Vacht- Huid en Diervriendelijk trimmen
Net zoals er voor ons eigen haar steeds weer nieuwe kapperstechnieken ontwikkeld worden, geldt dat ook voor de kattenvacht. Katten trimmen is een relatief nieuw beroep, ik ben uiteraard heel erg blij dat het is “uitgevonden”. Echter is het trimmen van katten volledig afgekeken van het honden trimmen. Zoals je waarschijnlijk al wel weet zijn het toch echt andere dieren (ja echt waar!), dit betekent een totaal andere vacht, ander stresslevel en dus andere aanpak.
Stress
Een trimbehandeling brengt bij een kat automatisch stress met zich mee. Het reismandje is meestal al stap 1 waar de kat niet graag in gaat, daarna de reis naar een trimsalon. Bij de trimsalon komt het volgende probleem om de hoek: vreemde geuren (vaak van honden die ook op dezelfde plek getrimd worden) en drukte. Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel, zoals speciaal ingerichte kattentrimsalons.
Honden kun je vastzetten met een halsbandje op de trimtafel. De kat vind het maar niets om langer onder dwang gekamd te worden.
De kattenvacht
Dat ziet er spectaculair uit hé? De trimster is klaar met jouw kat kammen en er ligt een gigantische berg met haar. “Zo, dat heb ik gelukkig niet in mijn huis ronddwarrelen!” denk je dan, zo dacht ik voorheen ook! Niets is minder waar. Een kat is prima in staat om zijn eigen vacht te verzorgen, scheren, wassen en kammen is over het algemeen niet eens nodig. Wanneer de kat geen vervilte delen of klitten heeft, is het zelfs beter om de vacht met rust te laten.
De rui is een natuurlijke wisseling van de vacht in de winter/zomer periode. Bij de traditionele trimmethode wordt deze natuurlijke vachtwisseling verstoord. Lees hier meer over de onderwol van een kat. En lees hier waarom je jouw kat niet moet ontwollen.
Door met furminators, ontwollers, coatkings en andere materialen de (onder)vacht eruit te kammen raakt die cyclus ontregelt, en dan hebben we het nog niet eens over de huid die kan beschadigen door de scherpe ontwollers. Die laatst genoemde kammen doen vaak ook nog eens pijn bij de kat en zorgen dan weer voor onnodige stress. De cyclus raakt dus in de war en kan zelfs zorgen voor permanente rui. Bij scheren en ontwollen bestaat zelfs het risico dat de vacht helemaal niet meer in de oude staat terug groeit.
Er zijn rassen die door ons gefokt zijn (bv. een Pers) met een enorme ondervacht en niet in staat zijn om zichzelf te verzorgen. Dan is de kans op klitten en vervilting erg hoog. Jij als baas hebt dan de verantwoordelijkheid om op tijd aan de bel te trekken en om bijvoorbeeld een trimster langs te laten komen om de vacht te verzorgen. Echter is ontwollen geen oplossing, de haarzakjes raken hierdoor beschadigd. Hierdoor komt er een slechtere kwaliteit vacht terug en wordt het vilt/klit probleem alleen maar erger. De bergen ondervacht na het trimmen zijn dus absoluut geen geluksmomentje waard en onnodig!
Zoek jij vachtvriendelijke kammen? Klik dan hier.
Scheren en wassen
Als de kat zo erg is vervilt, dan kan scheren soms nog de enige oplossing zijn. Ik scheer alleen de vervilte delen, mits de kat dit überhaupt toelaat. Hetzelfde geldt voor wassen, dit is namelijk vaak absoluut niet noodzakelijk en doe ik alleen als het echt nodig is op advies van een dierenarts.
Zoals je begrijpt is scheren en wassen enorm stressvol voor een kat (Denk ook eens aan de veelgebruikte waskooien..) en tevens risicovol voor de trimmer vanwege de kans op een agressieve/bange kat. Het fenomeen: “Trimmen en scheren van de kat zonder narcose” wordt vaak aangeprezen. Dat klinkt natuurlijk ook super, de kat hoeft niet onder narcose/roesje! Maar een narcose/roesje heeft bij een gezonde kat geen nadelige gevolgen.
Maar hoe weet je of een kat gezond is? Dat weet je pas na een (bloed)onderzoek bij de dierenarts, daarom raad ik dat ook altijd aan voordat er overgegaan wordt op een ingreep zoals scheren. Wist je dat een ongezonde kat scheren zonder sedatie evenveel risico met zich mee kan brengen als met narcose/roesje? Het scheren kan zoveel stress mee brengen dat het zelfs een hartstilstand op de trimtafel als gevolg kan hebben. Een (bloed)onderzoek bij de dierenarts is dus noodzakelijk om die narigheid uit te sluiten!
Vacht- huid en diervriendelijk trimmen
Deze manier van werken is bezig met een inhaalslag qua bekendheid. En dat is goed nieuws! Niet alleen voor ons als trimmers, maar nog beter voor de katten en hun vacht/huid! Ben jij nieuwsgierig geworden naar deze manier van vachtverzorging? Mail, bel of app gerust om een afspraak te maken of vragen te stellen!
Lees ook deze blogs:
Laat jouw kat trimmen bij kattenkliniek Felicare Soest
5 Redenen om GEEN Furminator te kopen
Review: Drinkwell drinkfontein
Volg jij PerfecteKat.nl al op Facebook?