Wintervilt? Waarom sommige kattenvachten in de winter vervilten.

Wintervilt? Mijn agenda staat altijd bomvol in januari en februari. Helaas moet ik elke dag vaak katten volledig scheren. Maar hoe komt het dat juist deze tijd van het jaar zo druk is?

Eigenlijk is het geen hogere wiskunde waarom vachten in de winter razendsnel in de klit kunnen vliegen. In de zomer kun je last hebben van zomervilt. In deze blog geef ik je meer uitleg over wintervilt!

vilt kat

Dikkere vacht in de winter

De welbekende “Wintervacht” Oftewel: Vachten worden dikker in de winter. De kat heeft in de zomer een dunnere vacht, een deel van de haren zitten namelijk in een rustfase. Zodra de koudere dagen om de hoek komen kijken, krijgen de haren in de rustfase een seintje en gaan aan de slag.

Hierdoor komt er een lekker warme wintervacht te voorschijn. Deze heerlijk warme vacht zorgt dat de kat comfortabel is tijdens de koude dagen.

Verwarming en statische vachten

De verwarming staat te loeien! Misschien heb je zelfs wel een houtkachel in huis. De lucht is hierdoor droog in huis. Het resultaat is een vacht die snel statisch is.

Statische vachten hebben de neiging om samen te kleven en klitten liggen hierdoor op de loer.

De vacht slijt en wordt daardoor broos

Naarmate de winter voorbij gaat, slijt die dikke wintervacht. Slijtage betekent een broze vacht. En dat kan bij klitgevoelige katten nét het omslagpunt zijn om razendsnel in de klit te vliegen. Of erger: de vacht kan vlot dan vervilten.

Wintervilt

Schaam je niet! Schakel hulp in!

Zitten er klitten in de vacht die je er zelf niet uitkrijgt? Of is de vacht vervilt? Neem dan contact op met een katvriendelijk en vachtbesparend kattentrimmer. Deze vind je via: Kattentrimsters.nl Alle trimmers op deze site werken katvriendelijk en vachtbesparend. Daarnaast leggen ze je graag uit hoe je in de toekomst vervilting kunt voorkomen en je thuis je kat kunt verzorgen.

Wintervilt
Huisdierexpress.nl

Vergelijkbare berichten