4 tips voor een gezonde kattenvacht

Kattenvacht verzorging, hoe ga je te werk? Over het algemeen kan een kat zijn of haar vacht prima zelf verzorgen. En toch bestaat het beroep katten trimmen, wat betekent dat er wel degelijk katten zijn die hulp kunnen gebruiken.

Ik ben kattentrimster en dagelijks met kattenvachten bezig. Denk hierbij aan vilt en klitten verwijderen en waar nodig deze delen scheren. Maar bovenal de kat door de ruiperiode heen helpen. Vooral de langharige modellen zijn door ons mensen gefokt met de meest prachtige vachten.

Bijvoorbeeld de populaire Maine Coon, Pers en Noorse Boskat, deze rassen hebben enorm veel haar die zij zelf niet altijd even goed kunnen bijhouden en klit/viltvorming ligt dan op de loer.
Ik hoor om mij heen nogal wat wisselende adviezen over vachtverzorging bij een kat. Er worden bijvoorbeeld peperdure kammen aangeprezen of gezegd dat je elke dag fanatiek moet borstelen. Graag geef ik jou 4 (goedkope) tips voor een gezonde kattenvacht, die ik ook mijn klanten adviseer.

kattenvacht

Tip 1: Kam niet elke dag de kattenvacht

Wanneer een kat in de rui is, is het enorm verleidelijk om elke dag te kammen. Veel mensen denken: hoe meer eraf komt, hoe minder ik in huis heb. Dat klinkt aan de ene kant heel aannemelijk, maar schijn bedriegt. Wanneer je de vacht met rust laat, vallen er tijdens de rui geleidelijk haren uit en wordt de vacht winter- of zomerklaar. De vacht van een kat blijft zich telkens vernieuwen.

Telkens als er haren uitvallen, krijgen de haarzakjes een impuls om nieuwe haren aan te maken. Resultaat: een natuurlijke cyclus die verstoord raakt, met zelfs permanente rui tot gevolg (het hele jaar een ruiende kat. Dat wil je niet!). Beperkt het kammen tot één à twee keer per week.

Controleer wel dagelijks, tijdens het aaien, of er (beginnende) klitjes zijn of teken/vlooien. Zo ben je er altijd op tijd bij om deze te verwijderen. Lees hier meer over viltvorming. kattenvacht

Tip 2: Gebruik een grove kam

Er zijn denk ik honderden borstels en kammen op de markt voor katten. Soms weet je van gekkigheid niet meer wat je moet aanschaffen. Helaas doen ze vaak meer kwaad dan goed.
Mijn klanten adviseer ik een grove kam, zoals te zien op de foto’s. Hiermee beschadig je de huid niet, maar haal je wel de losse haren uit de vacht. De zogenaamde “slicker borstel” is ook een aanrader. Hij is vacht en huidvriendelijk en de meeste katten vinden het ook nog eens prettig om ermee geborsteld te worden.
vachtverzorging
Laat de welbekende Furminator of rubber borstels links liggen. Het enige wat deze kammen doen, is het haar afsnijden of de gezonde haren eruit trekken. Ik garandeer jou dat ze de vacht beschadigen. Heb je ze al in huis? Niet getreurd, dit soort kammen werken wel weer geweldig om kattenhaar uit het vloerkleed te verwijderen. Laat je ook niet verleiden om de kat te ontwollen, want onderwol heeft wel degelijk een functie!
Vachtverzerging

Tip 3: Microvezeldoekje

Dit is absoluut een gouden tip voor catlovers, voor zowel kort- als langharige katten. Super goedkoop en extreem effectief! Iedereen heeft wel microvezeldoekjes in huis, die bekend staan om hun statische werking. Maak een doekje licht vochtig en aai hiermee dagelijks, of om de dag, je kat. De loszittende haren aai je er vanaf en vind je dus niet meer in huis. Absolute aanrader om direct te proberen.

kattenvacht

Tip 4: Maak geen gevecht van het kammen

Vaak hoor ik van mijn klanten: “Goh wat is mijn kat bij braaf bij jou! Bij mij wordt hij altijd boos als ik ga kammen!”. Tijdens het trimmen ben ik altijd rustig en ontspannen, dit scheelt een hoop stress voor de kat.
Een kat merkt al snel aan jouw beweging of het rammelen van de la, waar de kammen in liggen, dat jij iets van plan bent. Gevolg hiervan is meestal een gevecht om de kat stevig in de houdgreep te houden, zodat het “werkje” snel geklaard is. Hierdoor heb je al snel een kat in de stress, die kammen associeert met iets onprettigs.
vachtverzorging
Maak geen gevecht van de vachtverzorging van de kattenvacht, het kan namelijk veel vriendelijker en vooral makkelijker. Leg een kam op een plek waar de kat graag ligt, bijvoorbeeld op de bank of in de buurt van zijn/haar mandje. Als je langsloopt voor de nodige dosis knuffels, kam je telkens een stukje van het lichaam. Het hoeft echt niet allemaal in één klaar te zijn, desnoods doe je elke dag een gedeelte.

Heel veel succes met deze tips!

Deze blog schreef ik eerder voor Cattish.nl

Like PerfecteKat.nl op Facebook!
Medpets.nl - katten

Vergelijkbare berichten