Symposium Agressie bij de kat, door Edupet

Een tijd geleden heb ik mij ingeschreven voor het “Multidisciplinair Symposium KattengedrEdupetag: Agressie bij de kat: Oorzaken en oplossingen, georganiseerd door Edupet te Veenendaal.

 

Ik koos voor dit symposium omdat ik zelf regelmatig katten op de trimtafel heb die op zijn zacht gezegd niet zo blij zijn met een trimbeurt. Zoals sommige van jullie wel weten, staak ik altijd een behandeling wanneer een kat te agressief is. Dit omdat er bijna altijd een medische oorzaak zit achter deze heftige reactie. In mijn blog over vilt kun je hier meer over lezen. Er kwamen zeer interessante sprekers en ik hoopte meer te weten te komen over kattengedrag en agressie. Zaterdag 17 september was het zo ver en sprong ik met veel enthousiasme in de auto naar Veenendaal.

Sprekers van de dag bij Edupet

In totaal waren er 6 sprekers deze dag met elk hun eigen specialisaties. Grote namen in de business kwamen aan het woord.

Maggie Ruitenberg
Maggie is gedragsdeskundige sinds 2005. Zij schrijft voor diverse bladen, is betrokken bij meerdere opleidingen en heeft vaak haar kunde mogen delen op TV en radio. Haar lezing gaat deze dag over agressieproblemen en emoties bij kat en eigenaar.

Drs. Amanda van Grondelle
Zij is dierenarts (en eigenaar) bij dierenkliniek A30 te Ede. Drs. van Grondelle is gespecialiseerd in geneeswijze bij katten. Zij ging ons meer vertellen over medische oorzaken voor agressie bij de kat.

Drs. Valerie Jonckheer – Sheeny
Valerie is naast dierenarts bij haar eigen kliniek Animalytics, specialist gedragskunde. En niet zomaar eentje, Zij heeft als tweede dierenarts ter wereld twee titels op haar naam: Europeam college of enimal Welfare and behavioural medicine en een facto herkenning. Zij sprak over Neurobiologische achtergrond van agressie bij katten en psychofarmaco therapeutische mogelijkheden aan de hand van casuistiek. (pfoew hele mond vol)
Edupet
Drs. Valerie Jonckheer aan het woord (Foto via Edupet)
Drs. Karin van Ewijk
Naast dierenarts is Karin ook gecertificeerd veterinair acupuncturist en chiropractor bij dierenartsenpraktijk Danswijk te Almere. Het onderwerp wat zij behandelde was chiropractie bij de kat.

Dr. Linda van Veen
Linda is dierenarts en gespecialiseerd in acupunctuur mij dieren. Ze behandeld paarden, konijnen en honden. Naast acupunctuur maakt zij gebruik van Chinese kruiden, tuina, en voedingstherapie. Zij gaf ons een kijkje in de werking van acupunctuur bij gezelschapsdieren.

Dr. Liesbeth Ellinger
Zij vertelde ons meer over angsten en agressie gevolgen van narcose op het gedrag van een kat. Liesbeth is dierenarts en heeft een eigen praktijk waar zij dieren homeopathisch behandeld.

Drs. Evelien van der Waa
De hele dag is georganiseerd door Evelien en Maggie. Evelien is homeopathisch dierenarts en oprichtster van Veterinaire praktijkondersteuning voor dierenartsen.
Edupet
Alle sprekers aan het einde van de dag. (Foto via Edupet)

De onderwerpen en lezingen

Maggie Ruitenberg gaf als eerste van de dag een hele interessante lezing. De casus van kat Doekje (briljante naam) was de rode draad van de dag en kwam meerdere malen naar voren bij alle sprekers. Doekje is een kat die de eigenaren aanviel en niet zo een beetje ook. Door middel van filmpjes zagen wij hoe deze kat reageerde.

Ik heb onder andere geleerd dat een kat een controlfreak is en defensief of offensief reageert qua agressie. Defensief komt voort uit angst en pijn. Offensief kan verdeeld worden in redirectie gedrag (de kan windt zich ergens over op en reageert dit ergens anders op af) en impuls gedrag (controle uitoefenen over aandacht).

Nog enkele interessante onderwerpen van de dag, want wist je dat:

  • Je aan de stand van de oren, snoet en ogen kunt zien of een kat pijn heeft?
  • Er medicatie kan worden voorgeschreven door een dierenarts bij agressieve katten om het gedrag te beïnvloeden?
  • Wanneer een kat agressief is, je het beste eerst een dierenarts kan inschakelen om medische oorzaken uit te sluiten?
  • Nadat je bij de dierenarts bent geweest, een kattengedragsdeskundige een helpende hand kan bieden?
  • Agressie voort kan komen uit verveling of veranderingen in huis?
  • Dat er ook geneeswijzen bestaan voor katten op gebied van acupunctuur, homeopathie en chiropractie?

Edupet, mijn indruk van de dag

Ten eerste moet ik direct zeggen dat deze dag tot in de puntjes was verzorgd. Het pand van Edupet is stijlvol ingericht, voldoende parkeerplekken en er werken vriendelijke mensen. De bezoekers waren voornamelijk dierenartsen en kattengedragsdeskundige, maar ook enkele kattentrimsters. Er heerste een fijne open sfeer. Ik kwam ook nog een bekende tegen! Namelijk José Dieker, kattengedragsdeskundige waar ik eerder een blog over schreef.
edupet
Collegezaal (foto via Edupet)

Alle sprekers hebben mij op hun eigen manier geboeid. In de toekomst wil ik zeker meer van dit soort lezingen bezoeken. Nog meer leren over kattengedrag is denk ik goed te gebruiken op de trimtafel. Na de lezingen kregen wij allemaal een certificaat van deelname. Al met al een zeer leerzame dag!
edupet

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Vergelijkbare berichten