|

Ons voer is geen kattenvoer!

GASTBLOG PATRICK: Door de jaren heen heb ik regelmatig voorbeelden voorbij zien komen van katten die iets aten, waarbij ik voorzichtig gezegd mijn bedenkingen had. Dit kwam ook voor bij mensen waarvan ik weet dat ze hun huisdier goed verzorgen, maar zich niet zo bewust waren van de schadelijkheid. Kortom het kan ons allemaal gebeuren. Daardoor vond ik het ook een mooi onderwerp voor deze blog.

Giftig voer katten

Per ongeluk mensen eten geven?

‘Poesje mauw, kom eens gauw. Ik heb lekkere melk voor jou.’ Het is misschien een flauw voorbeeld van me, maar met dit liedje leren we al op jonge leeftijd onze eerste fabel over wat we katten moeten geven. Uiteraard is niet alles wat ik hieronder noem even gevaarlijk. Wat dat betreft valt het schoteltje melk nog mee. Het is echter niet zo dat alles wat veilig voor ons is, automatisch ook veilig is voor onze huistijgers.

Katten eten

Katten zijn carnivoren

Vrijwel iedereen zal ermee bekend zijn dat katten obligate carnivoren zijn. Dit betekent dat ze biologisch gezien eigenlijk exclusief vlees moeten eten. Hun vertering kan maar heel beperkt koolhydraten verwerken en functioneert vooral op (dierlijke) eiwitten en vetten. Het heeft allereerst dus niet zoveel zin om ze iets anders dan dat te laten eten want daar halen ze geen energie uit. De consequenties hiervan voor kattenvoer zijn een onderwerp op zich en kom ik vast nog eens op terug in een aparte blog.

Giftig

Maar naast dat het zinloos is, kan het soms zelfs gevaarlijk zijn. Giftige producten voor katten zijn onder andere chocola, avocado, druiven en rozijnen, cafeineproducten zoals koffie, uien, knoflook en bieslook, rauw varkensvlees. En dan benoem ik alleen nog de etenswaren, van planten en bloemen zijn er ook vele giftige soorten.

Als er sprake is van een vergiftiging is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts. Neem indien mogelijk ook het product (of verpakking ervan) wat de vergiftiging veroorzaakt heeft mee naar de dierenarts.
Signalen die duiden op vergiftiging zijn:
– Diarree en braken,
– Verdoofdheid, strompelen
– Krampen, trillen, rillen
– Verlamming en andere bewegingsbeperkingen
– Nervositeit
Bron: Hart voor Dieren september 2018

Lange termijnseffecten

Maar naast giftig zijn er ook producten die meer op lange termijn schade kunnen aanrichten. Denk hierbij aan kruiden, specerijen en met name zout en suiker. In ons eten zit dit vaak in een hoeveelheid die voor ons misschien al wat aan de hoge kant is. Desondanks zijn onze lichamen en daarmee ook organen vele malen groter dan die van een kat. En daarmee zijn ze dus ook bestand tegen andere samenstellingen dan dat katten dat zijn. Producten als tonijn in blik (of erger, in tomatensaus of iets dergelijks) of (smeer)leverworst en andere vleeswaren zijn vaak sterk gezouten.

Dit maakt ze dus ongeschikt voor consumptie door een kat. Dit onttrekt te veel vocht uit hun lijf terwijl ze van nature al beperkt drinken. Als je iets van vlees aan een kat geeft, kijk altijd even op het etiket of er zout is toegevoegd. Zout zit vaak ook beperkt in kattenvoer, maar het is vooral de hoeveelheid in ‘ons’ voedsel die het schadelijk maakt. En bij twijfel kun je het uiteraard beter niet doen. Suiker is daarnaast schadelijk voor het gebit en mede daardoor af te raden.

Dan de melk waarmee ik begon. Katten zijn lactose-intolerant. Hierdoor kunnen ze wel tegen speciale kattenmelk, maar ‘normale’ koemelk is niet geschikt. Pasgeboren kittens hebben nog het enzym waarmee ze lactose enigszins kunnen verwerken. Na enkele maanden verdwijnt dit echter en kunnen zuivelproducten voor diarree en andere maag- en darmklachten zorgen. Voor kittens geldt bovendien dat moedermelk meer benodigde voedingsstoffen bevat. Wanneer mogelijk is dit dus altijd de beste optie. Ook andere zuivelproducten zijn hierdoor niet aan te raden. Naast dat suiker, zout en andere toevoegingen zoals fruit hier ook weer voor problemen kunnen zorgen.

Wat geef ik zelf?

Ik ben me natuurlijk bewust dat ik een vrij strenge kattenverzorger ben wat betreft eten/snacks. Maar rekening houdend met bovenstaande zijn er heus nog voldoende mogelijkheden om je kat te trakteren. Diepvries vis zoals koolvis of zalm heeft bijvoorbeeld niet altijd toegevoegd zout. Dit kook ik (incidenteel) voor ze en ze smullen er volop van. Verder kunnen bijvoorbeeld kippenhartjes geschikt zijn. Ook daarbij geldt: controleer het etiket en kook ze even. Dit gebruikte ik zelf met name voor het socialiseren van katten in de opvang. Omdat ze niet echt gewend waren aan vlees wilden ze er vaak wel extra hun best voor doen.

Sommige merken zoals Applaws en Wild Freedom hebben ook verpakte kip- of visfilets als kattensnacks in hun assortiment. Als ik dus snacks geef, zijn het vaak deze. Gevriesdroogde vleessnacks zijn vaak ook wel geschikt, hoewel het ontbreken van het vocht wel een klein nadeel is. Mijn katten tonen hier echter weinig interesse in.

Volg Patrick op Instagram!

Volg gastblogger Patrick vooral op Instagram! Hij deelt met grote regelmaat prachtige foto’s over zijn avonturen met katten Rex en Eversor. Volg Patrick op: Instagram.

Vergelijkbare berichten