Waarom katten aankleden dierenmishandeling is!

Halloween staat voor de deur… blijkbaar een populair moment om katten aan te kleden…
Mijn nekharen staan weer eens recht overeind en ik MOET hier een blog over schrijven. Katten aankleden…. halloween, verjaardag van de kat, kerst of welke gelegenheid dan ook. Blijkbaar allemaal redenen om katten een pakje aan te trekken. Maar is dat leuk voor de kat of alleen voor het baasje? In deze blog ventileer ik mijn ongezouten mening!

Kattenkleding

Waarom ben ik zo geïrriteerd?

De aanleiding voor deze blog gaat over een niet nader te noemen Instagrampost die ik kort geleden zag. Ik zal geen namen noemen, want ik wil niet dat deze persoon vervelende reacties ontvangt, maar laten we zeggen dat deze account zich uitlaat als een kattendeskundige. Nu ben ik verder fan van het account, want het plaatst ook hele goede filmpjes, foto en info. Maar nu schrok ik toch…

De betreffende account vroeg of katten aankleden katvriendelijk is. En meende onder andere dat dit best kan als de kat het toelaat en dat het nodig kan zijn tijden kou, warmte en regen. Ook beweerde dat account dat je het langzaam aan moet aanleren om kleding te dragen. Deze account plaatste een bericht van een kat met een koltrui aan, van een merk wat blijkbaar deze trui had opgestuurd. Dus ik doe wel even de aanname dat deze account kleding promoot in eigen belang vanwege gratis gekregen spullen…

Ter info: Ik krijg wekelijks aanvragen van dergelijke accounts om hun kattenkleding te promoten. En ja, daar zou ik geld mee kunnen verdienen. Maar ik ga mijn bedrijf daar niet aan koppelen en mijn antwoord is altijd hetzelfde: “Ik promoot geen kattenkleding!” en “Katten kleding aantrekken is kattenmishandeling!”.

kattenkleding

Waarom dit klinkklare onzin is

Worden ijsberen aangekleed tegen kou en regen? Krijgen leeuwen een jasje aan tegen de warmte? Nee toch? De kattenvacht is perfect ontworpen om kou, warmte en regen tegen te houden. Ze hebben geen kleding nodig!

Een vacht werkt als een thermosfles. Die reguleert zelf de temperatuur van het lichaam en beschermt de tere huid. Het is dus kolder om daar een “grappig kleedje” over aan te trekken. Qua gezondheid is er geen reden om katten kleding aan te trekken.

kattenkleding

“Ja maar, het is even voor de foto!”

Dus omdat jij een foto wilt maken, moet jouw kat een muts op, jasje aan, of sjaaltje om? Dat is toch helemaal niet eerlijk? Geen enkele kat vraagt erom om aangekleed te worden. Het heeft geen meerwaarde en de kat heeft er geen enkel voordeel aan. Dus ook niet even voor een foto.

kattenkleding

“Ja maar, mijn kat vindt het leuk!”

Oja? De kat maakt je wakker om kleding aan te trekken? De kat zit ongelukkig en zielig in een hoekje als het geen kleding draagt? Ze haalt naar je uit als je haar zonder kleding laat lopen? Nee toch?

Mensen behandelen en interpreteren kattengedrag soms alsof het mensen zijn. “De mens heeft het koud en trekt een jas aan. Of wij hebben het warm en moeten slippers aan en juist een jas!” Katten zijn geen mensen. De vacht van een kat is niet te vergelijken met een kattenvacht.

kattenkleding

“Leuke strikken en gehaakte halsbanden zijn een geweldige outfit voor een kat!”

WAAROM! Ik voel dat ik bijna door je beeldscherm heen wil schreeuwen hoe belachelijk ik dit vind. Ik zie gehaakte sjaaltjes voorbijkomen met bloemen motieven. Gezellige strikken op de koppen en haarbanden voor katten. Ik begrijp dit simpelweg niet. Jij wel?

Gehaakte kleding brengt ook nog eens het risico met zich mee dat katten er met hun nagels in blijven hangen, met alle gevolgen van dien. Een kat vraagt echt niet om deze snuisterijen en rommel. Een kat heeft geen outfit nodig!

kattenkleding

Ja maar de kat heeft het koud als ik met hem ga wandelen!

Hele koude winters zijn inmiddels schaars in Nederland. Een kat mét vacht zal het niet snel koud krijgen als deze buiten wandelt. Maar als het dan toch onder de 0 graden komt, en de kat heeft een dun vachtje, dan zou de kat het koud kunnen krijgen. je hoort het, dit is zeer uitzonderlijk. Mij rijzen meerdere vragen…

Als de kat bibbert, is dit vanuit kou of vanuit angst. Katten bibberen en beven namelijk voornamelijk vanuit angst. En als het dan toch al vriest buiten, waarom zou je dan met de kat gaan wandelen buiten?

Waarom dit schadelijk is om te verspreiden

Ik blijf mij verbazen dat zogenaamde “catlovers” beweren dat katten aankleden prima is. Het betreffende account wat mij heeft getriggerd tot deze blog, beweert zelfs dat je de kat moet laten wennen aan kleding en natuurlijk de kat niet moet dwingen. Maar je moet dus wel eerst de kat proberen kleding aan te trekken en dan maar moet kijken hoe de kat reageert?

kattenkleding

Ik heb inmiddels 1000den kattenbaasjes ontmoet. En geloof mij, het ene kattenbaasje denkt dat je de kat “even stevig vast moet houden” omdat jij “de baas” bent. Het andere kattenbaasje vindt alles zielig. Hoe kun je als catlover adviseren om het even aan te kijken of een kat het toelaat. Hoeveel een kattenbaasje ook houdt van hun kat, geen enkel baasje mag je motiveren om de kat aan te kleden.

kattenkleding

Stop gewoon met het aankleden van katten! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, kap ermee!
Besteed je geld aan iets anders, zoals voerspellen of goed voer. Jouw kat is veel mooier zonder kleding op een foto.

Zijn er uitzonderingen?

Je verwacht het misschien na deze uitgesproken blog. Maar er zijn wel uitzonderingen en nee dan bedoel ik niet om een gezellige muts op te zetten.

Sphinx
Het klopt zeker dat je katten zonder haar moet beschermen tegen UV straling en kou. Zoals je misschien begrijpt zie ik nooit Sphinxen op mijn trimtafel haha! Maar ik ken wel mensen met dit ras in huis en deze katten kunnen dus wel degelijk baat hebben bij een jasje ter bescherming.

Medische redenen
De kattenkliniek die ik ken maakt nooit gebruik van pakjes bij medische oorzaken. Maar er zijn genoeg dierenartsen die dat in sommige gevallen, bijvoorbeeld na een operatie, wel adviseren. Ook dit is dus een uitzondering om tijdelijk de kat even een “medisch jasje” aan te trekken.

kattenklleding

Lees ook deze blogs!

Is een kat erbij altijd een goed idee? PerfecteKatCast #2
Katje pesten op social media? PerfecteKatCast #1
Hoeveel kattenspullen heb ik in mijn salon? INCL VIDEO!
HELP! Mijn kat verhaart verschrikkelijk! 10 tips om de rui periode te overleven!

Vergelijkbare berichten