|

INTERVIEW: Cat Search & Rescue

Cat Search & Rescue is een nieuwe organisatie wat zich rondom Almere met hart en ziel inzet voor zwerfkatten en gevonden katten. Tijd voor een interview met deze geweldige organisatie.

1. Kunnen jullie jezelf voorstellen?

Wij zijn Maurice en Erica en zijn de initiatiefnemers/oprichters van Cat Search & Rescue. Wij hebben beide een grote voorliefde voor katten en hebben er thuis (in Almere) zelf 7 rondlopen, waarvan ook 2 vondelingetjes.

We zijn dit initiatief begonnen nadat een van onze katten was vermist, welke gelukkig na slechts een paar dagen weer terug is gevonden. Echter maakte dit ons zo bewust van de stress die een vermissing met zich meebrengt dat we sindsdien vrijwillig helpen bij gevonden en vermiste katten, die zodoende zo snel mogelijk weer thuis te krijgen.

Naast ons eigen initiatief zijn wij ook 1 á 2x per maand te vinden bij Stichting Kattendorp in Harfsen waar we helpen om niet- herplaatsbare katten te verzorgen.

2. Wat doet Cat Search & Rescue precies?

Wij zijn gespecialiseerde vrijwilligers die hulp bieden om gevonden of vermiste katten weer thuis te krijgen. Dit doen we op dit moment voornamelijk in regio Almere. Wij helpen door bijvoorbeeld chipchecks te doen bij gevonden katten en tips te geven en/of te helpen zoeken bij vermiste katten. Ook vangen wij zwerfkatten en brengen hun naar het asiel voor een nieuwe kans op een veilig leven en een gouden mandje.

3. Kun je vertellen over wat jullie tot nu toe allemaal hebben gedaan en bereikt?

Ok… heb je even, want in relatief korte tijd hebben we toch al best wat mooie dingen bereikt. Zo hebben we diverse gevonden katten naar het asiel gebracht omdat ze niet gechipt en vaak ook niet
geneutraliseerd waren en waar er ook niet werd gereageerd op de pogingen om de eventuele eigenaar te vinden. Inmiddels hebben veel van deze katten gelukkig weer een gouden mandje
gevonden.

Een paar cases waar we extra trots op zijn en die we nog even verder willen toelichten zijn de volgende:
Vermiste kat ‘Bubbles’
Na een zichtmelding op Facebook zijn we gaan kijken of we deze kat konden vinden. De melder gaf echter aan de kat pas een keer gezien te hebben. Wat de case interessanter maakte was het feit dat iemand aangaf dat het haar vermiste kat ‘ Bubbles ’ kon zijn die al jaren vermist was. Op basis van de foto’s leek deze er inderdaad heel erg op. Om uit te vogelen waar de kat was en of die inderdaad gechipt was zoals de vermiste kat was,
hebben we zelf in de buurt flyers opgehangen. In 2 dagen tijd kregen we 3 tips van mensen die de kat vaker zagen en eten gaven.

Met deze mensen afgesproken even te laten weten als ie er weer was zodat we een chipcheck konden doen. En zo geschiedde: de kat bleek helaas niet gechipt en was dus niet de zo lang vermiste kat. Echter bleek de kat al wel zeker 2 jaar te zwerven en eten te krijgen op dus diverse plekken. Duidelijk niet zoals het hoort, dus we hebben de kat meegenomen naar het asiel en zo deze kat toch onverwachts gered van de straat. Hij, Maxim nu genaamd, is nog beschikbaar voor adoptie.

Onze ‘eigen’ zwerver Cosmo
Een mooi verhaal welke het best te lezen valt op onze Facebook pagina. Zwerfkittens op industrieterrein de Vaart. Op het moment van schrijven loopt deze case nog, maar waar het eerst succes al wel is behaald
gelukkig. We kregen een melding door dat er een moederpoes met kittens op een industrieterrein zouden zitten en dat bleek inderdaad ook zo te zijn. Inmiddels zijn de kittens veilig gesteld, maar is het nog een uitdaging om de moeder (en vader) te vangen. Op Facebook kun je updates hierover volgen.

4. Wanneer kunnen mensen jullie inschakelen?

Mensen mogen ons eigenlijk in alle gevallen inschakelen als ze een kat gevonden hebben (aankomen waaien bv.), hun kat vermist is, of twijfels hebben of een kat een zwerver is of bij iemand verwaarloosd wordt. We zullen dan kijken wat de best mogelijke oplossing is en eventueel de juiste instantie(s) erbij inschakelen indien nodig.

5. Hoe zijn jullie te bereiken?

Wij zijn op verschillende manieren te bereiken namelijk via e-mail, telefoon, Whatsapp of een Facebook bericht. Alle contactgegevens zijn terug te vinden op www.catsearch.nl (is nu nog de Facebook pagina).
Aangezien we dit vrijwillig doen en ernaast ook nog gewoon een fulltime baan hebben, zijn we echter niet altijd direct te bereiken, dus het is belangrijk dat wanneer er spoed bij is, er altijd eerst contact op wordt genomen met de dierenambulance.

6. Hoe kunnen mensen jullie steunen?

We zijn (nog) geen officiële stichting, maar uiteraard maken we al wel kosten voor onder andere het materiaal wat we gebruiken zoals, vangkooien, reismandjes, chipreaders, (lok)voer, brandstofkosten en hosting van de website. Financiële steun kunnen wij, net zoals andere dierenwelzijnsorganisaties, dus zeker goed gebruiken. Mochten we genoeg steun ontvangen dan kunnen we Cat Search & Rescue nog verder laten groeien en wellicht uiteindelijk wel genoeg middelen werven om echt een officiële stichting op te richten.
Onze droom is nu inmiddels dan ook om onze eigen (zwerf)kattenopvang te realiseren en/of door heel het land Cat Search & Rescue teams op te kunnen zetten en onderhouden, zodat we nog meer katten en ‘baasjes’ (lees: bediendes 🙂 kunnen helpen. Help je ons mee? Doneren kan middels onze pagina op Geef.nl.

Vrijwilligers
Mocht iemand zelf ook al actief zijn met katten zoeken en redden dan is het mogelijk om je aan te melden als vrijwilliger. We proberen namelijk altijd meer mensen in ons netwerk te krijgen, die net als wij, mee willen helpen gevonden of vermiste katten thuis te krijgen.
Via Cat Search & Rescue krijg je direct een mooie opstart en een team gepassioneerde mensen waarmee je kunt samenwerken, van kunt leren en ervaringen mee kunt delen. Voor vragen of aanmelden kan men contact met ons opnemen (zie vraag 5).

*Foto’s via fb pagina Cat Search & Rescue

Vergelijkbare berichten