|

INTERVIEW: Arrianne van het magazine Carnivoor en Voervoorkatten.nl

Een tijdje geleden kwam ik contact met Arrianne. Zij heeft de website VoerVoorKatten.nl én het online magazine Carnivoor opgericht.
Dankzij dit magazine heb ik hele nieuwe inzichten gekregen over kattenvoeding, maar ook over andere katgerelateerde onderwerpen zoals kattengedrag. Wist je dat je je helemaal gratis kunt abonneren op dit leerzame blad? Dat kan hier. Een absolute must voor elke catlover!
Tijd om Arrianne eens te interviewen, want hoe komt ze aan deze kennis? En wie is het gezicht achter Carnivoor? Lees vooral verder.

1. Wie ben je, wat doe je en hoe ben je Carnivoor begonnen?

Ik ben Arrianne Liefrink en ooit studeerde ik Gezondheidskunde en Biologie. In 2012 begon ik aan de opleiding tot kattengedragstherapeut. Een geweldig leuke studie, waar ik op de eerste lesdag ontdekte dat ik de voeding van katten nog veel interessanter bleek te vinden.

Een klasgenoot vertelde me over manieren van het voeren van katten die ik nooit eerder had gehoord. Ik begon te Googelen en kon niet meer stoppen. Als een spons absorbeerde ik alle informatie over kattenvoer. Het werd een passie en na het behalen van mijn diploma voor de gedragstherapie ben ik begonnen met Voer Voor Katten, een website over katten en hun voeding.

In 2017 maakte ik het eerste nummer van mijn eerste magazine de Carnivoor. Het was toen nog geen magazine maar een nieuwsbrief die ik mooi had opgemaakt met afbeeldingen en als pdf verstuurde. Ik werd echter overdonderd door de reacties en de vraag of ik dit ‘magazine’ vaker ging maken. En de rest is bekend. Door die eerste nieuwsbrief ontstond de Carnivoor, een magazine met allerlei informatie over het voer en het gedrag van katten.

2. Heb je zelf katten?

Samen met mijn lieve vriend Ronald hebben we op dit moment 3 katten. Twee niet gesocialiseerde schildpad-zusjes van 13 jaar oud en een 9 jaar oude zwarte zwerfkater die weigerde om buiten te blijven wonen. Nadat ik een jaar lang had geprobeerd om hem te vertellen dat hij hier niet welkom was, de dames zijn namelijk erg gesteld op hun rust, won zijn volharding en kreeg hij een eigen mandje in ons huis.

3. Kun je iets vertellen over jouw magazine? Qua items en onderwerpen?

Het magazine is vooral bedoeld om mensen te wijzen op het feit dat de manier waarop we onze katten (en ook honden) vandaag de dag voeren niet de meest optimale manier is. Het overgrote deel van de katten eet droge brokken met alle nadelige gevolgen van dien. En vooral die gevolgen zijn pijnlijk. Niet alleen voor de kat, maar ook voor de eigenaar en zijn portemonnee. We halen immers geen katten in huis om ze ziek te voeren en veel te snel weer afscheid van ze te moeten nemen.

Maar dat is wel wat er gebeurt. En dat probeer ik op een redelijk objectieve manier uit te leggen. Ik wil mensen informatie geven zodat ze zelf bewustere keuzes kunnen maken en het liefst natuurlijk ook betere keuzes. Dus de onderwerpen gaan vooral over die aspecten waar voeding en gezondheid elkaar raken en invloed op elkaar uit oefenen.

En omdat ik ook het gedrag erg leuk vind is in de loop van de tijd ook steeds meer geschreven over ons samenleven met katten. Want ook dat valt niet altijd mee. De meeste mensen snappen de kat nog niet helemaal, het is immers geen kleine hond, maar de kat snap ons natuurlijk ook van geen kanten. We kunnen alleen aan de kat niet vragen om zich aan te passen, dat wordt lastig. Dus ik hoop dat als mensen de kat wat beter gaan begrijpen het begrip voor het dier ook groeit en ze beide elkaars leven kunnen verrijken.

4. Wat kan er volgens jou beter qua kennis bij eigenaren van katten op voedingsgebied?

Vaak denken mensen als ze bij mij komen voor een consult ik ze rauwe voeding voor hun kat ga adviseren. En hoewel ik van mening ben dat we katten moeten voeren wat ze van nature horen te eten, weet ik ook dat dat voor de meeste mensen geen optie is. Die illusie heb ik al heel lang laten varen.

Er is voor mij eigenlijk maar één ding echt belangrijk en dat is dat mensen inzien dat het niet normaal is om een kat zijn hele leven lang op een zeer eenzijdig droog voer te zetten. Ik vergelijk dat altijd met het eten in de oude gevangenissen. Daar zaten mensen levenslang op water en brood. En dat is wat wij met katten doen, levenslang op water en brokken en dat vind ik onacceptabel. Katten horen geen brokken te eten.

Carnivoor

5. Heb jij zelf favoriete kattenvoermerken?

Dit is een hele leuke vraag en hij lijkt makkelijk. Maar iedere kat is anders. Net als mensen hebben ze zo hun voorkeur en vaak vinden we ze kieskeurig. Dat laatste is denk ik onterecht, ze zijn niet kieskeuriger dan wij zelf zijn. Stel je eens voor dat je morgen niet je vertrouwde bord met boerenkoolstamppot voorgeschoteld krijgt, maar een bakje met gedroogde krekels omdat het zo goed voor je is. Dat eten wij ook niet zomaar op. Of wat zou je denken van die Schotse haggis, die schapenmaag die gevuld wordt met hart, long en lever aangevuld met kruiden en reuzel.

Nu ben ik een grote liefhebber van reuzel, maar die haggis is toch ook wel even diep inademen voordat ik daar m’n tanden in zou zetten. Terwijl wij wel groot gebracht zijn met het eten van bijvoorbeeld rauwe haring.

En daar zit gelijk de clou. Wij zijn daar mee groot gebracht en daarom is een harinkje happen voor ons niet vreemd, maar staat een Japanse toerist je vol afschuw aan te kijken als je die vis likkebaardend naar binnen werkt. En de kat is niet anders, die is niet kieskeurig, die heeft als kitten geleerd wat hij zou moeten eten en voor de rest geld dat wat de boer niet kent hij ook niet eet. Daar zet een kat zijn tanden niet zomaar in.
Dus favoriet voer is niet iets dat ik uitkies. Ik kan adviseren wat ik wil, maar als de kat het niet eet kan het nog zo goed zijn maar heb je er niets aan.

Carnivoor

6. Waar moet een kateigenaar op letten als ze kattenvoer kopen?

Ook hier geld weer dat je rekening moet houden met de wensen van je kat. En tegelijk moet ik er wel bij zeggen dat je die wensen natuurlijk best kan proberen op te rekken. Maar qua smaak is het wat de kat kiest.
En welk voer je verder ook uitkiest, let er altijd op dat het een compleet voer is. Voor brokken is dat nooit een probleem. Ik moet de eerste brok nog tegen komen die niet compleet is.

Het productie proces is zo ingericht dat de door grote verhitting verloren gegane voedingsstoffen achteraf weer worden aangevuld door het voer te voorzien van een mengsel van vitaminen en mineralen.
Bij blikvoer met je er echter wel zelf op letten. Het staat altijd op de verpakking. En er is niks mis mee als je zo af en toe een blikje aanvullend voer geeft, dat is natuurlijk prima. Het heet niet voor niks aanvullend voer. Maar het mag nooit de hoofdmoot van het dieet zijn. Dan komt de kat vroeg of laat in de problemen door tekorten aan belangrijke voedingsstoffen.

Carnivoor

7. Wat weet jij van kattenvoer wat veel kateigenaren niet weten?

Ik weet dingen die de voerfabrikanten niet vertellen in hun marketing campagnes. Mensen geloven wat de reclames zeggen, maar dat is vaak niet de hele waarheid. En ik denk dan ook dat het belangrijkste wat ik ze kan vertellen is dat voer niet alleen de veroorzaker van veel chronische ziektes is, maar ook de oplossing.
Dierenartsen schrijven over het algemeen medicijnen voor, maar als een kat eenmaal ziek is geworden is voeding is het beste medicijn. En dat weten mensen over het algemeen niet.

8. Waarom zouden mensen zich moeten aanmelden voor jouw magazine en waar kan dat?

Het waarom is denk ik al wel duidelijk. Als ze open minded zijn en inzien dat voer meer is dan de leverancier van de calorieën dat vinden ze in het magazine heel veel informatie over het beter voeren van katten. Op mijn website www.voervoorkatten.nl kunnen ze zich gratis aanmelden en alle nummers van de Carnivoor, ook de oude terugvinden.

Lees ook deze blogs

YouTube Afl. 17: Castratie van Teddy. Waarom laat ik hem helpen?
Review: Kartonnen Kattenhuis Zooplus.nl GOEDKOOP!
PerfecteKat.nl Speeltubes – Per 10 stuks

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Vergelijkbare berichten