|

INTERVIEW: Silvia, de viltkunstenaar. Prachtige handgemaakte kattenportretten.

Een tijdje terug kwam ik in contact met Silvia. Zij maakt prachtige kunstwerken van vilt. En niet zomaar kunstwerken. Ze maakt exacte replicas van katten en honden!

In 2019 liet ik mijn geliefde kat Bo inslapen wegens een tumor (lees HIER alles over Bo). Hoewel ik al een hele mooie urn heb staan met een gedenksierraad erbij, leek het mij ook super om een levensecht “schilderij” van Bo te hebben. En wat is dan mooier dan een 3D portret? Ik ben heel erg blij met het eindresultaat! Het portret heeft nu een mooi plekje in de wachtruimte van mijn trimsalon. De klanten die het zien zijn allemaal verbaasd over hoe echt het eruit ziet.

Een flink staaltje handwerk dus! Tijd voor een interview met de kunstenaar Silvia.

1. Silvia, wat maak je prachtige dingen! Hoe ben je erop gekomen om deze vilt kunstwerkjes te maken?

Ik was allang op zoek naar een nieuwe hobby/werk om mijn creativiteit te uiten. 7 jaar geleden moest door een neurologische ziekte ( Orthostatische Tremor) mijn werk als banketbakker opgeven. Ik maakte speciaal versierde taarten en bruidstaarten. Daar kwam ook veel boetseren te pas.
Begin van het jaar zag ik op tv iemand die werkjes met wol maakte. Het waren geen dieren maar mensen. Toen ging ik op Google zoeken en ik kwam de portretten en sculpturen van de dieren tegen.
Deze worden meestal in Japan of in Oost Europa gemaakt en worden voor exorbitante prijzen verkocht. Ik kocht een proefpakket en ging gelijk aan de slag.

2. Wat voor dieren kun je allemaal maken?

Tot nu toe heb ik alleen katten en honden gemaakt. In principe zou ik veel meer soorten dieren kunnen maken.

3. Maak je alleen vilt portretten of ook gehele dieren?

Allebei. Het probleem is dat ik het betaalbaar voor de klanten wil houden. Met een portret ben ik ongeveer 4/5 dagen ermee bezig maar voor een hele dier heb ik soms 2 weken voor nodig.
Daarom wordt het duurder en is er minder vraag naar.

4. Hoe gaat het proces van het maken van een vilt portret in zijn werk? Waar begin je?

Ik werk met schapenwol en speciale naalden met minuscule haakjes. Door veel prikken in de wol gaat deze vilten en krijgt een stevige structuur. Ik begin met het goed bestuderen van de foto’s. Daarna begin ik met de basis. Ik moet goed inschatten hoe een kop eruit ziet zonder haar. In het geval van een kat is de basis is bijna altijd een soort Sphinx kat.

Vilt portret
vilt portret

Een kat met lange haren vraag om een andere techniek dan een kat met korte haren. Als ik de basis compleet met ogen, neus en oren heb, begin ik met het implanteren van het haar. Dit moet heel precies gebeuren en de richting van elke plukje moet kloppen.

Daarna ga ik het in vorm knippen. Een beetje het werk als een trimmer dus, met het verschil dat mijn kat lekker stil is haha! Op het einde zoek ik een mooie passende lijst en plak ik het portret erop.

5. Wat is het moeilijkste aan het hele proces? 

Het moeilijkst is de gelijkenis met het dier goed te krijgen. Een paar millimeters voor de plaats van een neus of ogen, maken een enorme verschil. Ik maak altijd de ogen en neus zelf. Voor de ogen gebruik ik half glazen sferen die ik zelf inkleur. De neuzen boetseren ik. De kleuren zijn ook moeilijk in te schatten. Als ik 10 foto’s krijg zijn in alle 10 foto’s de kleuren anders.
Het is altijd makkelijker om een sculptuur van een overleden dier te maken, bij een levende dier kun altijd goed vergelijken, dan moet het perfect zijn.
Een andere probleem is een goede foto van mijn creatie te maken. In het echt zijn de portretten of hele dieren altijd veel mooier dan op de foto. Of misschien ben ik zelf geen goede fotograaf!

6. Hoelang ben je gemiddeld bezig met een portret zoals je voor mij hebt gemaakt?

Aan jou portret heb ik zeker 4 volle dagen er aan gewerkt. Elke dag dat ik het weer in mijn handen naam zag ik weer iets dat niet 100% was. Dan ging ik weer nieuwe ogen maken of een andere vorm aan de neus geven…
Ik ontvang graag zoveel mogelijk foto’s, het liefst van elke hoek genomen.

Het beste is de kat of hond op de tafel zetten en dan een foto nemen. Als een foto van boven genomen is kan ik moeilijk de proporties inschatten.
Als ik het portret of hele dier gemaakt heb, stuur ik altijd foto’s om het te beoordelen. Soms kunnen nog kleine aanpassingen gemaakt worden.
De klant moet 100% tevreden zijn anders kan hij van de aankoop afzien.

7. Als mensen interesse hebben hoe gaat de aanvraag in zijn werk? Wat zijn goede foto’s om aan te leveren?

Mensen kunnen contact met me opnemen. Via mail: sm.jeuring@gmail.com of via Facebook, daar kunnen ze me zoeken door mijn naam in te toetsen Silvia Rocchi en Wool pets.

Bekijk de video waarin ik Bo zijn kunstwerk laat zien!

Pets Place alles voor je dier

Vergelijkbare berichten