Introductie nieuwe kat? – Interview met Marieke van Kattenherplaatsing.nl
Een nieuwe kat bij jouw huidige kat? Dat klinkt gezellig! Maar is dat wel zo? Kies je voor een langzame introductie of direct bij elkaar zetten?
Zoals sommige van jullie wel weten heb ik mei dit jaar helaas mijn lieve kat Bo moeten laten inslapen. Mijn andere kat Jip mistte Bo heel erg. Dus besloot ik om er een kat bij te nemen.
Het was een gok. Ging Jip mijn nieuwe baby vriendje Teddy wel accepteren? Langzaam heb ik ze eerst aan elkaar laten wennen op geur, toen op zicht en later bij elkaar los gelaten. De bedoeling is dat als er geen heftige reactie meer komt, je naar de volgende stap gaat. Ik heb mazzel gehad dat dit met Jip en Tedje heel gemoedelijk is verlopen.
Wat vinden jullie?
Op Facebook heb ik een poll gezet met de vraag: Bij de het nemen van een nieuwe kat, kies je dan voor direct bij elkaar zetten? Of een langzame introductie. Maar liefst 231 stemmen zijn geteld en 43% van jullie geeft aan de kat direct bij elkaar te zetten. Daartegenover staat dat 57% liever kiest voor een langzame introductie.
Enkele reacties van jullie over de introductie:
Sharon: “Hele stappenplannen gevolgd, zelfs advies ingewonnen bij een gedragsdeskundige. Helaas had dat langzaam introduceren, aparte kamers Etc, echt een averechts effect. Ze raakten er zo enorm gestresst en zelfs angstig van.
Beide keren uiteindelijk gekozen voor een middenweg.
Voor alle dieren een aparte, eigen en veilige kamer gemaakt. Met eigen kattenbak, voerbakje, slaapplek. Het hele huis voor iedereen toegankelijk gemaakt maar alle uitwijk mogelijkheden open gelaten en geduld hebben.”
Linda: “Ik heb nu 2 weken een nieuw siberen kitten, nu 17 weken, ik heb haar meteen in de groep gezet( 4 Ragdolls)en dat gaat hier altijd prima.”
Kelly (dierenarts): Allebei geprobeerd maar totaal geen succes geweest.
Ik merk dat bij veel klanten de katten elkaar tolereren maar absoluut geen vriendjes zijn. Eigenaren zien het probleem niet of erkennen niet dat de katten hier stress door hebben.
Interview Marieke over de introductie van een nieuwe kat
Laatst plaatste ik onderstaande video op facebook. Hierin zie je Jip die Tedje aan het likken was en dat ik zo blij was dat het zo goed klikte tussen deze twee. Dus dat wilde ik graag met mijn volgers delen, puur uit enthousiasme. (Ps: volg je mij al op Instagram?)
Dit bericht bekijken op Instagram
Marieke van Weijer plaatste deze reactie onder het filmpje:
“Ik zou voorzichtig zijn om het zo uit te drukken. Mensen op Facebook lezen geen nuance. Een nieuwe kat kan nooit een maatje vervangen en ook dat er geen klik is onderling komt voor bij katten en honden. Een rustige introductie moet uiteraard altijd, maar geef geeft geen enkele garantie.”
Mijn bedoeling was natuurlijk niet om te promoten dat je maar klakkeloos katten erbij moet nemen. Daarnaast weet ik dat Tedje nooit een vervanging zou zijn voor mijn reeds overleden Bo. En mijn succesverhaal is geen garantie dat het bij anderen ook zo goed gaat. Echter kreeg ik de indruk dat Marieke het niet als boze kritiek zei, maar eerder uit bezorgdheid. Ik kwam erachter dat zij het gezicht (samen met Karin) is van Kattenherplaatsing.nl
En ik was erg benieuwd wat haar visie is op de introductie van een nieuwe kat en of een kat bij de huidige kat nemen, sowieso wel een goed idee is. Ik sta altijd open voor meningen, opvattingen of adviezen van iemand anders of een professional.
Ik benaderde haar en ze wilde graag meewerken aan een interview per mail. Lees je mee?
1. Kunnen jullie vertellen wie jullie zijn en wat jullie doen?
“Ik ben Marieke van de Weijer (1975). Op mijn 11e kwam onze eerste kat bij ons thuis. Gered uit de handen van een boer die het nestje stond te verzuipen. Het was een moeilijke en totaal onhandelbare kat, die nooit ‘normale omgangsvormen’ had kunnen leren omdat ze zo kort contact had gehad met nestbroertjes, -zusjes en haar moeder.
Ik wilde haar moeilijke gedrag begrijpen en verslond ieder boek over katten dat ik kon vinden. In de jaren ’80 en ’90 was er over kattengedrag niets te vinden of te lezen, behalve wat algemeenheden over de kat als soort. Sylvia Tijink van Felinity was in 2002 officieel de eerste gediplomeerde kattengedragstherapeut van Nederland en dat zette gelukkig een beweging in gang waarbij veel meer bekend werd over kattengedrag.
Ik ben altijd alles wat ik te pakken kon krijgen blijven lezen over katten en mijn parate kennis over katten is enorm groot. Ik heb het meest geleerd sinds 2008, van de informatieve blogs van gecertificeerd kattengedragsdeskundige Liesbeth Puts, van Praktijk voor Kattengedrag.
Van 2003 tot 2018 werkte ik als vrijwilliger voor een kattenstichting. Ik gaf doorlopend persoonlijk advies en voorlichting over katten en ik herplaatste katten vanuit de thuissituatie. Door verschillen van inzicht ben ik na 15 jaar gestopt bij de stichting. Omdat ik goed ben in mijn werk en het niet wilde missen, ben ik in september 2018 voor mezelf begonnen met Kattenherplaatsing.nl
Om mijn kattenkennis aantoonbaar te maken, heb ik het diploma van module 1 basiskennis kattengedrag behaald aan de Tinley Academie. Ik vond het belangrijk om aan mijn klanten aantoonbaar te maken dat ik de noodzakelijk basiskennis bezit over katten.
In het eerste jaar hebben we al 40 katten in de bemiddeling gehad voor herplaatsing! Ook krijg ik dagelijks veel mails met het verzoek om persoonlijk advies. Dat is gratis, want ik vind het belangrijk dat ook mensen met een kleine portemonnee toegang hebben tot juiste en feitelijke informatie over katten.
Karin Everraert is ZZp’er. Zij werkt als kattenoppas in Nijmegen. Daarnaast is zij inmiddels bijna afgestudeerd als kattengedragstherapeut aan de Tinley Academie. Karin heeft de gehele opleiding kattengedragstherapie gevolgd.
Ik was al een aantal jaren bevriend met Karin en ook zij heeft bij de eerder genoemde kattenstichting gewerkt. Toen wij bij de stichting weggingen was de logische keuze om te gaan samenwerken snel gemaakt! We werken beiden als ZZp’er en we vullen elkaar geweldig aan in onze werkzaamheden.”
2. Ik heb er relatief snel voor gekozen om een kat erbij te nemen nadat Bo is overleden. Bij mij heeft dit geweldig uitgepakt. Wat is jullie advies qua een kat erbij nemen nadat een andere kat in huis is overleden? En wanneer denken jullie of een kat toe is aan een nieuw maatje?
“Een nieuwe kat kan nooit de overleden kat vervangen. Wij krijgen door ons herplaatsingwerk natuurlijk alleen maar katten aangemeld die niet meer thuis kunnen blijven wonen. Dat katten het onderling niet (meer) goed met elkaar om kunnen gaan, staat helaas met stip op 1 als reden van herplaatsing. Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat honden en katten, net als mensen, om onduidelijke reden geen “klik” met elkaar kunnen ervaren. Je kent het misschien wel, soms kom je iemand tegen waarmee het gewoon niet klikt.
Ook bij katten komt dat voor, al weet niemand precies wat daar de reden van is. Het is belangrijk van tevoren goed te kijken naar de karakters, het temperament en het energieniveau. Een goede fokker zal je zeker goed kunnen adviseren, zwerfkattenstichtingen weten vaak ook veel te vertellen over het karakter van een kat bij hen in de opvang. In een asiel vertoont een kat niet zijn natuurlijke gedrag, waardoor het thuis zou kunnen uitdraaien op een tegenvaller, als de kat zijn normale gedrag (dat past bij zijn karakter) gaat vertonen.
Er is geen simpel antwoord te geven op deze vraag want iedere kat is een individu en voor iedere kat is het anders. Wat wij helaas vaak zien in de praktijk, is dat mensen niet in staat zijn om het gedrag van hun kat op de juiste manier te interpreteren. Mensen denken al gauw dat hun katten vrienden zijn, omdat ze niet vechten. Maar het ligt veel genuanceerder dan dat. Voor een kat kan het dan ook een opluchting zijn als de andere kat is overleden. Net als rouw, maken we ook dat mee bij katten van klanten. Je kunt daar hier meer over lezen.
Het is maatwerk en wij krijgen dit soort vragen regelmatig. Alleen door het verkrijgen van voldoende informatie van de eigenaar over de kat, kunnen we een goede inschatting maken of een kat blij zal zijn met een nieuw huisgenootje. Wat in ieder geval altijd, in iedere situatie belangrijk is, is om de introductie op de juiste manier aan te pakken.”
3. Wanneer raden jullie absoluut af om een kat erbij te nemen?
“In het algemeen kun je stellen dat je er geen kat bij moet nemen als je een oudere kat hebt die zijn hele leven alleen is geweest. Zo’n kat kan er doorgaans niet meer aan wennen als er een nieuwe huisgenoot komt. Een veelgemaakte fout is ook om een kitten te nemen bij een oudere kat. Een kitten blaakt van de energie en de oudere kat kan dat echt niet bijbenen, zelfs niet als hij nog speels is.
Als je al kiest voor een kitten, neem er dan altijd twee die al goed met elkaar kunnen opschieten. Ze kunnen elkaar bezighouden en laten de oudere kat met rust. Maar dan nog moet je je afvragen of je een oudere kat wel een plezier doet met die drukte in huis. Een kat van dezelfde leeftijd, met hetzelfde temperament, kan een veel betere keuze zijn.”
4. Wat is jullie mening over of een kat goed alleen kan zijn?
“De kat is van oorsprong een solitair dier dat er doorgaans alleen voor kiest om in groepen te leven als hem dat wat oplevert. Een kat niet “noodzakelijk sociaal”; hij is voor zijn voortbestaan niet afhankelijk van andere katten. Een kat is een solitaire jager die zelf voor zijn eten zorgt, anders dus dan kudde- en roedeldieren, die samen willen of moeten leven om te overleven. Als er kattengroepen zijn in het wild, dan zijn dat poezengroepen. Moeders, zussen, tantes, dochters. De katertjes die geboren zijn, zijn rond hun puberteit niet meer welkom in de groep en scheiden zich af. Vreemde volwassen katers zijn alleen welkom in paringstijd.
Bij zwerfkattenstichtingen zie je vaak dat de kittens in de groep katten (niet-verwante kittens en volwassen katten) erg sociaal opgroeien. Hier hebben ze de rest van hun leven plezier van! Kittens die op deze manier zijn opgegroeid, hebben vaak wel degelijk behoefte aan het gezelschap van andere katten. Maar ook daar zitten er soms ‘loners’ tussen die niets geven om contact met andere katten. Zulke katten kunnen beter alleen worden geplaatst en alleen blijven. Ook zijn er katten die meer op mensen gericht zijn dan op andere katten.
Ook die katten hebben geen behoefte aan een soortgenoot, als hun favoriete mens er maar is, is zo’n kat gelukkig. Ik heb ook zo’n kat gehad die van kitten af aan al zo op mij gericht was en niets gaf om contact met zijn nestbroertjes. Ook dit is een vraag waar geen eenvoudig antwoord op te geven is. Er zijn katten die graag als enige kat leven en er zijn katten die écht niet zonder een huisgenootje kunnen.”
5. Stel er komt een kat bij, wat is volgens jullie de juiste introductie?
“Wij verwijzen altijd naar dit artikel van Praktijk voor Kattengedrag omdat Liesbeth dit het beste uitlegt. Als je het stappenplan goed en geduldig gevolgd hebt, dan kun je altijd contact opnemen met een kattengedragstherapeut als het toch niet naar wens verloopt.
‘Kattengedragstherapeut’ is geen beschermd beroep en daarom is het belangrijk om altijd te kiezen voor een gediplomeerde kattengedragstherapeut. Er is een heel fijne website om een gediplomeerde kattengedragstherapeut in jouw eigen regio te vinden.”
6. Ikzelf heb een hele rustige introductie gedaan tussen Jip en Teddy. Maar ik ken ook veel succesverhalen van klanten die de nieuwe kat gewoon bij de andere kat(ten) hebben gezet. Hoe komt dit, denken jullie?
“Wij kennen helaas méér verhalen waarbij dit faliekant mis is gegaan, dan dat het goed verliep…Dit hangt ook samen met het feit wat ik eerder noemde, dat de meeste mensen niet in staat zijn om te beoordelen of katten gelukkig zijn met elkaar, omdat mensen denken dat katten vrienden zijn, zolang ze maar niet vechten… (daar kun je hier meer over lezen)
Maar ook als je een heel ‘kat-sociale’ katten hebt, is het belangrijk de introductie op de juiste manier aan te pakken. Als beide katten sociaal zijn, dan duurt het traject simpelweg minder lang. Sommige katten kunnen al na een paar uur met elkaar gaan kennismaken. Als je het stappenplan van Praktijk voor Kattengedrag goed volgt, dan zie je het vanzelf wanneer beide katten toe zijn aan de volgende stap.”
7. Wat kan er volgens jullie fout gaan als je de kat niet goed introduceert aan de bestaande kat?
“De introductie kan op allerlei manieren verkeerd verlopen. De voorbeelden waarmee wij het meest te maken hebben zijn deze. Als mensen de nieuwe kat of kitten zomaar in de huiskamer neerzetten (wat voor de meeste katten het hart van het territorium is), dan kan de al aanwezige kat heel erg bang worden, zich niet meer veilig voelen in zijn eigen huis en niet meer naar binnen durven.
Sommige katten lopen zelfs weg van huis! Soms is er direct een flinke vechtpartij en eigenlijk komt de relatie tussen de katten dan nooit meer goed. De katten blijven niet altijd vechten, maar gelukkig met elkaar zijn ze zeker niet. Ze tolereren elkaar en dat is het dan. Dit is natuurlijk niet wat je wil, je wil graag dat de katten echte vriendjes worden!”
8. Hebben jullie verder nog tips voor mensen die een nieuwe kat erbij overwegen?
“Dan is dit artikel waarschijnlijk nog het beste voor baasjes om te lezen. Daarin wordt het beste uitgelegd waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een nieuwe kat of kitten.”
Meer weten of contact opnemen met Marieke of Karin?
Dank aan Marieke en Karin voor het meewerken aan dit interview! Bezoek vooral hun website of Facebookpagina. Zij hebben mij een aantal vragen gesteld over mijn werkzaamheden als kattentrimster, dat interview vind je hier!
Marieke van Weijeren:
06-3352 0374/info@kattenvoorlichting.nl
Bij Marieke kun je terecht voor:
Gratis persoonlijk advies op maat
Voorlichting
Herplaatsing van katten
Kortdurende opvang in huiselijke omgeving in Cuijk
Karin Everraert:
06-5273 2828/info@kattenvoorlichting.nl
Bij Karin kun je terecht voor:
Persoonlijk advies over katten
Deskundig advies over kattengedrag
Bach Bloesem voor katten
Kattenoppas in Nijmegen
Kortdurende kattenopvang in huiselijke omgeving in Nijmegen
Webshop Karin’s Kattenwinkel
Wat is jouw ervaring met het introduceren van een nieuwe kat aan de huidige kat?
Ik heb achteraf niet alles volgens de adviezen gedaan. Ik heb er bijvoorbeeld wel voor gekozen om een kitten te nemen en deze bij een oudere kat te zetten. Echter heb ik dan wel weer voor een langzame introductie gekozen. Laat vooral in een reactie hieronder achter wat jouw ervaring is toen jij een nieuwe kat introduceerde! Ps: Houd het svp een beetje vriendelijk en positief!
Lees ook deze blogs!
Boek review: Klitvrije kat, zo doe je dat! + GROTE WINACTIE!!!
Aflevering 7: Interview met dierenarts Kelly van Amersfort
Dag lieve Bo… Mijn verhaal over zijn ziekte, inslapen, afscheid nemen en rouwen.
Like PerfecteKat.nl op Facebook!