is een groot succes! Bo wilt zelfs liever van de mat eten dan uit zijn bakje. Het is een absolute aanrader om dit kleed te maken! Je kunt eindeloos varieeren met kleuren fleece, dus helemaal naar jouw smaak te maken. Ik ben fan en mijn katten nog veel meer!
  matklein9999

  snuffelmat

  Volg jij PerfecteKat.nl al op Facebook?

  Natural Greatness Natuurlijk Kattenvoer

  Vergelijkbare berichten