Waarom ik nooit meer huisbezoeken ga doen!

Uiteraard doe ik al een tijdje geen huisbezoeken meer. Maar nu heb ik definitief besloten dat ik dat ook na de lockdown niet meer ga doen.
Sinds Corona ons landje binnenliep in maart 2020, ben ik gestopt met huisbezoeken.
In deze blog leg ik uitgebreid al mijn redenen uit waarom ik huisbezoeken ook niet meer ga oppakken. Wel blijf ik natuurlijk bij alle dierenartsen trimmen waar ik een samenwerking mee heb!

huisbezoeken

Fulltime kattentrimster

Zoals sommige van jullie wel weten, voer ik mijn werkzaamheden als trimster fulltime uit. Het is dus mijn belangrijkste bron van inkomsten.
Mijn kracht lag dat ik bij mensen thuis kwam. En dat heb ik ook met veel plezier gedaan al die jaren.
Ik heb zoveel geleerd, over katten gedrag, maar ook hoe ik ook de meest “lastige” katten toch getrimd kon krijgen.

rui

Hoe zagen mijn dagen eruit?

Vol overgave ben ik mijn bedrijf gestart. Niks was te gek en ik nam natuurlijk alles aan. Daardoor kon ik na 2 jaar mijn andere partime baan opzeggen en fulltime als kattentrimster werken. Een droom die uitkwam.

Op een gegeven moment was het zo druk dat ik van smorgens vroeg tot soms wel 11 uur savonds op pad was. Weekenden, avonden, de meest gekke tijden deed ik huisbezoeken. Ik leefde vanuit mijn auto. Daar lunchde ik of at ik mijn avondeten. Hele dagen was ik onderweg. Van Amsterdam, Friesland, Utrecht, den Haag, alle uithoeken bezocht ik en ik vond het prachtig.

Maar… de boog stond altijd gespannen. Daarnaast had ik een webshop, wilde ik mijn socialmedia bijhouden en mijn YouTube kanaal een boost geven.
Je kunt je misschien voorstellen dat ik altijd gestresst was. Weinig prive meer kon doen en als ik dan savonds thuis kwam, was ik alsnog bezig met werk.

En toen kwam Corona…

Daar zag ik mijn keiharde werk ineens instorten… want huisbezoeken zijn natuurlijk totaal onverantwoord. Ik deed gemiddeld 8 a 13 huisbezoeken op een dag. Ik moest er niet aan denken dat ik misschien het virus ergens opliep en vervolgens aan alle volgende klanten doorgaf.

Dus er moest een oplossing komen! Gelukkig had ik inmiddels 4 klinieken waar ik mee samenwerkte. Echter waren dat lang niet genoeg dagen om alle katten te helpen.
Ik bekeek mijn logeerkamer nog een thuis en dacht… dit wordt mijn eigen salon!

huisbezoeken

Pop up trimsalon

Mijn logeerkamer heb ik helemaal leeggetrokken. En gaandeweg helemaal opgeknapt. Het begon als een pop up contactloze trimsalon. Dus een tijdelijke oplossing.
Maar het begon te lopen. Het voelde eerst wel gek om vanuit huis te werken. En klanten mochten er ook niet bij blijven.

Inmiddels is het zo een prachtige salon geworden en zo een fijne plek om te werken.
Katten kijken vanuit een groot raam op de 3e verdieping uit op een parkeerplaats waar vanalles gebeurd. Vogels vliegen voorbij en er is altijd iets te zien.

Nieuwe inzichten

Ik vind het lastig om toe te geven. Want ik was groot fan van bij mensen thuis trimmen…
Inmiddels is mijn mening daarover veranderd. Het verschil is zo groot, dat ik daar niet meer omheen kan. Katten die ik jaren in hun eigen huis had getrimd, waren ineens makkelijker te trimmen. Ze hadden minder de behoefte om te vluchten.

2019

Kat in eigen huis weet de vluchtroutes

Je kunt je voorstellen dat een kat in zijn eigen huis vertrouwd is. Ze weten precies waar de vluchtroutes zijn.

Vooral extreem angstige katten doen er alles aan om van tafel te komen.
Hoe vaak ik niet katten onder een bank vandaan heb moeten halen of de halve huisraad heb moeten verschuiven om de kat maar te pakken… zijn niet meer op 1 hand te tellen.

Achteraf gezien enorm stressvol voor de kat. En ja, het lukte altijd wel. Maar inmiddels is mijn mening hierover veranderd. Juist hele bange katten, kun je vriendelijker trimmen in een vreemde omgeving. Je tast ook hun veilige leefomgeving niet aan met een stressvolle ervaring zoals een trimbehandeling. Thuis blijft een veilige plek voor de kat.

zomer

Maar de kat moet toch in het mandje?

Yes, de kat moet inderdaad even in een mandje en een autoritje meemaken.
Maar wist je dat wij mensen vaak meer gestresst zijn hierover dan de kat zelf?

Wij maken ons al zorgen over de kat in het mandje krijgen. En dan ook nog eens een constant miauwende kat tijdens het autorijden. Vervelend! Echter weet ik dat zodra de kat het mandje uit is, de stress snel zakt en weinig meer aan de hand is.

Ja, het levert misschien even stress op, voor jou en de kat. Maar de verschillen met het gedrag op de trimtafel is voor mij zo groot, dat ik in belang van de kat heb besloten nooit meer huisbezoeken te doen.

Er zijn van al die 100den katten die ik inmiddels in mijn salon heb ontvangen, slechts 2 katten die beter in hun eigen huis getrimd konden worden. Deze verwijs ik graag door naar trimsters die na Corona wel weer huisbezoeken gaan doen.

Hier vind je een blog met tips hoe je je kat stressvrijer kunt vervoeren!

Zonder eigenaar erbij?

Nu mochten van mij eigenaren al nooit meehelpen met trimmen. Geen pootjes vasthouden. Geen nekvellen pakken. Geen speeltjes in het gezicht van de kat drukken.

Alles was negatieve afleiding en hielp juist niet mee tijdens het trimmen. Ik had mijzelf dus al aangeleerd om zonder hulp te trimmen. Deze skill kwam goed uit, want nu ik toch contactloos ging trimmen, was dat geen probleem.

Maar nu komt nog een nieuw inzicht. Ook daar zag ik een groot verschil in gedrag van de kat op de trimtafel.

Het merendeel van de eigenaren is zelf meer gespannen voor een trimbehandeling dan de kat zelf. Nee daar bedoel ik echt niet alle eigenaren mee. Maar het grootste deel wilt goed bedoeld toch meehelpen of iets doen, al is het maar (heel nerveus) de kat aaien. Druk door het huis lopen of de hele tijd vragen stellen.

De kat voelt de spanning van de eigenaar. Hierdoor raakt de kat onnodig in de stress.

Dus zonder eigenaar trimmen bevalt mij heel erg goed. Gelukkig heb ik natuurlijk de nodige vlieguren en vertrouwen opgebouwd. Hierdoor durven eigenaren hun kat bij mij af te geven. Daarnaast maak ik altijd een video voor de eigenaar hoe de behandeling verloopt.

FAQ

Video

Ik behandel elke kat alsof het mijn eigen kat is. En dat probeer ik ook terug te laten komen in de videos die ik maak voor de eigenaar. Misschien heb je ze wel eens voorbij zien komen op social media. Want soms mag ik videos delen van de eigenaren.

Overspannen?

Zoals je hebt kunnen lezen… ik was voorheen altijd onderweg. Nu ik terugkijk denk ik: “Meid.. HOE heb je dat volgehouden?!” Nou, dat was natuurlijk de passie voor mijn werk en om mijn bedrijf een succes te laten worden!
Echter weet ik nu dat het niet helemaal gezond was. Lange dagen, tot diep in de nacht nog mails beantwoorden, blogs schrijven, nieuwe plannen maken. Achteraf gezien was ik eigenlijk altijd lichtelijk overspannen.

Efficiënter werken, minder reizen

Door de Coronamaatregelen kwam ik erachter dat als ik de katten naar mij toe liet komen, ik veel efficiënter kon werken.
Tussen de klanten door kon ik aanvragen beantwoorden, mijn website bijwerken en nieuwe plannen uitwerken.

Dat lukt natuurlijk niet als je constant in een auto zit. Daarbij kwam de ellenlange reistijd die ik moest vrijhouden tussen de afspraken door.

Nu kan ik meer katten helpen, meer gedaan krijgen op een dag en zijn de wachttijden korter. Plus een hele belangrijk voordeel: ik had zelf meer rust. Een privéleven zoals iemand hoort te hebben. Ik merk dat ik minder gehaast ben, beter slaap en minder stress heb.

Geen huisbezoeken meer!

Begrijp mij niet verkeerd. Ik motiveer beginnend trimsters vooral om huisbezoeken te doen. Je kunt daar enorm veel van leren. Met een relatief kleine investering kun je een eigen bedrijf starten.

Voor mij werkt het niet meer. In belang van de katten heb ik besloten dat ik helemaal stop met huisbezoeken. Dat ik zelf hierdoor minder stress heb, is natuurlijk een fijne bijkomstigheid!

Mijn trimsalon in Almere-Haven blijft ook voor altijd contactloos. Dit bevalt heel erg goed. Bij klinieken kun je er na de lockdown waarschijnlijk wel weer bij blijven.
Ik wil alle kateigenaren heel erg bedanken voor het vertrouwen.

Houd jezelf veilig en gezond!

Veel liefs,

Desiree

Update

Ik heb sinds november 2021 een gloednieuwe trimsalon en winkel aan Kerkgracht 7 te ALmere-Haven!

Vergelijkbare berichten