Vachtverzorging: Wat kun jij zelf doen?

Er zijn nog al wat verschillende adviezen merk ik betreft de vachtverzorging van een kat. Wel of niet elke dag kammen? Wat voor borstels kun je het beste gebruiken? Wat kun je doen om viltvorming te voorkomen? Moet je een kortharige kat ook kammen? Wat kun je doen tegen de rui?
Vragen vragen vragen…. Graag geef ik in deze blog antwoord op deze vragen over vachtverzorging! Daarnaast is deze pagina een mooi geheugen steuntje voor mijn trimklanten, zij krijgen deze adviezen altijd van mij mee, maar het is wel fijn om alles nog even na te lezen.

Hoe vaak moet ik mijn kat kammen?

Katten kun je eigenlijk simpel gezegd verdelen onder twee groepen qua vachtverzorging: langharig en kortharig.
Vachtverzorging

Kortharig
Het mag voor zich spreken dat een kortharige kat, veel minder vachtverzorging nodig heeft. Deze kan de vacht vaak makkelijk zelf verzorgen. Ik adviseer om met een grove kam eens per week á twee (in de ruiperiode) weken de kat te kammen. Met een grove kam kun je makkelijk de losse haren eruit kammen zonder de kostbare onderwol te beschadigen. Heb jij trouwens deze blog al gelezen over waarom de onderwol voor een kat waardevol is? Wanneer een korthaar trouwens wel een vervilte vacht krijgt, is er bijna altijd meer aan de hand en raadzaam om een dierenarts in te schakelen.

Langharig
Langharige katten lopen meer risico op klitjes en vervilting. Een klein klitje kan soms binnen een mum van tijd uitgroeien tot vervilting. Vervilte delen zijn vaak niet meer uit te kammen, daarom is het belangrijk om dit voor te zijn. Voel elke dag of om de dag, tijdens het aaien van de kat, of er ergens een (beginnend) klitje zit. In dit stadium is het vaak nog makkelijk uit te pluizen met de handen of het puntje van een grove kam. Vergeet ook de “broek” niet en onder de oksels, dit is namelijk vaak een plek waar snel klitvorming ontstaat. Is de klit toch te groot? Probeer deze dan voorzichtig eruit te knippen met een schaar met afgeronde punten, verklein je de kans op inknippen. Doe dit alleen als de kat enigszins mee werkt!

Vachtverzorging: welke kammen wel en welke niet?

Wanneer je een dierenwinkel binnen loopt of in een webshop zoekt, zal je een flink scala aan borstels en kammen tegenkomen.
Do’s
Ik ben groot voorstander van grove kammen, ideaal voor zowel langharige als kortharige katten. In de rui periode kun je makkelijk de loszittende haren verwijderen. Wist je dat je deze kam ook bij mij kunt aanschaffen voor slechts € 5,00?
Vachtverzorging
Ook de zogenaamde “slickerkam” is favoriet van mijn katten, het doet geen pijn en vaak vindt de kat het lekker om mee gekamd te worden.
vachtverzorging

Dont’s
Eigenlijk word ik er een beetje verdrietig van dat dierenzaken nog steeds de fameuze Furminator adviseren. Heb je er 1 in huis? Gebruik hem dan op het tapijt om haren te verwijderen, niet op jouw kat! Je kunt de Furminator zien als een soort scheermesje, het snijd letterlijk alle haren af, ook de dekharen! Tweede no-go is een ontwoller, gooi maar direct weg als je deze in huis hebt. Het resultaat van beide kammen is hetzelfde: heel veel haar van de kat verwijderen. Dit lijkt prachtig, maar hier stimuleer je alleen de haargroeicyclus en beschadig je de vacht. Dit geldt trouwens ook voor alle soorten rubber borstels! 1, 2, weg ermee!
Vachtverzerging

Wat kan je doen aan vachtverzorging in de rui?

Wij catlovers weten het allemaal, het enige nadeel aan een kat is de rui. Naast de tips die je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er zeker trucjes om het aantal haren in huis te verminderen tijdens de rui.

Microvezel doekje
Dit is echt de tip van de eeuw! Met een lichtvochtig microvezel doekje regelmatig de kat aaien, hiermee haal je alle loszittende haren gemakkelijk van de kat. Ideaal en zowel geschikt voor langharige als kortharige katten.
vachtverzorging

Voldoende luchtvochtigheid in huis
Wij vergeten vaak de luchtvochtigheid in huis, waar onze binnen kat leeft. Vooral statische vachten in de winter, zijn een teken van onvoldoende luchtvochtigheid. Door de luchtvochtigheid te verhogen, zorg je voor minder statische vachten en minder droge kattenhuid. De droge huid kan weer leiden veel ruien. Schaf bijvoorbeeld een luchtvochtiger aan of nog simpeler (en cheaper!): hang waterbakjes aan de verwarming.

Houdt jouw kat niet van kammen?

Maak vooral geen gevecht van vachtverzorging! Vaak hoort de kat al het bekende laadje opengaan waar de kammen liggen en zijn hem al gevlogen. Leg de kam op een plek waar de kat vaak zit, wanneer je dan langsloopt kun je terloops even een kam erdoor halen. Of als jouw kat graag bij je op de bank ligt, leg de kam dan binnen handbereik op de bank. Voel de kat na op klitjes en kam even door om de losse haren te verwijderen. Ook het microvezel doekje is dus een perfecte manier om tijdens het aaien de kattenvacht te verzorgen, perfect voor katten die helemaal niet van kammen houden. Wanneer een kat extreem agressief/bang wordt tijdens het kammen is het aan te raden om een dierenarts in te schakelen, wellicht is er een ander probleem.

Lukt het jou nou echt niet om de vacht te verzorgen? Dan is de hulp van een kattentrimster zeker een idee! 2 tot 4 keer per jaar kan ik je helpen om de kattenvacht in top conditie te houden. Viltvorming wil je namelijk absoluut voorkomen, want meestal is scheren dan de enige oplossing.

Heb jij nog meer vragen over vachtverzorging of wil je een afspraak maken zodat ik jouw kat kom trimmen? Neem dan gerust contact op via info@perfectekat.nl of bel/app naar 06-51691752

Vergelijkbare berichten