|

GASTBLOG Patrick – Pittige tante Moortje – SAZ Amsterdam

Ondanks haar jonge leeftijd heeft Tante Moortje al een turbulent leventje achter de rug. Toen wij met haar in aanraking kwamen, was ze via Marktplaats reeds bij haar derde gezin aanbeland.

Ze was nog niet zo heel lang bij dit laatste gezin, waar ze wel een goede start had gemaakt. De mensen hadden hiervoor al lang een kat met diabetes gehad dus ze waren wel wat gewend. Enkele weken voor dingen mis gingen hadden ze haar laten castreren en hadden ze de dierenarts ook een gezondheidscheck laten doen. Wat dat betreft ging alles goed zou je denken.

Tante Moortje

Aanvallen?

Helaas ging het een aantal weken later flink mis. In twee dagen tijd hebben zich incidenten voorgedaan waarbij ze gezinsleden aanviel en verwondde. De situatie was zo onhoudbaar dat wij een melding binnenkregen met het verzoek haar uit huis te halen, terwijl familieleden elders in huis schuilden.

De betreffende gezinsleden hebben we uit voorzorg aangeraden de huisarts te bezoeken, we wensen ze veel sterkte bij het verwerken van deze nare situatie. Dit soort meldingen krijgen we een aantal keer per jaar waardoor onze vrijwilligers ook voorbereid zijn hoe om te gaan met zulke lastige situaties.

Veiligheid

Eenmaal ter plekke zagen onze vrijwilligers van de ambulance dat ze redelijk dichtbij kwam. Wel ging ze blazen zodra we haar echt wilden benaderen. Omdat het niet duidelijk was waarom ze aanviel, maar het wel duidelijk te zien was dat het er heftig aan toe was gegaan, zijn de collega’s uiterst voorzichtig te werk gegaan. Voor ieders veiligheid, ook voor het dier, willen we zulke situaties uiteraard niet verder laten escaleren. Gelukkig konden we haar relatief makkelijk pakken.

Resocialisatie

Inmiddels zijn we druk bezig met haar resocialisatie. Het is een heel erg knuffelige poes. Maar wel eentje die snel schrikt en dan een blaas naar ons of een andere kat geeft. Springt ze bijvoorbeeld op de vensterbank en zit daar onverwachts een stukje verder een andere kat, krijgt die even een blaas. Reageert die andere kat niet dan gaat ze ook rustig naar buiten zitten kijken alsof er niets gebeurd is.

Verder zien we ook in andere dingen dat ze door alles wat ze heeft meegemaakt erg onzeker is.Ze zal daarom nog tijd nodig hebben om toe te zijn aan herplaatsing, maar we hebben alle vertrouwen dat het goed gaat komen met haar.

Kat kopen op Marktplaats?

Tegelijkertijd zien we nu ook al veel in haar gedrag, wat lang niet ieder huisje geschikt voor haar zal maken. Daarom toch ook de waarschuwing van ons: koop je kat niet op Marktplaats zoals bij Tante Moortje gebeurd is. Neem in plaats daarvan contact op met het asiel. Niet alleen zijn katten dan gecastreerd, gechipt, gevaccineerd en gecheckt door de dierenarts. Ook is er meer zicht op het gedrag van een kat en zullen ze meedenken of je de juiste leefomgeving passend bij het karakter kan bieden.

Wie is Patrick?

Patrick is de nieuwe gastblogger van PerfecteKat.nl en is de schrijver van dit artikel. Wie hij is? “Ik zal mij even kort voor te stellen. Ik ben Patrick, op Instagram beter bekend als de papa van Raptor en Rex. Daarnaast ben ik kattensocialiseerder. Eerst in het Dierentehuis Amstelveen, maar nadat deze tijdens de Coronacrisis sloot ben ik overgegaan naar de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten. In het kort komt het erop neer dat ik met (voornamelijk) schuwe en jonge katten werk om ze aan mensen te laten wennen, zodat ze in een gezin herplaatst kunnen worden.”

Lees ook deze blog!

GASTBLOG PATRICK: Socialisatie bij Stichting Zwerfkatten Amsterdam?
GASTBLOG van Patrick – Muziek voor katten?
Fotoshootmetjekat.nl – Op de foto met je kat? Inclusief video interview!

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Vergelijkbare berichten