Preventief scheren? Wanneer wel of niet?
Preventief scheren. Dat staat helemaal tegen de regels in van vachtvriendelijk trimmen. Maar kattentrimmen is maatwerk…
Ik geloof dat kattentrimmen maatwerk is. Elke kat is anders en behoeft een andere benadering en behandeling.
Het is vaak wikken en wegen, welke aanpak ik ga toepassen. Ik wil zoveel mogelijk vachtbesparend werken. Maar soms kun je niet anders dan de gehele kat scheren. Echter is dat eerder gelukkig uitzondering dan regelmaat en kan ik de gezonde vacht sparen.
Ik werk volgens de vachtvriendelijke trimmethode. Dit betekent dat ik vervilte delen voorzichtig scheer en de rest van de vacht uitkam. Dit levert vaak hele “bijzondere” kapsels op. Met scheren bedoel ik trouwens niet helemaal kaal. Ik scheer dan op 1,5 mm. Kort genoeg om onder vilt door te komen, maar lang genoeg dat er nog een laagje vacht overblijft.
Graag neem ik je mee in deze uitgebreide blog. Zowel interessant voor een kateigenaar én collega kattentrimmer. Ik deel met jou mijn ervaringen. Inmiddels trim ik meer dan 1000 katten per jaar (niet te geloven hé) en durf ik wel te zeggen dat ik zoveel karakters op tafel heb gehad, dat ik redelijk kan inschatten wat het beste is voor de kat. Ik geloof dat een kat mét gezonde vacht een gelukkige kat is. Daarnaast heeft de vacht van de kat wel degelijk een functie.
Geheel scheren voor de leuk?
Allereerst wil ik benadrukken dat je katten niet geheel scheert “voor de leuk”. Als fulltime trimster krijg ik wel 10 afspraakverzoeken per dag binnen. Ik vraag dan altijd wat de reden is waarom ze een afspraak willen maken. Vaak krijg ik als antwoord dat de kat dan last heeft van klitten en/of vilt. Mensen willen veelal expliciet met mij een afspraak, omdat ik vachtvriendelijk en katvriendelijk werk. Dus mensen zijn al voorbereid dat de kat er wellicht een beetje gek uit kan zien na de behandeling.
Maar sporadisch krijg ik verzoekjes om katten geheel te scheren, omdat mensen bijvoorbeeld geen haren in huis willen. Ze schaffen een langharige (veelal dure) kat aan en komen er dan ineens achter dat dat lieve pluizige ding haren in huis achter laat. Ik heb een uitgebreide blog geschreven, deze heet “Doe maar een leeuwenmodel, want dat staat zo leuk!”
In de zomer krijg ik vaak verzoekjes of ik de kat helemaal wil scheren, want dan heeft de kat het niet zo warm. Maar wist je dat je een kat niet hoeft te scheren in de zomer?
Na een uitgebreide uitleg waarom ik een kat nooit onnodig scheer, hoop ik dat de eigenaar overstag gaat en dit de kat niet aandoet. Het welzijn van de kat staat voorop. En een kat voelt zich blijer met een vacht, vooral als deze klit en viltvrij is. Gelukkig kan ik bijna iedereen overtuigen. Ik heb twee keer gehad dat een klant boos werd, omdat ik weigerde een afspraak te maken. Helaas pindakaas, ik weet waar ik voor sta en blijf achter mijn standpunt staan!
Hieronder kun je een uiterst vriendelijke (NOT!) reactie lezen van een eigenaar die het belachelijk vond dat ik haar Maine Coons weigerde te scheren.
Maar er zijn dus wel degelijk uitzonderingen, hieronder benoem ik er 5. Lees je mee?
Uitzondering 1: Medische oorzaak
Het komt zelden tot nooit voor, maar ik heb in mijn trimcarrière, twee keer meegemaakt dat een kat geschoren moest worden wegens een medische oorzaak.
Graag noem ik het voorbeeld van de kat Tabby. Tabby had hele heftige last van haarballen. Zo erg dat het braken soms zo heftig was dat er bloed mee kwam. De eigenaresse is uiteraard naar de dierenarts geweest. Na vele onderzoeken en overleg met de dierenarts, werd geadviseerd om toch eens volledig scheren te overwegen. Ik scheer Tabby nu ongeveer eens in de 6 weken. En het lijkt erop dat dit een positief resultaat heeft op het overmatig braken.
Alleen op advies van een dierenarts zal ik een kat geheel scheren. Heeft jouw kat momenteel last van haarballen? Mijn collega Wendy heeft hier een uitgebreide blog over geschreven, probeer vooral eerst deze tips. Blijven de haarballen aanhouden? Ga dan vooral langs de dierenarts!
Uitzondering 2: De eigenaar
De eigenaar speelt uiteraard een grote rol bij de vachtverzorging. Deze moet natuurlijk de vacht dagelijks checken op beginnende klitten. Maar wat als de eigenaar niet de mogelijkheid heeft om de vacht bij te houden? En dan doel ik op bijvoorbeeld een handicap. Stel deze eigenaar heeft een kat met een snel klittende vacht en deze heeft regelmatig onderhoud nodig om deze klit en vilt vrij te houden. Dan is er dus een probleem!
Maar ook als de eigenaar niet zoveel te besteden heeft. Regelmatige trimbehandelingen en APKtjes kan de eigenaar niet betalen. Wat doe je dan?
Ik denk altijd in belang van de kat. Maar je hebt ook te maken met de eigenaar. Kan deze de moeilijke vacht bijhouden? Hoe vaak is de mogelijkheid om langs te komen om deze vacht goed bij te houden qua kosten?
Bijvoorbeeld: Een vrouw in mijn klantenkring heeft een handicap en een kleine beurs. Echter heeft een Persje in huis wat het nodige vachtonderhoud nodig heeft. De vacht is extreem pluizig en schiet in de klit zodra je er naar kijkt. Maar mevrouw heeft niet genoeg geld voor mijn bezoekjes en kan zelf de vacht niet bijhouden. De enige vriendelijke oplossing voor de kat en voor de eigenaar is dan volledig scheren eens in het half jaar.
De kat hoeft niet onnodig met vreselijk vervilte vacht rond te lopen (lees: dat doet pijn) en de eigenaar kan twee keer per jaar mijn bezoek betalen, doordat ze berekend is op de trimafspraak. In dit geval is het een win win situatie. Hoe graag ik de kat liever met vacht zie en weet dat dit prettiger is voor de vacht.
Uitzondering 3: De stress kat
Het liefst zou ik hebben dat elke kat zelf vrolijk op tafel springt en de trimbehandeling happy ondergaat. Maar helaas blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn. Ik heb enkele katten in mijn klantenkring die ik wel kan trimmen, maar die mijn bezoek geen feest vinden. Echter zijn ze weer niet zo gestresst dat er een roesje nodig is.
Ik noem dit altijd de “randje roesje” katten. Ik krijg het dankzij mijn ervaring dus wel voor elkaar, maar ik weet dat ik ze absoluut geen plezier doe met een regelmatige onderhoudsbeurt.
Bijvoorbeeld: Ik heb kat in mijn klantenkring die aan bovenstaande beschrijving voldoet. Deze kat vind de eerste 5 minuten op tafel heel erg gezellig en daarna slaat hij om. Zijn vacht klit makkelijk en je voelt de gehele vacht altijd vol met beginnende viltplekken.
De eigenaar kan weinig met de kat, slechts 3 minuten kan de eigenaar met een kam aan de slag, daarna gaan de alarmbellen af. Het ligt geheel aan de toestand van de vacht. Is bijvoorbeeld de strook op de rug nog in prima toestand? Dan doe ik mijn best om deze te sparen. Bij de kat die ik beschrijf, is dit niet het geval.
Ik kies er dan voor om de kat geheel te scheren. De eigenaar hoeft de kat dan een hele tijd niet lastig te vallen met kambeurten en ik hoef hem niet te vervelen met mijn bezoekjes. Kat blij, eigenaar blij.
Uitzondering 4: De narcose kat
Dit is met recht gelukkig een uitzondering te noemen. Ik ben gezegend dat ik samenwerkingen heb met dierenartsen in Almere, Soest en Bussum. Hierdoor is het mogelijk om katten die niet thuis te trimmen zijn wegens teveel stress, op een andere locatie te trimmen.
Maar niet alleen om die reden is het fijn om deze fijne trimlocaties te hebben. Het komt namelijk voor dat een kat de trimbehandeling zo eng vindt, dat deze niet veilig te trimmen is. Ik ben tegen dwangmiddelen, houtgrepen en forceren.
Echter ben ik altijd eigenwijs. Als een eigenaar zegt: “de kat is thuis heel lief, maar als je met een kam aankomt, dan is “gevlogen”. Dan zie ik het als een uitdaging. En raad eens, het komt heel vaak voor dat ik de kat prima op een katvriendelijke manier kan trimmen!
Laat ik voorop stellen dat een kat ALTIJD agressief reageert uit angst en wilt dan vluchten. Het is nooit zo dat het maar gewoon een “rotkat” is en mensen aanvalt omdat hij dat grappig vindt. De kat voelt zich in het nauw gedreven. En dan kan een kat verstijven, vluchten of vechten.
De kat die gaat vechten is gevaarlijk. Het boeit ze niet wat ze tegenkomen… een hand, gezicht, hun lieve eigenaar of wat dan ook. Alles om maar te vluchten, bijten, krabben etc. Deze katten herken je vrij snel, zodra ze op de trimtafel staan, gaan ze al door het lint. Ze dulden geen aanraking, ook niet van het baasje en gaan vrijwel direct in de aanval.
Ik moet erbij zeggen dat katten die zo heftig reageren, bijna altijd iets hebben meegemaakt. Mishandeld, veelvuldig bij de dierenarts geweest, verwaarloosd, ex asiel katten of regelmatig herplaatste katten, zijn in mijn ervaring vaak agressiever op de trimtafel.
Maar ook dit soort katten hebben wel eens vachtproblemen, zoals klitten en vilt en zij moeten geholpen worden. Ik ga deze niet met gevaar voor eigen leven in de houtgreep nemen. Vaak zijn de katten al getraumatiseerd en dat zou ik dan alleen maar erger maken.
In dat geval kies ik er voor om in samenwerking met de dierenarts een korte narcose (roesje) toe te dienen. De kat maakt niks van de behandeling mee, heeft geen stress, hoeft niet te worden geforceerd en ik kan zonder gevaar de viltplekken verwijderen.
Echter is dit natuurlijk niet een behandeling die je een paar keer per jaar wilt uitvoeren. Dan kijk ik naar de toestand van de vacht. Lijkt het erop dat bepaalde delen makkelijk klitten of vilten? Dan kies ik ervoor om de kat geheel of vooral de probleem gebieden helemaal te scheren. Ik scheer liever iets rigoureuzer bij dit soort katten, dan dat ik stukjes spaar en dat deze binnen een paar weken alsnog in de vilt zitten. Dan zou ik namelijk binnen korte tijd weer de kat onder narcose moeten scheren.
Uitzondering 5: combinatie van boven, kattentrimmen is maatwerk!
Eigenlijk kun je het misschien al wel in mijn voorbeelden lezen. Ik ben altijd aan het afwegen.. wat is goed voor de kat… hoe is het gedrag… wat kan de eigenaar doen… kan de eigenaar het betalen… hoe is de vacht van de kat? Het is elke dag voor mij weer zoeken, denken, wikken en wegen.
Gelukkig zijn de meeste katten prima thuis te trimmen, zonder al te veel stress en op een liefdevolle, rustige, geduldige en vriendelijke manier. Dan kan ik mij helemaal aan mijn ideale behandelwijze houden en zijn er nul problemen.
Maar bij ongeveer 3% van de vele katten die ik trim, is er een preventieve (gedeeltelijke) scheerbehandeling nodig. Laten we 1000 katten voor het rekensommetje even aan houden. 3% Daarvan is 30 katten per jaar die ik preventief helemaal scheer. En gemiddeld 10 daarvan moeten onder een roesje. Heel weinig dus!
Ik geloof in mijn werkwijze en het katvriendelijk hanteren. De meeste katten zijn thuis in hun eigen vertrouwde omgeving, of desnoods op een andere locatie, prima te trimmen.
Lees ook deze blogs:
YouTube aflevering 13: Interview PetPlan huisdierverzekering.
Review: Stofzuiger Thomas Cycloon Hybrid
Youtube aflevering 12: Dwangmiddelen op de trimtafel?
Like PerfecteKat.nl op Facebook!