|

Interview: Het belang van een Seniorencheck – Dierenarts Kyra

Een wat voor check? Ja een senioren check! Mijn kat heb ik laatst zo een check laten ondergaan.
Mijn lieve Bo moest een operatie ondergaan om meerdere tandjes te trekken. Een goed moment om gelijk een check uit te voeren. Gelukkig kwam er niets uit de test, een flinke opluchting! Tijd voor een interview over dit interessante onderwerp! Want wat is een seniorencheck eigenlijk? Waarom is het zo belangrijk en vanaf welke leeftijd is een seniorencheck aan te raden? Op deze en nog veel meer vragen geeft dierenarts Kyra de Keyzer van Dierenkliniek de Pijp te Amsterdam graag antwoord! Lees je mee?

seniorencheck

1. Wat is een seniorencheck?

Een seniorencheck is een controle bij de dierenarts voor dieren die een dagje ouder worden. Hierbij wordt er extra aandacht besteed aan ziektes die voorkomen bij oudere dieren. De dierenarts kijkt het dier goed na en er wordt aanvullend onderzoek gedaan (bijv. bloeddruk urine,- en bloedonderzoek). Dit allemaal om aandoeningen zo snel mogelijk op te sporen zodat die hopelijk nog goed behandelbaar zijn en de dieren een fijne oude dag kunnen krijgen.

2. Laatst heb ik bij één van mijn katten, Bo, een senioren check laten doen. Hij is 11 jaar. Bij welke leeftijd is een kat eigenlijk een senior en dus een seniorencheck aan te raden?

Volgens de richtlijnen van de ISFM, een internationale organisatie voor kattengeneeskunde, zijn katten senior van 11-14, en vanaf 15 jaar zijn ze geriatrisch, wat tegenwoordig ook wel supersenior wordt genoemd.

Seniorencheck

3. Op de uitslag van de seniorencheck zag ik allemaal letters en een grafiekje. Wat wordt er allemaal gecheckt en heb je uitleg bij de foto?

Deze bloedwaardes noemen we de klinische chemie en dit zegt wat over verschillende orgaanfuncties. De uitkomst van deze bloedtesten mag vaak tussen bepaalde waardes liggen; dat noemen we de referentiewaardes (alles in de kolom “normal”). Bij Bo is er gekeken naar de bloedsuikerspiegel (glucose), de nierfunctie (SDMA, crea, urea), de eiwitten in het bloed (TP, ALB, GLOB) en de leverwaardes (ALT, ALKP) en zoals te zien is bijna alles in de kolom “normal”. Er zijn twee waardes die niet binnen normaal vallen (urea en alt), maar deze zijn juist afwijkend als ze te hoog zijn, en te laag is dus niet erg.

4. Waarom is een senioren check, buiten een jaarlijks dierenartsbezoekje, zo belangrijk?

Omdat we weten dat katten vanaf dat ze senior zijn meer risico hebben op het krijgen van bepaalde aandoeningen. Echter, katten zijn heel goed in verbergen dat er iets mis is met ze. Tijdens het klinisch onderzoek (dus het onderzoeken van de kat door bijvoorbeeld het gebit te bekijken, hart te luisteren en buik voelen), kan een dierenarts aanwijzingen krijgen dat er zo’n aandoening speelt, maar wil je zeker weten hoe alles van binnen nog functioneert dan moet je dat echt meten (dus met bloed/urine onderzoek of een bloeddrukmeting). Zeker katten met nierziekte kunnen heel lang zich “normaal” gedragen en ook klinisch bij de dierenarts in orde zijn, maar toch al verhoogde nierwaardes hebben. Hoe eerder je dat meet, hoe eerder we dat kunnen gaan behandelen.

5. Hoe vaak moet een senioren check worden uitgevoerd? Elk jaar?

Vanaf de leeftijd van 10-11 jaar adviseren we om dat elk jaar te doen. Mochten er afwijkingen gevonden worden, dan moeten we vaker gaan controleren (bijvoorbeeld elke 6 maanden).

foto: Mirjam Förch

6. Gelukkig werden er bij Bo geen bijzonderheden gevonden in de check. Maar wat zijn de meest voorkomende ziektes/afwijkingen die naar voren komen bij een seniorencheck?

De twee meest gevonden ziektes bij een seniorencheck zijn: chronische nierziekte, en hyperthyreoidie (een te snel werkende schildklier).

7. Welke ziektes komen het vaakst voor bij oudere katten, die je als eigenaar niet snel opmerkt?

Helaas is het voor eigenaren heel moeilijk om ziekte bij de kat te herkennen, omdat ze dit zo goed kunnen verbergen. Een belangrijke aandoening is bijvoorbeeld hyperthyreoidie. Dit is een te snel werkende schildklier, waarbij katten ineens heel veel eetlust krijgen, maar toch afvallen. Omdat deze katten zich niet ziek gedragen (want juist actief en goed eten), denken veel mensen dat ze ook niet ziek zijn. Er wordt vaak gedacht dat “afvallen hoort bij ouder worden”. Dit is niet waar; veel katten vallen af als ze ouder worden, maar dat komt omdat ze dan iets onder de leden hebben dat zorgt voor het afvallen. Ouderdom zelf is geen ziekte, zeggen wij altijd.

Een andere heel belangrijke aandoening die helaas vaak wordt gemist door eigenaren is artrose. We weten uit onderzoeken dat bijna 80% van de katten ouder dan 15 last heeft van artrose en daardoor pijn in de gewrichten. Omdat katten pijn slecht laten zien, zijn er heel veel katten met artrose die geen pijnstilling krijgen terwijl ze daar absoluut bij gebaat zouden zijn en een fijnere oude dag zouden hebben!

korthaar

8. Tenslotte: Heb je nog tips voor katteneigenaren die een senior kat in huis hebben? Waar kunnen ze aan herkennen dat de kat misschien iets onder de leden heeft?

De allerbeste tip die ik kan geven is dat ze met hun kat naar de dierenarts gaan. Dit klinkt misschien flauw, maar wij zien echt heel erg vaak katten van bijvoorbeeld 18 die al meer dan 10 jaar niet bij een dierenarts zijn geweest en dan ineens heel veel mankeren. Vaak lijden ze dan aan ziektes die al vergevorderd zijn en dat had niet gehoeven als ze eerder waren gediagnosticeerd.

Probeer daarnaast thuis goed naar je kat te kijken en als je een van de volgende dingen opvalt, neem dan contact op met een dierenarts:
– Meer drinken en meer plassen dan vroeger (kan wijzen op nierproblemen, schildklierproblemen, suikerziekte en nog meer ziektes)
– Toegenomen eetlust of juist afgenomen eetlust (let op: het feit dat een kat nog eet, betekent niet dat er niets aan de hand is. Ook katten met pijn of ziekte eten vaak gewoon nog)
– Minder bewegen/stijf bewegen/minder springen en meer klitten of zelfs vilt in de vacht (dit wijst vaak op artrose en deze katten hebben pijn, ook al laten ze dat verder niet zien)
– Verandering in lichaamsgewicht (als een kat afvalt, komt dat niet doordat ze ouder worden, het komt vaak door ziektes die ze krijgen als ze ouder worden)
– Minder kunnen zien/grote pupillen terwijl het overdag is (kan wijzen op een te hoge bloeddruk, katten kunnen daar plotseling blind van worden!)
– Uit de bek stinken (helaas zien we veel gebitsproblemen en ontstoken kiezen bij oudere katten; ook deze katten eten vaak gewoon nog)

Ten slotte

Vraag jouw dierenarts naar een seniorencheck, bijna alle dierenartsen bieden deze behandeling aan.
Heb jij wel eens een seniorencheck laten uitvoeren bij jouw kat? Wat was de uitslag? Of ga je na dit artikel een check laten uitvoeren? Laat het mij weten!

Dankjewel Kyra de Keyzer voor jouw medewerking aan dit interview!
Dierenkliniek de Pijp te Amsterdam is een duurzame dierenkliniek, waar zij ook veel aandacht besteden aan het katvriendelijk hanteren en behandelen.
Bezoek Dierenkliniekdepijp.nl en volg + like de pagina op Facebook!

een oudere kat

Lees ook deze blogs!

Het leed dat plukken en ontwollen heet
YouTube aflevering 8: interview met kattengedragsdeskundige
Aflevering 7: Interview met dierenarts Kelly van Amersfort

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Vergelijkbare berichten