De kat en zijn krabpaal – GASTBLOG José Dieker – Kattengedragsdeskundige

Een goede krabpaal is natuurlijk een must-have voor elke kat, maar dan ben je er nog niet, want hij wil er meerdere! Als je wilt dat je bankstel heel blijft is het belangrijk om uit te vinden welke ondergrond en welke soort krabpaal je kat fijn vindt.

krabpaal

Wat is de functie van krabben?

Krabben is een onderdeel van het natuurlijke gedrag van een kat. Je kat laten stoppen met krabben is dus niet mogelijk en daarom is het belangrijk om je kat diverse mogelijkheden te bieden om dit gedrag uit te kunnen voeren.
Krabben heeft verschillende functies: om heerlijk te rekken en te strekken, als pedicure, om te markeren (geur- en zichtbare sporen achterlaten) en om stress af te laten vloeien. Zie het als een boksbal waar je kat zich heerlijk op kan uitleven.
Een plotselinge toename in krabgedrag kan wijzen op stress. Neem in dat geval contact op met een kattengedragsdeskundige.

Horizontaal of verticaal?

Niet elke kat heeft dezelfde voorkeur, dus het is verstandig om je kat horizontale en verticale krabmogelijkheden aan te bieden. Het voordeel van een krabmat of krabplank is dat je hem makkelijker ergens kwijt kunt. Heb je weinig ruimte voor een krabpaal maar wil je kat toch liever verticaal krabben? Dan zijn er ook krabplanken die je op de juiste hoogte tegen de muur kunt schroeven.
Het voordeel van een grote krabpaal met plankjes is dat het je kat tegelijkertijd hoogte biedt. Omdat katten houden van overzicht en controle zijn meerdere hoogtes essentieel.

Materiaal

Veel katten houden van een kartonnen krabmat of krabplank. Bijkomend voordeel van karton is dat het ook lekker warm is om op te liggen Een kokosmat vinden katten vaak ook heel fijn.
De meeste verticale krabpalen zijn bekleed met sisal en dat vinden katten vaak heerlijk om aan te krabben, maar een oude boomstam kan ook heel aantrekkelijk zijn. Tegenwoordig zijn krabpalen in allerlei materialen, soorten en maten te koop, passend in elk interieur.

Afmeting

Een krabpaal moet voor de kat zodanig hoog zijn dat hij zich helemaal uit kan strekken. Sommige krabmeubels hebben huisjes, met relatief korte krabpaaltjes ertussen. Let er bij de aankoop daarom goed op dat de kat zich vanaf de grond helemaal langs de krabpaal kan uitstrekken.
Vergeet ook niet om de krabpaal met je kat mee te laten groeien; een kitten paaltje is echt niet meer geschikt als je kat volwassen is.
Je kat moet met 4 poten ruim op de krabmat of op de krabplank kunnen staan. Een heel smal kartonnen plankje is daarom een minder goede keuze, mede omdat het wegglijdt als je kat kracht wilt zetten.

Het aantal

Heb je meerdere katten? Dan moeten er ook meerdere krabmogelijkheden zijn verdeeld over het huis, zodat de katten onafhankelijk van elkaar van de krabpaal gebruik kunnen maken.

Krabplank

Locatie

Zet meerdere krabmogelijkheden op de looproutes van je kat, vlakbij plekken waar hij veel is en waar hij graag slaapt. Zo kan hij zich na zijn schoonheidsslaapje even heerlijk uitrekken. Een krabmat bij de voor-en achterdeur is voor veel katten ook heel belangrijk.
De krabpaal moet makkelijk bereikbaar zijn, dan is hij aantrekkelijker om te gebruiken. Zet hem daarom niet in een hoekje ergens achteraf of een enkele krabpaal in een kattenkamer, maar zorg voor meerdere krabmogelijkheden in elke voor je kat beschikbare ruimte.
Ook al gaat je kat naar buiten en krabt hij daar veelvuldig aan allerlei ondergronden, dan nog is het van belang om ook binnen meerdere krabmogelijkheden aan te bieden.

krabpaal

Stevigheid

Een krabpaal moet stevig zijn. Als hij wiebelt voelt de kat zich niet veilig en kan hij ook onvoldoende kracht zetten. Hij zal de krabpaal dan mogelijk links laten liggen.

krabpaal

Aantrekkelijk maken

En dan heb je zo’n mooie krabpaal gekocht en vervolgens kijkt te kat er niet naar om, wat doe je dan? Kijk eerst eens naar de locatie, is die wel aantrekkelijk genoeg? Is de krabpaal stabiel en hoog genoeg? Heeft hij misschien een voorkeur voor een andere ondergrond (hout, tapijt, sisal, kokos, karton)?
Je kunt de krabpaal aantrekkelijk maken door er wat catnip of valeriaanwortel op te strooien, of je kunt je kat er spelenderwijs naar toe lokken met een hengel met veren of door er wat snoepjes neer te leggen. Helpt dit niet, verplaats de krabpaal dan eens naar een andere plek.
“Help” je kat niet door hem met zijn pootjes langs de krabpaal te halen, daar begrijpt hij niets van en het zal eerder voor weerstand zorgen dan dat het hem aanspoort om de krabpaal te gebruiken.

karton

Straffen?

Krabben is natuurlijk gedrag en mag daarom niet bestraft worden. Krabt je kat op een plek die je niet wilt? Maak deze plek dan onaantrekkelijk (bv door een gladden stof over je bank te draperen) en zet er een goede krabpaal of krabmat naast de plek waar hij nu ongewenst krabt.

Jose Dieker
José Dieker

José Dieker

Deze blog is geschereven door kattengedragsdeskundige José Dieker. Zij startte in 2006 haar eigen praktijk en heeft ondertussen ontelbare katten kunnen helpen met probleemgedrag.
Lees via haar website alles over haar werkzaamheden. Daarnaast kun je haar vinden via haar Facebookpagina!

Lees ook deze blogs!

NU TE KOOP! Het PerfecteKat.nl nagelschaartje + uitleg
Catflower Krabpaal met twee of drie mandjes!
Een vachtvriendelijke trimbehandeling, wat kun je verwachten?

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Vergelijkbare berichten