|

Een kat er bij of toch niet? – GASTBLOG José Dieker – Kattengedragsdeskundige

Een kat erbij, of toch maar niet? – Blog van Kattengedragsdeskundige José Dieker.

Er kunnen allerlei redenen zijn om er een kat bij te willen nemen. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je andere kat is overleden, maar het kan ook voorkomen dat er ergens een nestje is en dat je de verleiding niet kunt weerstaan om zo’n kleintje te adopteren. Soms kan dat een goede beslissing zijn, maar lang niet altijd. Waar moet je op letten?

Socialisatie

Is je kat de eerste 3-4 maanden van zijn leven dagelijks in contact geweest met soortgenoten, of is hij eerder uit het nest gehaald en daarna alleen gebleven? Een belangrijke vraag om te beantwoorden, zodat je de kansen op succes kunt berekenen.
Is je kat als jong kitten gekomen en is hij daarna alleen gebleven, dan is de kans groot dat hij moeite heeft met het samenleven met een andere kat, omdat hij niet voldoende geleerd heeft om met soortgenoten om te gaan. Is je kat wel met andere katten opgegroeid en ging dat heel goed, dan kan het wel een succes worden, mits je de introductie voorzichtig aanpakt.
Reageert je kat negatief op het zien van andere katten of heeft hij een negatieve ervaring met ze, dan kun je er misschien beter geen kat bij nemen. Uiteindelijk wil je dat niet alleen jij, maar ook je kat er blij van wordt.

Relatie

Heeft je kat eerder met een andere kat samengeleefd, maar hadden ze geen goede relatie? Mogelijk heeft je kat het dan eigenlijk heel erg naar zijn zin alleen, is hij juist opgebloeid en heeft hij helemaal geen behoefte aan een andere kat in huis. Niet elke kat is graag samen met een soortgenoot. Mogelijk was het een relatie van spanning en gedogen. Durf dat in te zien en laat je kat alleen, hoe leuk de kat ook is die je op het oog had.

Leeftijd

Vaak kiezen mensen voor een kitten erbij. Dat kan een goede keuze zijn, maar dat is zeker niet altijd zo. Hoe groter het leeftijdsverschil tussen de katten, hoe groter de kans dat er problemen ontstaan.
Een senior kat zit vaak niet te wachten op een springveer in huis die alleen maar druk is en continu met hem wil spelen. In veel gevallen zie je dat de senior kat zich vervolgens gaat terugtrekken op zolder of dat hij niet meer binnen durft te komen. Het kan leiden tot veel stress, angst of agressie en dat mag niet de bedoeling zijn. Het leeftijdsverschil tussen de katten mag daarom niet te groot zijn.

Rouw

Als een van je katten is overleden en als de katten een goede relatie hadden, dan kan dat veel impact hebben op de achterblijvende kat. Soms kunnen katten daar erg van slag van zijn. Geef je kat de tijd om aan de veranderde situatie te wennen en zet er niet meteen een nieuwe kat bij. Dit kan zoveel stress geven dat het er voor de achtergebleven kat niet beter op wordt. Wacht tot hij weer zichzelf is en bekijk dan of hij daadwerkelijk iets mist of dat hij misschien juist heel tevreden is in zijn eentje.

Karakter

Wil je er een kat bij, kijk dan in de eerste plaats naar het karakter en de achtergrond van de kat en niet alleen naar kleur of geslacht. Een verlegen kat zit vaak niet op een zelfzekere, stoere kat te wachten. Kies voor karakters die bij elkaar passen.

Asielkatten

Het is een fabeltje dat er in het asiel alleen maar katten zitten die probleemgedrag vertonen. Er zitten vaak hele leuke katten! Het voordeel van een herplaatser is dat je veel weet over zijn achtergrond en karakter, waardoor er meer kans is op een goede match.

Territoriaal

Katten zijn territoriale dieren en accepteren om die reden meestal niet zomaar een vreemde kat in huis. Een territorium betekent rust, voedsel en veiligheid en het wordt verdedigd tegen indringers. Het is daarom heel belangrijk om je kat de tijd te geven om te wennen aan het feit dat er een andere kat in huis is. Zet daarom nooit zomaar een andere kat midden in de kamer, ondanks goedbedoelde adviezen van mensen waarbij dit (toevallig) wel goed is gegaan.

Introductie

De introductie van een kat moet heel zorgvuldig gebeuren, want je hebt maar een kans op een goede eerste ontmoeting. Gaat het fout, dan gaat de introductie veel langer duren of misschien zelfs helemaal niet meer lukken. Laat je nieuwe kat rustig wennen in een aparte kamer en doe de introductie met hele kleine stapjes.

Conclusie

Vraag je van tevoren goed af waarom je er een kat bij wilt en waarom je denkt dat je kat daar blij mee zal zijn. Matchen de leeftijd en het karakter, zijn beide katten sociaal naar andere katten, heb je genoeg ruimte voor meerdere katten en kun je ook financieel de zorgen dragen? Zijn alle antwoorden zonder twijfel positief, dan is de kans op succes groot, mits je ze op een juiste manier aan elkaar introduceert
Twijfel je of heb je vragen over een juiste introductie? Neem dan contact met mij op, dan help ik je om een goede beslissing te nemen.

Jose Dieker
José Dieker

José Dieker

Deze blog is geschereven door kattengedragsdeskundige José Dieker. Zij startte in 2006 haar eigen praktijk en heeft ondertussen ontelbare katten kunnen helpen met probleemgedrag.
Lees via haar website alles over haar werkzaamheden. Daarnaast kun je haar vinden via haar Facebookpagina!

Lees ook deze blogs!

De kat en zijn krabpaal – GASTBLOG José Dieker – Kattengedragsdeskundige
NU TE KOOP! Het PerfecteKat.nl nagelschaartje + uitleg
Catflower Krabpaal met twee of drie mandjes!
Een vachtvriendelijke trimbehandeling, wat kun je verwachten?

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Vergelijkbare berichten