Wat te doen bij een loslopende kat op straat?!
Goede bedoelingen die verkeerd uit kunnen pakken. We werken binnen onze opvang voornamelijk met zwerfkatten. Maar is iedere kat die je buiten ziet ‘zwerven’ meteen een zwerfkat? Uiteraard niet.
Voorzichtigheid is dus aangeraden in het benaderen van buitenkatten. Voor je het weet veroorzaak je (onbedoeld) een probleem dat er niet was.
Ik heb het al enkele keren voorbij zien komen.
Een kat, jaren vermist, die heel dicht bij huis bij iemand anders gezeten blijkt te hebben. Dit komt dan meestal aan het licht als de kat wat gaat mankeren. De tijdelijke verzorger(s) willen de rekening van de dierenarts niet betalen en pas dan komen dierenambulance of dierenopvang in beeld.
De situatie ontstaat heel makkelijk door kattenliefhebbers die in de eerste plaats goed willen doen voor het dier. Ze zien een onbekende kat buiten en geven hem te eten. Dit is misschien begrijpelijk, maar zeker af te raden. Stel dat de kat een ziekte heeft en dieetvoer moet krijgen? Maar ook kan hiermee een basis gelegd worden om een kat weg van huis te ‘lokken’.
Een kat vindt het eten wat ze elders krijgen misschien wel lekkerder dan thuis. Of is een veelvraat die komt bedelen voor meer dan enkel thuis te halen is. Zulke katten kunnen door ze eten te geven gemotiveerd worden om steeds vaker en langer langs te komen. Zonder dat een eventuele eigenaar daarvan op de hoogte is, die zijn of haar kat ondertussen vast mist. Het beste is dus: voer vreemde katten niet zomaar!
Het is aan een kat wel te zien wanneer deze snel extra verzorging nodig heeft. Neem in zo’n geval contact op met de lokale dierenambulance, opvang of Amivedi. Zij zullen je adviseren of het wel of niet verstandig is om een kat te gaan voeren. Ook kunnen ze komen om een chipcheck te doen waar een kat thuishoort. Bij Stichting Amsterdamse Zwerfkatten hebben we bijvoorbeeld een netwerk van vrijwilligers in diverse stadsdelen die voor dat soort doeleinden een chipreader hebben en redelijk snel ter plaatse kunnen zijn.
Ziet een kat er verzorgd en gezond uit maar maak je je toch zorgen omdat je de kat vaker ziet? Je kunt beginnen door een foto te maken en navraag doen in de buurt. Dit kan via (online) buurtgroepen, of uiteindelijk zelfs via posters of briefjes. Is het vermoeden uiteindelijk sterk dat de kat op de verkeerde plek rondzwerft is het ook weer het beste om eerst een melding te doen en te overleggen voor er overgegaan wordt tot voeren.
Voor jonge (zwerf)kittens zit het net wat anders. Hierbij is het helemaal belangrijk om ze met rust te laten en met spoed de lokale dierenambulance e.d. in te seinen. Het lijkt misschien leuk om ze op te zien groeien, maar voor hun overlevings- en socialisatie kansen kan het funest zijn om zelf maar wat te proberen. Het kan de moederpoes (als die er nog is) wegjagen als het nest aangeraakt wordt.
Deze gastblog is geschreven door Patrick Schellen, vrijwilliger bij Stichting Amsterdamse Zwerfkatten. Voor meer informatie over de stichting lees (digitaal) het magazine Swieber. Wil je de stichting steunen met een donatie? Heel erg bedankt alvast! De diverse donatie opties zijn ook te vinden op
www.saz.amsterdam
Lees ook deze blpg!
GASTBLOG PATRICK: Socialisatie bij Stichting Zwerfkatten Amsterdam?
Even voorstellen: Mijn katten – Jip, Ted en Billy – Incl. Video!
GASTBLOG Patrick – Pittige tante Moortje – SAZ Amsterdam