Kattenmishandeling bij trimsalons?!

Zoals sommige van jullie weten, maak ik mij dagelijks hard voor kattenwelzijn. Niet alleen door klanten uit te leggen hoe ze zelf de kat thuis het vriendelijks kunnen kammen en verzorgen.
Ik probeer ook kattentrimsters wakker te schudden dat het áltijd katvriendelijker kan tijdens het trimmen.

In deze blog benoem ik handelingen die nog steeds op de dag van vandaag worden uitgevoerd tijdens het trimmen van katten. Deze verhalen heb ik allemaal van klanten gehoord en weet (na de nodige research) dat dit geen verzinsels zijn. En geloof mij, deze voorbeelden hebben echt meer met mishandeling te maken dan een kat helpen met vachtproblemen…

Kattenmishandeling

Katten trimmen met honden erbij.

In veel trimsalons worden er veel verschillende dieren getrimd. Honden, katten, konijnen. Op zich geen probleem zou je misschien zeggen. Echter is dit zeker wel een probleem als al deze dieren tegelijk in dezelfde ruimte wordt.

Hoe Vaak ik wel niet gehoord heb dat de kat wordt getrimd terwijl er een hond(en) door de ruimte loopt. En dat er dan raar wordt opgekeken dat de trimbehandeling dan niet is gelukt.

Dit levert zoveel stress op voor een kat. Die geuren van andere dieren, maar ook de aanblik van bijvoorbeeld een hond. Trim jij meerdere dieren in één ruimte? Dan zou je kunnen overwegen om aparte kattendagen te houden.

De kat op de wasmachine?
Je hebt helemaal niet zo een grote ruimte nodig als je katten trimt. Ikzelf ging noodgedwongen in een slaapkamer in mijn huis trimmen toen Corona huisbezoeken niet meer mogelijk maakte.

Maar om nou in een washok te gaan trimmen… Een trimtafel is wel een vereiste, een wasmachine is hiervoor niet geschikt. Vooral niet als deze draait.

Een klant bracht een doodsbange kat bij mij. Deze is de vorige keer op een draaiende wasmachine getrimd. Hardhandig, in een hoekje gedreven. Ik hoef je denk ik niet uit te leggen dat dit pure mishandeling is.

Kattenmishandeling

“Wassen, want dan wordt ‘ie lekker moe!”

Ik heb sowieso een mening over katten wassen. Wat nou als ik jou vertel dat ik gemiddeld 30 katten per week trim en niet eens een wasgelegenheid heb. Nee, op geen één van de vijf locaties waar ik trim. En ik heb hier geweldige resultaten mee!

Ik was geen katten. Heel af en toe als een kat vervuild is. Maar dan pak ik een teiltje met lauwwarm water, een washand en geurloze shampoo. Hiermee was ik alleen de vervuilde delen, dus niet de hele kat.

Ik ben van mening dat een kat wassen veel onnodige stress met zich meebrengt.
Op een forum las ik eens: “Ik was altijd de katten, dan zijn ze lekker uitgeput en kan ik ze daarna makkelijker trimmen!”.

Dus je gaat eerst een dier compleet uitputten, om vervolgens te gaan trimmen? Wat een bijzonder katonvriendelijke aanpak.

Kattenmishandeling

De waskooi, ja hij bestaat nog!

Toen ik vijf jaar geleden bij een niet nader te noemen trimopleiding begon, werd er geadviseerd een waskooi aan te schaffen.

Je stopt hier de kat in en vervolgens zet je de douchestraal erop. Zoals je hebt gelezen ben ik van mening dat wassen veel stress oplevert en onnodig is. Een waskooi al helemaal verschrikkelijk.

Een kat voelt zich hierin in het nauw gedreven, voelt angst en zal dit als traumatisch ervaren. Een absolute no-go wat mij betreft.

Kattenmishandeling

Dwangmiddelen

Dwangmiddelen zoals nekvelpakken, dwangbuisjes, kapjes en bolletjes om koppen. Dit wordt nog steeds tot mijn verdriet dagelijks op de trimtafel gebruikt bij katten.

Nogmaals, totaal onnodig! Mijn katvriendelijke en vachtbesparend trimcollega’s (Zie: kattentrimsters.nl) gebruiken deze middelen absoluut niet.
Wil je meer weten over deze gruwelijke dwangmiddelen? Bekijk dan aflevering 12 op mijn Youtube Kanaal.

Hierin bespreken mijn collega Wendy van Cats-Only en ik, alle dwangmiddelen die nog steeds gebruikt worden.

Kattenmishandeling

De couveuse, stofzuigkam en elektrische kam.

Naast dwangmiddelen worden er nog meer discutabele materialen gebruikt. Een soort couveuse namelijk waar katten in worden geföhnd. Als je een kat niet wast, hoef je hem ook niet te föhnen. En mocht een kat toch gewassen moeten worden wegens vervuiling, zijn er veel katvriendelijkere manieren om deze katten te drogen dan een fohn.

Er worden ook nog steeds kammen of scheermachines gebruikt gekoppeld aan een stofzuiger. Katten + stofzuigers… dit is altijd een slechte combinatie.

Helaas zijn er nog steeds bedrijven die zogenaamde “wonder kammen” produceren. Eerst hadden we al de Furminator. Een scheerapparaat aan een handvat.
Alleen maar bedoeld om zoveel mogelijk haar uit een kat te trekken.

Maar nu zijn er ook zogenaamde kammachines te koop. Die beloven klitten uit te kunnen kammen en beweren zelfs vilt te verwijderen. Mensen, waar zijn we toch mee bezig?

Alle kammen met messen en sowieso met een apparaat eraan vast, zijn echt totale onzin en niet katvriendelijk.

Kattenmishandeling

Voel je je aangesproken?

Lees je deze blog als trimster zijnde en voel je je aangesproken? Helemaal niet erg! Dat is juist de bedoeling van mijn betoog.
Tijd voor verandering zou ik zeggen. Geloof mij, klanten gaan alleen maar waarderen dat je hun kat vriendelijker gaat helpen. Het heeft alleen maar voordelen, voor de kat én voor jou!

Het is overigens niet mijn bedoeling kattentrimsters de grond in te boren. Wel om ze wakker te schudden dat bepaalde handelingen en methoden écht niet meer kunnen. Puur op gebied van kattenwelzijn.

“Ja maar ik trim al jaren zo!” en “Ik heb al 20 jaar ervaring!”
Dit is geen excuus. Als jij al jaren op een bepaalde manier trimt, is het misschien juist goed om eens kritisch naar jouw werkwijze te kijken.

Blijf jij wel op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen? En als je regelmatig onder de krassen zit, zou dit geen teken moeten zijn dat het misschien anders kan?

Je bent nooit uitgeleerd, dit zal ik altijd blijven herhalen!

kattenmishandeling

Hoe kunnen we dit controleren/stoppen?

Ten eerste denk ik dat het onze taak is als katvriendelijk trimsters om zoveel mogelijk lawaai te maken en kennis te delen over een fijnere manier van trimmen. Zowel klanten als trimsters “wakker” maken dat die achterhaalde manier van dwang en werken écht niet meer kan.

Maar ik vind ook dat brancheorganisaties zoals ABHB en Divebo hun verantwoordelijkheid hierin moeten nemen.

Meer voorlichting, workshops, lezingen, bijeenkomsten én misschien dat ook de “hogere hand” bij deze instanties zich kunnen verdiepen in dierenwelzijn op de trimtafel. Er gebeuren nog veel te veel dingen in trimsalons die niet door de beugel kunnen.

Ik vind dit trouwens ook van de opleidingen die worden aangeboden in Nederland. Zij zijn immers verantwoordelijk om nieuwe trimsters op te leiden en te leren hoe je een dier vriendelijk kunt behandelen.

De trimsters die zijn aangesloten bij het KattentrimKeurmerk.nl én Kattentrimsters.nl worden trouwens uitvoerig gescreend via social media. De websites en social media kanalen worden uitgeplozen, recensies worden gelezen en blogs worden gelezen.

Helaas kunnen wij niet bij elke trimbehandeling meekijken, toch geloven wij dat alle deelnemers het beste voor hebben met de kat. En mochten we erachter komen dat er klachten komen over deze trimmer of aanwijzingen krijgen dat er niet katvriendelijk wordt gewerkt, dan zijn de consequenties duidelijk. De aangemelde trimster wordt dan verwijderd van de website.

Kattentrimkeurmerk

Bekijk mijn onderzoek!

Ik heb 5 jaar onderzoek gedaan naar katvriendelijk hanteren, trimmen, kammen en hoe je je salon katvriendelijker kunt inrichten. Benieuwd? Volg mijn online lezing!

Fotoshootmetjekat.nl

Lees ook deze blogs!

NIEUW IN DE WEBSHOP: Houten speelhengels en speelsticks!
NIEUW IN DE WEBSHOP: Houten speelhengels en speelsticks!
De opmars van katvriendelijk en vachtbesparend trimmen.
Miaustore Mini drinkfontein

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Vergelijkbare berichten